3.5 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Acuzaţi de trafic de persoane, au fost condamnaţi şi ultimii şase stăpâni de sclavi

Ultimii şase stăpâni de sclavi, de la Berevoeşti, şi-au primit condamnările la închisoare în regim de detenţie tot miercuri, 2 mai 2018. Patru bărbaţi şi două femei au de ispăşit pedepse între 14 ani şi 5 ani şi patru luni, pentru infracţiunea de trafic de persoane, plus că, pe o perioadă de cinci ani, le-au fost interzise mai multe drepturi (dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a părăsi teritoriul României; de a comunica ori de a se apropia de victime sau de membrii familiilor acestora). Până când condamnarea rămâne definitivă, romii din Berevoeşti rămân în arest la domiciliu.

Cei şase romi de la Berevoeşti au de ispăşit peste 57 de ani de detenţie

În timpul procesului, apărătorii inculpaţilor au solicitat Tribunalului Argeş schimbarea încadrării juridice din infracţiunile de trafic de persoană în formă continuată, în infracţiunea de sclavie, dar instanţa le-a respins această cerere. În concluzie, cei şase au fost condamnaţi pentru trafic de persoane, din acest motiv, şi condamnările au fost mai mici faţă de cei opt inculpaţi, despre care v-am relatat în ediţia trecută, care au fost pedepsiţi, pe lângă trafic de persoane, şi pentru trafic de minori şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Costinel Ionuţ Furdui, de 33 ani, a primit cea mai mare condamnare, de 14 ani de închisoare cu executare în regim de detenţie. Oamenii legii au dovedit că bărbatul a exploatat pe Ioan Bădescu, Marian Cotigă, Cristian Constantin Cojocărelu, Gheorghe Drăgan şi Ion Popa.

Iosif Ursu, de 49 de ani, va sta în închisoare 11 ani, pentru că i-a folosit la diverse munci gospodăreşti pe Ioan Bădescu, Marian Cotigă, Gheorghe Drăgan şi Ion Popa.

Urmează Marian Marinoiu, de 29 de ani, cu 10 ani de închisoare în regim de detenţie, pentru că i-a batjocorit pe Viorel Nasta, Ion Mită şi Paul Avram.

Nouă ani de detenţie a stabilit instanţa pentru Daniel Grancea, de 40 de ani, care l-a exploatat pe Ionel Ştefan Iordache.

Florica Ursu, de 49 de ani, a primit o sentinţă de 8 ani de detenţie, după ce i-a bătut şi umilit pe Ioan Bădescu, Marian Cotigă, Gheorghe Drăgan şi Ion Popa.

Pedeapsa cea mai mică a fost consemnată în dreptului Lenuţei Mădălina Păun, de 30 de ani, care are de stat după gratii cinci ani şi patru luni, după ce i-a exploatat pe Viorel Nasta şi Ion Mită.

Pentru toţi, Tribunalul Argeş a dispus ca din pedeapsa principală să fie dedusă cea în care au fost reţinuţi, arestaţi preventiv sau în arest la domiciliu, din 13 iulie 2016 la zi.

820.000 de lei, despăgubiri pentru cei nouă sclavi

Acţiunea civilă, formulată de părţile vătămate a fost admisă de instanţă, care a stabilit ca aceştia să primească despăgubiri de la romii din Berevoeşti, astfel:

*Lui Ioan Bădescu, Marian Cotigă, Gheorghe Drăgan şi Ion Popa să le fie viraţi câte 90.000 de lei de la Iosif Ursu, Florica Ursu şi Costinel Ionuţ Furdui;

*8Viorel Nasta şi Ion Mită vor avea câte 90.000 lei de la Marian Marinoiu şi Lenuţa Mădălina Păun;

*Paul Avram trebuie să intre în posesia a 90.000 lei de la Marian Marinoiu;

*Ionel Ştefan Iordache va încasa 100.000 lei de la Daniel Grancea.

Prin sentinţa din 2 mai 2018, magistratul de caz a menţinut măsurile asiguratorii instituite de DIICOT, Serviciul Teritorial Piteşti, pe mai multe obiecte şi sume de bani ale inculpaţilor: 1.840 de lei, ridicaţi de la Marian Marinoiu; 14.150 de lei şi 250 de euro, găsiţi la Costinel Ionuţ Furdui; 556 de lei şi 10 euro, găsiţi la Iosif Ursu; trei lanţuri metalice, de aproximativ 50 de centimetri, o cruce metalică, de culoare galbenă, toate ştanţate 585, bunuri ridicate de la Iosif Ursu şi predate Trezoreriei Statului Piteşti.

Cheltuielile judiciare avansate de stat au fost puse în seama celor condamnaţi, fiecare având de achitat câte 2.000 de lei.

Prezenta sentinţă nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

După ce a fost eliberat din iadul de la Berevoeşti, unul dintre sclavi şi-a omorât tatăl

Ionel Ştefan Iordache, una dintre victimele stăpânilor de sclavi, este chiar tânărul cu probleme psihice găsit în lanţuri la familia lui Daniel Grancea, la descinderile din iulie 2016, a cărui imagine a făcut ocolul lumii.

Tânărului găsit în lanţuri acum doi ani, Ionel Ştefan Iordache, i s-au agravat problemele psihice pe care le avea, după ce a stat patru ani ca sclav la Daniel Grancea. După ce a fost eliberat de la Gămăceşti, tânărul a fost internat la Psihiatrie de câteva ori, însă instituţiile statului au decis să îl externeze de fiecare dată şi nu s-a luat nicio măsură împotriva acestuia, deşi avea mari probleme psihice. Anul trecut, pe 23 octombrie, Ionel Ştefan Iordache şi-a atacat tatăl şi l-a omorât. Tatăl lui era infirm, iar Ionel i-a luat cârja şi l-a ucis cu zeci de lovituri. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!