20.1 C
Campulung Muscel
23/04/2025

Împiedicat să intre în casă, fiindcă Primăria a dat pământul de sub fereastra sa arhitectului Mitoi

Nu poate să vândă şi să plece, deoarece, neavând acces în curte, nu se poate face cadastrul

    Două familii, dintre care una legată profesional de Primăria Câmpulung, îşi dispută o parcelă situată în curtea vilei din strada Maior Giurescu, la numărul 19, pe care o împart de foarte mulţi ani. Deznodământul speţei este interesant de urmărit, deoarece, la prima vedere, Primăria pare a se afla între ciocan şi nicovală, recunoscând public, la un moment dat, că ambele părţi au dreptate. Altfel spus, ambele familii care locuiesc în imobil sunt îndreptăţite să ceară terenul de nici 55 de metri pătraţi, „mărul discordiei” instalate între locatari. Prima, ca să aibă acces la garajul şi magazia din spatele casei, a doua, ca să aibă acces în casă. Pentru ca cititorii să înţeleagă cum s-a ajuns la ceartă între vecinii care au acţionat, de-a lungul anilor, la autorităţi, pentru obţinerea pământului, prezentăm în continuare principalele repere ale naraţiunii dătătoare de migrene urbaniştilor şi juriştilor Primăriei.

Familiile din casă îşi dispută un lot situat lateral: Mitoi, ca să ajungă la garaj, Pâslaru, ca să intre în locuinţă

    Locul acţiunii este strada Maior Giurescu, nr.19, amplasată în zona fostei Maternităţi, o arteră liniştită, pe care locuieşte, printre alţii, dr.Toma Berevoianu, directorul medical al Spitalului Câmpulung. Personajele principale: familiile Mitoi şi Pâslaru. Soţii Mitoi deţin etajul imobilului, pe care părinţii arhitectului l-au cumpărat de la fraţii Victor şi Herman Muller, la data de 11 februarie 1966. Fraţii Muller au avut în proprietate construcţia şi întreg terenul (inclusiv bucăţica aflată în laterala clădirii, pe care o revendică cele două familii). Mircea Mitoi susţine, într-un document înaintat Primăriei Câmpulung, că, după moartea lui Victor şi Herman Muller, din anii ’80 şi până în prezent, el este cel care s-a folosit de pământul pe care îl doreşte şi vecinul său.
    Cealaltă jumătate a casei, cu terenul aferent, este proprietatea familiei Pâslaru. Printr-o hotărâre a Consiliului Local aprobată pe 26 iunie 2003, pe când primar era George Bălan, Cătălin Pâslaru s-a numărat printre chiriaşii cărora li s-a recunoscut dreptul de a-şi cumpăra locuinţele. Acesta avea un contract de închiriere din anul 1993, actualizat în 1999, pentru cele trei camere de la parter ale vilei din Maior Giurescu, pe care, în urmă cu mai bine de 12 ani, le-a putut achiziţiona, împreună cu dependinţele şi pământul de sub casă, la preţul de 124.557.155 lei (vechi).
    Intriga povestirii este reprezentată de parcela care nu a făcut obiectul celor două vânzări şi care este stăpânită de Consiliul Local Câmpulung şi Mircea Mitoi. Culmea este că acesta din urmă a avut şansa – dar n-a profitat de ea – să devină proprietar al lotului, pentru care acum se luptă cu vecinul său. Prin aceeaşi hotărâre prin care aleşii i-au dat lui Cătălin Pâslaru posibilitatea să cumpere casa, Legislativul a fost de acord ca arhitectul să achiziţioneze de la Primărie cei 54,16 metri pătraţi de teren, în strada Maior Giurescu, nr.19, la preţul de 55.737.691 lei vechi. Motivul pentru care Mircea Mitoi solicitase respectiva suprafaţă era că ea reprezintă accesul cel mai scurt la proprietatea sa, situată în spate, unde şi-a construit garajul. Oricum, se folosea de ea, după ce vechii proprietari, fraţii Muller, au decedat, având încheiate acte cu RA Edilul Câmpulung. Ultimul contract de închiriere cu Edilul datează din 29 iunie 1989, după care, prin preluarea fondului locativ de către Primărie, actul a fost continuat cu noul administrator al terenului. Documentul încheiat cu Primăria pe 1 ianuarie 2001 a fost prelungit prin trei acte adiţionale, ultimul valabil până la data de 31 decembrie 2014.

“Jumătatea care revenea Primăriei şi care este la fereastra mea i s-a dat domnului Mitoi, care are deja jumătate din curte, are pe unde intra” 

