26.3 C
Campulung Muscel
07/09/2024

Biserica „Sfântul Nicolae” intră în reabilitare

Reprezentanţii Bisericii „Sfântul Nicolae – Popa Savu” din Câmpulung au anunţat că au debutat lucrările la proiectul „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a Bisericii”, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 4.952.175,04 lei, iar durata proiectului este estimată la 34 de luni.

Biserica „Sfântul Nicolae” este monument categoria B, iar pentru proiectul de reabilitare, preoţii şi firma de consultanţă au plecat doar cu speranţe că vor reuşi, asta pentru că, în ultima perioadă, monumentele categoria A au avut întâietate. Despre cum au început, ce a însemnat proiectul şi cum este situaţia acum a vorbit pe înţeles preotul paroh Ion Cojocaru. 

„Ne-am tot gândit noi cum să punem în valoare această bijuterie a Câmpulungului care este, de fapt, a treia unde se ridica astăzi Biserica „Sfântul Nicolae – Popa Savu”. Au mai existat, ştim din istoricul ei, încă două Biserici cu hramurile „Buna Vestire” şi „Sfântul Nicolae”. Ideea reabilitării şi demarării acestui proiect a venit de la unul din consilierii noştri, care a fost, de fapt, sufletul acestui demers. Mulţumim că, după doi ani de trudă, am ajuns la această fază. Mulţumim firmei de consultanţă, părintelui Robert, mulţumim tuturor acelora care, într-un fel sau altul, au depus strădanie, pentru ca demersurile să ajungă la această fază.”, a spus preotul paroh Ion Cojocaru. Cei implicaţi îşi propun ca, prin acest proiect, să crească numărul de vizitatori cu 15%, la un an de la sfârşitul perioadei de implementare a proiectului. Reprezentanţii firmei Andralex Project Company, care realizează proiectul, au explicat cât de necesară este această investiţie. 

„Am lucrat îndeaproape şi până acum eficient şi eficace şi aş vrea doar să spunem că suntem conştienţi şi responsabili că, în acest moment, fiecare dintre noi şi împreună, în echipă, scriem o pagină în cartea de vizită a Câmpulungului. Proiectul are în vedere toată biserica, dar privim şi spre viitor. De ce? Pentru că încercăm să facem din acest proiect o permanenţă, în sensul promovării acestei valori a Câmpulungului, de altfel, oraşul are o mulţime de obiective. 151 de obiective înscrise în lista patrimoniului istoric, însă, din păcate la nivelul ţării, cred că facem prea puţin pentru exploatarea resurselor culturale. Mare parte din proiect este reprezentată de restaurarea picturii murale, realizată de Mişu Pop.”, a adăugat Răzvan Danci, reprezentantul Andralex. Proiectul are în vedere restaurarea elementelor de arhitectură – stucături, ancadramente, cornişe, restaurarea şi conservarea componentelor artistice: iconostas, icoane, cafas, jilţ şi strane, modernizarea instalaţiilor electrice şi termice, îmbunătăţirea sistemelor de asigurare a condiţiilor de climatizare, siguranţa la foc, antiefracţie, precum şi punerea în valoare a monumentului, prin realizarea unui iluminat arhitectural exterior. La baza lucrărilor de investiţii stau studiile tehnice (expertiză, studiu geotehnic, DALI). „Cu ajutorul lui Dumnezeu am plecat fără niciun leu în cont, am avut parte de oameni de bine, care ne-au sprijinit prin donaţii şi sponsorizări, am ajuns la un moment în care mai aveam nevoie de o sumă de bani pentru studii cartografice. Nu am apelat la autorităţi locale, ne-am descurcat cum am putut şi am dus proiectul până la capăt. Este singurul monument categoria B din Argeş, care a câştigat un astfel de proiect acum.”, a spus Remus Brăguţă, reprezentantul echipei de consultanţă. Din valoarea totală a contractului de finanţare de 4.952.175,04 lei, nerambursabilă este suma de 4.853.131,54 lei. În proiect, Biserica are o contribuţie de 2%, echivalentă sumei de 99.043,50 lei.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!