Situaţie incredibilă în Muscel! La ora actuală, există doi fermieri care s-au născut cu câţiva ani înainte de făurirea României Mari. Aflând despre acest lucru, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit să îi viziteze. Aici, i-a găsit pe Constantin Năstase, în vârstă de 103 ani, din Mioveni, şi pe Rodica Nicolae, în vârstă de 101 ani, din satul Băjeşti, comuna Bălileşti. A vorbit cu amândoi despre viaţa fiecăruia, despre agricultură şi despre realizările personale. Unul dintre cei doi fermieri, profesorul Constantin Năstase este fost elev al Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, pe vremea când instituţia de învăţământ era Şcoala Normală din Ţara Românească.
În urma verificării cererilor pentru obţinerea subvenţiilor, Ministrul Agriculturii Petre Daea a descoperit că, la nivel naţional, există cinci fermieri cu nişte vârste impresionante, care încă se mai ocupă şi se interesează de situaţia pământurilor pe care le au. Doi dintre ei sunt din judeţul Argeş, chiar din zona noastră, iar ministrul a luat hotărârea de a-i vizita, în semn de recunoştinţă. „În Argeş, i-am găsit pe cei doi fermieri, o doamnă de 101 ani şi un domn ca bradul, reţineţi, ca bradul, care are 103 ani. Le-am dat salutul de respect într-un an de salut pentru tot trecutul nostru şi de plămădit pentru viitorul nostru.”, a transmis Petre Daea la Conferinţa Naţională a Agricultorilor.
În satul Băjeşti, a găsit-o acasă pe Rodica Nicolae, în vârstă de 101 ani, cu care a vorbit despre hectarele de teren arabil pe care le are, au povestit despre roadele pământului şi despre viaţa acestei doamne, care la o asemenea vârstă este atât de lucidă şi de liniştită. Anii pe care îi are nu îi mai permit să lucreze pământul, însă de hectarele, pentru care a şi depus cerere la minister, pentru subvenţie, sunt lucrate de către fii săi. Aceştia muncesc pământul şi se ocupă de gospodărie, fiind, totodată, cel mai mare sprijin pentru bătrânică.
În Mioveni, Petre Daea l-a găsit pe Constantin Năstase, cu care a vorbit îndelung şi au povestit pe măsură. Are 103 ani, însă îi uimeşte pe toţi cei din jur cu energia sa. „Am iniţiat construirea Catedralei din Mioveni. Am format comitetul de iniţiativă şi acum vedeţi şi dumneavoastră o catedrală monumentală. Aşa am o mulţumire că aţi venit în casă la mine, o casă de cadre didactice… Nu ştiu dacă aţi aflat, dar eu am fost profesor de Matematică. Am mulţi elevi care au ajuns bine şi ştiu de ei.”, îi povesteşte bătrânelul fermier ministrului Daea.
Ministrul a fost impresionat de modul în care povesteşte vârstnicul, de puterea sa zilnică şi de liniştea sufletească pe care o are. I-a adus în dar, fructe şi legume din belşug, aşa cum se face la agricultori. „Minunată zi, minunat moment! Cinste dumneavoastră! Acest moment a fost şi filmat. Aceste imagini le voi purta mereu în suflet, cât voi trăi, pentru că am întâlnit un om de valoare pe care Dumnezeu l-a ocrotit pentru faptele bune pe care le-a făcut în viaţă.”, i-a transmis ministrul Daea.
Cine este Constantin Năstase în Muscel?
Profesorul Constantin Năstase s-a născut pe data de 3 iulie 1915 în comuna Colibaşi, chiar în toiul Primului Război Mondial. A fost elev la Şcoala Normală de la Câmpulung, promoţia 1935, instituţie actuală Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. Datele despre acesta în ultimul timp nu se mai găseau, însă în anul 2015 conducerea şcolii avea să găsească numele său şi l-a invitat pe profesor la ziua şcolii. În 2017, la evenimentul marcant pentru Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, profesorul Constantin Năstase a fost invitat. A urcat pe scenă şi, în ciuda vârstei sale, a ţinut cel mai emoţionant discurs.
„Mă bucur că mă găsesc în mijlocul dumneavoastră. Viaţa este dată să o trăieşti, să te bucuri de ea, cu toate surprizele, bune sau mai puţin bune, cărora trebuie să le faci faţă. Iar dacă poţi ajuta semenii, faci o faptă bună, care îţi dă şi o mare satisfacţie. Este o mare bucurie că pot participa la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Şcolii Normale „Carol I”, în Bucureşti, la 22 noiembrie 1867, de către ministrul Culturii şi Instrucţiunii Publice, Dimitrie Gusti, călăuzit de ideea că nu vom avea şcoli bune săteşti, decât cu condiţia de a avea mai întâi învăţători capabili şi la înălţimea chemării lor. Director a fost numit George Radu Melidon. Între anii 1930-1938, am fost elev al acestei prestigioase Şcoli Normale. Nu-i voi uita niciodată pe dirigintele I.G. Marinescu, profesor de Ştiinţele Naturii, Alexandru Marinescu, profesor de Limba Franceză, pe care i-am avut şi eu, Patraulea, profesor de Pedagogie, Ion Corbeanu, profesor de Matematică, cel care mi-a insuflat dragostea pentru Matematică. După război, am absolvit, în 1958, Facultatea de Matematică – Fizică, în cadrul Universităţii „C.I. Parhon” Bucureşti, iar la examenul de stat am fost declarat diplomat universitar. În paralel cu activitatea didactică, am desfăşurat anumite activităţi culturale. Vă mulţumesc că aţi dat ascultare şi spun „La Mulţi Ani!”, Şcoala Normală „Carol I”, unde am fost şi eu elev. La Mulţi Ani, România!”, transmitea pe atunci profesorul Năstase, nu înainte de o povesti pe larg activitatea sa în şcoala de la Câmpulung din acele vremuri.
Legătura sa cu Muscelul a fost permanentă, iar acum, la 103 ani, se poate mândri şi cu faptul că este cunoscut şi apreciat de către oameni care, din cauza grijilor, uită să acorde timp şi pentru valorile naţionale. Profesorul Năstase este şi veteran de război, în grad de general, pentru merite şi implicare.