11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Geamănu câştigă de la Primărie încă 177.000 lei din executarea silită, parcă intenţionat lungită doi ani

O sumă uriaşă, de 1,77 miliarde de lei vechi, a constituit principalul motiv de rectificare a bugetului local, prima rectificare pe 2018, pe lângă care s-au cuibărit nevoi mai mărunte ale şcolilor, Primăriei şi Edilului. Către cine se îndreaptă aceşti bani? Către un colaborator loial al primarilor câmpulungeni, în special al lui Călin Andrei, căruia succesorul Liviu Ţâroiu îi plăteşte în contul aceleiaşi investiţii de la „Dinicu Golescu”, încheiată din toamna anului 2013. Că partenerii nu şi-au încheiat încă socotelile o demonstrează prezenţa unei solicitări a Executivului lui Liviu Ţâroiu către Consiliul Local, de a utiliza din fondul de rezervă al municipiului 177.000 de lei, rezultaţi dintr-o hotărâre a Judecătoriei Câmpulung, pronunţată pe 24 august 2016. La acel moment, instanţa a încuviinţat începerea executării silite şi a autorizat creditoarea Euro Consult Project – care a apelat la serviciile Biroului Executorului Judecătoresc Ion Iordache – „să treacă la executarea silită, prin toate formele de executare (…), potrivit titlului executoriu Sentinţa civilă nr.238, pronunţată la 18 martie 2016, de Tribunalul Argeş, rămasă definitivă prin Decizia civilă nr.1130, pronunţată la data de 29 iunie 2016, de Curtea de Apel Piteşti, plus cheltuieli de executare.” Câştigând în toate litigiile cu Primăria, şi pe fond, şi în căile de atac exercitate de autoritatea locală, constructorul de la „Dinicu Golescu” a cerut insistent autorităţilor locale, încă de acum doi ani, să procedeze, „de îndată”, la plata sumei de 327.779 lei, reprezentând costul unor lucrări efectuate de adjudecatara licitaţiei, la care se adăugau cheltuielile de judecată, 5.300 de lei, ca urmare a pierderii de către beneficiara investiţiei a proceselor, şi la Tribunalul Argeş, şi la Curtea de Apel (de două ori la instanţa superioară, fiecare acţiune dând naştere la cheltuieli de judecată). 

Cu două hotărâri judecătoreşti de partea sa, Dorel Geamănu s-a adresat fostului partener de contract, pentru „achitarea pe cale amiabilă” a valorilor băneşti stabilite de instanţă. „Pentru suma de 325.030 lei a fost emisă factura (…)/03.03.2015, iar, pentru diferenţa de sumă, de 2.749 lei, a fost emisă factura (…)/30.06.2016 (…)”. Acţiunea iniţiată, în primăvara anului 2015, de Tudor Geamănu, patronul firmei care a reabilitat Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, s-a încheiat, la prima instanţă, Tribunalul Argeş, pe 18 martie 2016. Verdictul i-a dat dreptate afaceristului. Avocatul firmei lui Dorel Geamănu a solicitat completului de judecată ca, pe lângă suma majorată la 327.779,55 lei, Primăria să fie obligată la plata penalităţilor de întârziere în cuantum de 0,1% pe zi, „până la îndeplinirea efectivă a obligaţiei de plată”. 

Reamintim că, pe 31 august 2012, între Municipiul Câmpulung şi SC Euro Consult Project SRL s-a încheiat contractul având ca obiect reabilitarea Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”. Geamănu a câştigat licitaţia la preţul de 1.600.000 lei, la care se adăuga TVA în valoare de 384.000 lei. În total, 1.984.000 lei. Valoarea a fost completată la final cu cea a N.C.S.-urilor (note de comandă suplimentară), într-un total de 658.244,19 lei. Pe de altă parte, s-au întocmit note de renunţare, ca urmare a „abandonării” unor intervenţii de care nu era nevoie, în valoare de 330.464,64 lei.

La finalul investiţiei, pe 25 noiembrie 2013, s-a întocmit procesul verbal de recepţie, prin care imobilul modernizat de Dorel Geamănu a fost preluat de beneficiară fără obiecţiuni, consemnează instanţa. După recepţionarea investiţiei, reprezentanţii societăţii Euro Consult Project au solicitat, în repetate rânduri, să li se achite contravaloarea lucrărilor suplimentare. Cum Primăria a refuzat, s-a ajuns la instanţă şi, astfel, la creşterea sumelor de returnat către Dorel Geamănu, banii pierduţi cu procesele. Concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară au reliefat faptul că Primăria Câmpulung avea de achitat colaboratorului cei 327.779,55 lei, „sumă ce reprezintă lucrări suplimentare, însuşite prin semnătură de către proiectant şi beneficiar”.

După victoriile înregistrate şi la Curtea de Apel, Dorel Geamănu a iniţiat formalităţile de executare silită a Primăriei, care, prelungindu-se până în 2018, au generat o valoare colosală a penalităţilor de întârziere, adunate cu cheltuielile de judecată şi cele de executare silită: 177.000 lei. O sumă uriaşă, câştigată de statornicul asociat al instituţiei publice cu o lejeritate incredibilă.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!