Sălbăticiunea a omorât un berbec la stâna aceluiaşi ghinionist, Ioan Pantea
De mai bine de patru ani, sătenii din comuna Dâmbovicioara sunt de-a dreptul terorizaţi de urşi care, dincolo de faptul că se plimbă fără frică pe drumurile din localitate, au dat iama în gospodăriile oamenilor, în căutarea hranei, ajungând până în apropierea caselor. Sălbăticiunile au omorât foarte multe animale – oi, capre, porci, vaci, măgari -, iar oamenii se aşteaptă ca numărul pagubelor să crească, în condiţiile în care urşii s-au înmulţit şi par de neclintit din zonă. Au încercat sătenii să-i gonească, au chemat şi un vânător ca să-i sperie cu focuri de armă, însă urşii par să fie învăţaţi cu oamenii şi nu se lasă aşa uşor îndepărtaţi de sursele de hrană. Ioan Pantea este unul dintre „clienţii” preferaţi ai lui Moş Martin, încă din 2015. Bărbatul, un cunoscut crescător de animale, a avut foarte mult de tras de pe urma urşilor, care, dincolo de faptul că i-au făcut prăpăd în turma de oi, în repetate rânduri, i-au mai distrus şi o autoutilitară Dacia!
„Cum stau eu cu oaia, aşa trebuie să stea el cu ursul!”
Săptămâna trecută, ursul i-a dat din nou târcoale la stână, reuşind, de această dată, să omoare un berbec. Fiara a dat atacul în seara zilei de 10 mai, în jurul orei 22.00, şi a fost pusă pe fugă de unul dintre ciobani, ajutat de câini, înainte să facă şi alte pagube. „Eram, la ora 10 seara, la stână şi mâncam. Am auzit dintr-o dată în strungă trosc, pleosc şi un sunet de clopot. „Săriţi, ursu’, ursu’! A luat berbecul ăla, cu clopot!”, strigau ciobanii. A plecat cu berbecul într-un pârâu, iar un băiat, de aici de la stână, care a avut curaj, s-a dus cu câinii după el. A aruncat în urs cu un bolovan şi a lăsat berbecul jos. Era mort deja. L-am adus l-a stână, iar a doua zi a venit şi veterinarul de a făcut un proces-verbal de constatare… A văzut că leziunile sunt provocate de urs.”, ne-a declarat Ioan Pantea. Potrivit legii, persoana afectată trebuie să anunţe Primăria în maxim 24 de ore de la descoperirea pagubei, după care primarul are la dispoziţie alte 24 de ore pentru convocarea comisiei de constatare şi evaluare, comisie ce trebuie să se întrunească în cel mult 48 de ore de la anunţare. „M-am dus la Primărie (n.r. Dâmbovicioara) de am făcut cerere şi, conform legii, în 24 de ore comisia trebuia să vină să constate. Nu au venit. Acum, erau 25 de grade afară, nu băgam berbecul în congelator ca să aştept să-l vadă ei. Trebuiau să vină reprezentantul Primăriei, Ocolului Silvic, reprezentantul Fondului Cinegetic şi al Parcului Naţional Piatra Craiului. Ăsta din urmă a zis că nu mai vine, că nu e parc. Când taie lemne, e parc, când e altceva nu mai e parc, în fine. Reprezentantul Fondului de Vânătoare „Jderul” trebuie să gestioneze animalul ăsta. Cum stau eu cu oaia, aşa trebuie să stea el cu ursul. Acest om, care are fondul de vânătoare şi câştigă bani, îi dă şi statul bani, trebuie să aibă grijă de vânat. El stă cu ursul în pădurea lui, eu cu oaia pe pământul meu, să ne-nţelegem româneşte!”, a mai precizat Ioan Pantea.
„Nu ne mai putem apăra de hoţi şi de urşi!”
În timp ce bărbatul stătea de vorbă cu noi şi ne spunea păsul, a fost sunat de secretarul Primăriei Dâmbovicioara, Marian Vicenţiu Avram, care-l anunţa că e aşteptat de membrii comisiei de constatare şi evaluare a pagubelor. „Deşi trebuiau să vină pe 10.00, au venit pe 14.00, când eu nu sunt acolo, sunt aici, la dumneavoastră. M-a sunat secretarul, că mă aşteaptă băieţii acolo. Sunt 10 instituţii publice răspunzătoare. Se fură din pădure… Oamenii sunt disperaţi de atâţia ani! Nu ne mai putem apăra de hoţi şi de urşi!”, e de părere crescătorul de animale din Dâmbovicioara. Pagubele provocate de sălbăticiuni sunt contabilizate de o echipă mixtă, formată din reprezentantul Primăriei, reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură Argeş şi reprezentantul fondului cinegetic, care trebuie să ia măsurile legale ce se impun pentru dovedirea îndeplinirii obligaţiilor ce-i revin persoanei păgubite şi/sau gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondului de vânătoare. Totodată, procesele verbale, întocmite ca urmare a pagubelor produse de animalele sălbatice, urmează să fie înaintate, în vederea aprobării, inspectorului şef al Gărzii Forestiere Ploieşti şi trimise ulterior la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru analiză şi acordarea despăgubirilor.
În 2015 au apărut problemele
Ursul dăduse ultima lovitură la stâna lui Ioan Pantea, anul trecut, la începutul lunii iunie. Două oi au fost omorâte şi târâte atunci până într-o prăpastie. Una dintre acestea a fost îngropată în pământ, iar la cea de-a doua a apucat doar să-i rupă coloana vertebrală şi să-i mursece gâtul. În 2016, în luna martie, Moş Martin i-a distrus maşina lui Ioan Pantea de două ori, la interval de trei zile distanţă. Prima dată a reuşit să ajungă la un sac de mălai, aflat în benă, iar a doua oară, probabil, s-a răzbunat, pentru că nu a mai găsit nimic de mâncare. Nu era la prima ispravă de acest fel. În 2015, provocase, tot de două ori, pagube însemnate autoutilitarei ciobanului. În 2015, au început problemele. „Mi-a rupt maşina de două ori şi mi-a luat două oi, pe 2 septembrie. Pe 12 septembrie am fost nevoit să plec de-aici cu oile în altă parte. Am plătit aproape 60 de milioane de lei vechi întreţinerea lor. În 2016, îmi rupe ursul maşina tot de două ori, iar pe a soră-mii o dată!”, ne declara anul trecut Ioan Pantea. Din fericire, ursul care a distrus maşinile nu a mai fost zărit prin zonă, după cum ne-a mărturisit, în final, fermierul: „Ăla care a rupt maşinile nu mai e… Ăla nu era chitit pe animale, era gunoier, boschetar, te mai umfla şi râsul! I-a aruncat un turist o sticlă de „Cola”, a luat-o şi să vezi cum fugea şi bea din ea! Te p….i de râs! Dormea ziua pe la cabană, la Brusturet şi veneau turiştii şi îi aruncau pâine, prăjituri, era circ cu el. Cel care era la cabană, acolo, s-a dus să închidă vila. A lăsat bucătăria deschisă şi a găsit ursul acolo, noroc că nu a băut ceva să se îmbete, că făcea prăpăd!”.