Grădinile de legume ale orăşenilor din Câmpulung şi ale locuitorilor din satele învecinate au fost invadate în ultima perioadă de melci, spre necazul oamenilor, care şi-au văzut culturile ruinate. În niciun an nu s-a întâmplat ca agricultorii să strângă dezgustătoarele moluşte cu găleţile, atât de rău s-au înmulţit! Nu e vorba de melci obişnuiţi, ci de cei „cei roşii” care distrug recoltele oamenilor. Disperaţi, sătenii, urbani şi rurali, au dat fuga la primari, ca să-i ajute să scape de limacşi, cum se numesc melcii fără cochilii, care au format un „covor” roşu deasupra straturilor cu verdeţuri.
Melci adunaţi cu găleţile
La Schitu Goleşti, invazia dăunătorilor s-a extins pe o lungime de mai bine de trei kilometri, lăsându-i neputincioşi pe bieţii gospodari, care se şi văd cu cămările goale la iarnă. Ca un paradox, comuna se află printre cele mai poluate cu nitraţi din judeţ, fapt pentru care a fost inclusă într-un proiect pentru limitarea efectelor nocive ale substanţelor folosite în agricultură. În schimb, ceea ce se întâmplă în prezent este pus de autorităţi pe seama faptului că lumea nu-şi mai asigură verdeţurile şi legumele împotriva unor astfel de pericole. Pe vremea CAP-ului, când se dădea câte o avertizare, se stropeau simultan livezile de pruni, meri şi peri, iar Armata proceda la fel cu pădurile. Nu mai este cazul în prezent, iar consecinţele se văd în grădinile muscelenilor. „Noi avem un necaz mare în prezent. Ne-au invadat melcii! Sunt unii roşii, mari, care ne-au devastat legumele! De la Valea Anii, de la pod, au ajuns până acum aproape de dispensar. Roşii, ardei, ceapa, fasolea, varza, praf le fac!”, ne-a povestit un sătean din Schitu Goleşt. „Este plin locul de ei, dezastru! I-am mai omorât eu! Mi-au mâncat toată recolta. Cu găleţile se adună de pe la noi. Dac-am văzut aşa ceva! De unde i-or fi adus, cine i-a adus! Se înmulţesc atât de repede şi se fac grămadă. Au fost şi anul trecut, şi acum doi ani, dar nu în halul ăsta. Ceapă, varză, tot au terminat. Sunt mai periculoşi decât ceilalţi… am văzut şi din ăia albi, fără cochilie… ăia tot mai mor, ăştia, nu! Rezistă la frig, la căldură şi ies când plouă.”, striga supărat un bărbat care încerca să înlăture moluştele din ogradă.
Muscelenii i-au promis prefectului o plasă de melci
Este lesne de înţeles că, în condiţiile în care primăriilor li s-a cerut să facă economii, acestea n-au luat în calcul posibilitatea producerii unor calamităţi şi n-au prevăzut o rezervă în buget pentru substanţe împotriva dăunătorilor. Prin urmare, oamenii s-au adresat Direcţiei Agricole şi Prefecturii. „N-au elicopter, ca să-mi dea mie, să survolez culturile. Şi apoi nu poţi să împrăştii soluţiile acelea peste tot, de la un capăt la altul… lumea are păsări în curte… Eu vreau să-i ajut pe oameni, dar nu ştiu cu ce.”, ne-a mai spus un bărbat care locuieşte la Pescăreasa. Apariţia melcilor s-a simţit de acum 10 ani, dar mult mai sus decât zonele în care s-au extins în prezent. „La noi există o zonă mlăştinoasă, iar locul acesta cam ţine umezeală. N-am văzut aşa ceva până acum. Invazie masivă! Ştiţi cum este în iarbă?! Melc lângă melc… o roşeaţă…! Ne-am speriat! Ne-am zis că vor muri de frig, dar de unde!”, ne-a mai declarat bărbatul. Ce li s-a părut curios oamenilor, de la vlădică la opincă? Cum au trecut melcii râul? Această chestiune i-a frământat atât de mult, încât scenariile au curs. Cel mai sigur, pe pod, mai ales că au fost săteni care au găsit vietăţile târându-se pe calea de acces către locuinţele lor. A fost suficient să ajungă câţiva în grădini şi… a urmat prăpădul. Trist este faptul că melcii s-au extins şi în Câmpulung, în câteva cartiere mărginaşe, cum ar fi Mărcuş, Apa Sărată, Valea Bărbuşii, etc. Tensiunea a crescut atât de mult în rândul agricultorilor, încât cred că le-au fost aduşi melcii în zonă, ca să le fie compromise culturile. În orice caz, dacă autorităţile de la judeţ nu intervin, sprijinind sătenii din Schitu Goleşti cu substanţe – pentru că de bani nimeni nu vrea să audă, în aceste vremuri grele – atunci, să se uite cu băgare de seamă pe unde calcă, căci nu se ştie ce vietate strivesc sub pantof. Ca o glumă amară, de final, muscelenii i-au promis prefectului o plasă de melci, suficientă pentru a umple parcurile şi grădinile din Piteşti.