    Nici în 2003, când Consiliul Local a fost de acord să-i vândă cei 54,16 metri pătraţi, nici în următorii 12 ani, care au trecut, arhitectul Mitoi n-a fructificat şansa, pe motiv că preţul i s-a părut mare. A preferat închirierea, până în primăvara acestui an, când, date fiind insistenţele şi demersurile vecinului Cătălin Pâslaru de a obţine şi el acelaşi teren, a somat Consiliul Local să pună în aplicare hotărârea din 2003. Însă aleşii nu numai că nu s-au conformat “ultimatumului”, dar au şi anulat respectiva decizie. Nu era legală – s-a susţinut – deoarece regimul juridic al terenului nu era reglementat de Legea nr.112/1995, întrucât familia şi-a procurat cota parte de la un proprietar persoană fizică şi nu de la statul român, în calitate de chiriaş, cum prevede actul normativ amintit.                                                              
    La trei luni distanţă de momentul somaţiei date de Mitoi aleşilor, pe care îi presa să-i vândă, în caz contrar, se adresa instanţei, a trecut la acţiune şi Cătălin Pâslaru. La şedinţa Consiliului Local, de la finele lunii iunie, acesta s-a prezentat în faţa autorităţilor cu o cerinţă clară: vrea o jumătate din bucata cu pricina, ca să aibă acces la casă. Şi este îndreptăţit să ceară, în calitate de cumpărător al imobilului de la Primărie, care trebuie să-i asigure şi accesul la locuinţă. Aşadar, încurajat de succesul anulării vânzării în favoarea lui Mircea Mitoi, Cătălin Pâslaru a venit înaintea aleşilor, ca să-i înduplece să cerceteze la faţa locului afirmaţiile lansate public.
    „Am făcut nenumărate adrese pentru închirierea unui spaţiu. Domnul Mitoi are jumătate din curte, jumătate era a Primăriei. Eu am cumpărat imobilul în 2003. Am ajuns acolo în urma unei demolări. Stau de 40 de ani acolo. 25 de ani am folosit curtea în comun. Jumătatea care revenea Primăriei şi care este la fereastra mea i s-a dat domnului Mitoi, care are deja jumătate din curte, are pe unde intra. Cealaltă jumătate a obţinut-o printr-un contract de închiriere, de la Primărie. Eu, vrând să fac cadastrul la casă, să înstrăinez casa, vreau să plec din casă, nu pot să fac cadastrul, pentru că nu există cale de acces în curte. La curtea imobilului respectiv! Pământul este la fereastra mea. A venit o familie din Bucureşti, ca să cumpere casa, care m-a întrebat pe unde intră, ca să şteargă geamurile (n.r. din exterior). Trebuie să-i cer voie domnului Mitoi! Am o bucată de pământ cumpărată de mine de la Puiu Bădescu, în spate, care nu face obiectul a ceea ce spun eu acum. Eu vreau să plec din acest imobil. Dacă eu i-am dat fetei mele, care se căsătoreşte la anul, trebuie să-i cer voie ginerelui meu să intru în casă. Am cerut o comisie din partea dumneavoastră să vină la faţa locului.”, a povestit Cătălin Pâslaru, la şedinţa Consiliului Local din iunie, când a fost asigurat de consilieri că se vor deplasa în teren membrii Comisiei de Urbanism şi angajaţii de specialitate ai Primăriei.

“Domnul Mitoi şi doamna Mitoi au lucrat în Primărie şi nu se vrea. Spuneţi-mi oficial: nu vi-l dăm şi sănătate!”

    Sătul, probabil, să aştepte sosirea comisiei comune Executiv – Legislativ, Cătălin Pâslaru a bătut din nou drumul la Primărie, la sfârşitul lui septembrie, când liderii comunităţii s-au întrunit în şedinţă publică. Omul a venit cu teancul de adrese formulate către primar, către consilieri, către prefect, ca să primească o palmă de pământ, pentru care a mai şi cheltuit pe schiţe, pe avocat, pe mediator, plus timpul consumat cu audienţele la fostul edil şef. Fără a rezolva nimic! „Pentru o bucăţică de pământ, care era în comun cu familia Mitoi, cu care locuiesc în casă! E o curte comună, 25 de ani a fost. Normal era să-mi revină mie, ţinând cont că am dreptul şi la retrocedare de teren – domnul Ghinea ştie – dar nu mi s-a retrocedat terenul respectiv. (…) O parte din teren l-am obţinut, pentru că am dreptul pentru casa care mi s-a demolat în centru, dar bucăţica asta nu s-a dat. De la bun început, mi s-a pus condiţia, când am cumpărat casa, să astup o fereastră, care era către dânsul. Dânsul a făcut un atelier de arhitectură acolo. Şi că terenul acesta n-o să mi se dea! Niciun răspuns cu motivul pentru care nu mi se dă, nici ca şi contract de închiriere, nici ca şi concesiune, nici ca niciun fel! Spuneţi-mi orice: omul acesta a lucrat în Primărie, domnul Mitoi şi doamna Mitoi au lucrat în Primărie şi nu se vrea! Spuneţi-mi oficial: nu vi-l dăm şi sănătate!”, i-a implorat petentul pe aleşi. 
    În momentul în care viceprimarul Liviu Ţâroiu a replicat că are intrare separată, prin spatele vecinului, Cătălin Pâslaru l-a întrebat: „Dumneavoastră intraţi în maşină, când o conduceţi, pe uşa din dreapta sau pe uşa din stânga?” Tot aşa şi în această situaţie, ocoleşte casa ca să intre.
    Lucian Ionescu, preşedintele Comisiei de Organizare şi Dezvoltare Urbanistică, Realizarea Lucrărilor Publice, Protecţia Mediului Înconjurător, Conservarea Monumentelor Istorice şi de Arhitectură a Consiliului Local, din care mai fac parte Manuel Zenovie, Liviu Ţâroiu, Marian Vlad şi Ionică Udrea, a precizat că, în octombrie (bănuim că 2015), omul va primi un răspuns. Mai mult, a fost invitat din nou la Primărie, pentru o discuţie cu cei enumeraţi, în penultima zi de joi a lunii octombrie. Cătălin Pâslaru nu a părăsit sala de Consiliu până n-a obţinut a doua promisiune a aleşilor că vor veni la domiciliul acestuia, ca să se convingă cum stau lucrurile în realitate, să judece obiectiv şi să decidă echitabil. Oricum, şeful Comisiei de Urbanism, după cum a recunoscut, este convins că bărbatul are dreptate. Dar atâţia au murit cu dreptatea în mână.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!