22/03/2025

Realizarea comunitarilor, prezentată de primarul Liviu Ţâroiu ca evenimentul săptămânii trecute: „Am prins o vacă, tot aşa, cu Poliţia Locală, şi am dus-o la Şantier”

Primarul Liviu Ţâroiu a avut un răspuns total dezamăgitor pentru proprietarii de apartamente din blocurile murdărite de câţiva tineri cu pretenţii de artişti, care şi-au bătut joc de munca şi cheltuiala oamenilor întreprinse pentru renovarea faţadelor. Mai toate imobilele din zona Complexului Grui poartă urmele distrugerii bunului cetăţenilor, exasperaţi că banii lor s-au dus pe Apa Sâmbetei. Fenomenul este valabil peste tot în municipiu, inclusiv clădirile din centru fiind afectate de asemenea acte de vandalism, care n-au de-a face cu simţul artistic, cu bunul gust şi dorinţa de însufleţire a griului urban, atâta timp cât înfrâng legea. Întrebat pe acest subiect, prezentat cu repetiţie în ziarul nostru, însoţit de insistenţe adresate Poliţiei Locale de a-i depista şi sancţiona pe făptaşi, pentru a descuraja gesturi similare, primarul a lăsat impresia că intenţionat întreţine misterul cu privire la identitatea autorilor. Ce-o fi atât de greu să-i descopere, când Poliţia Locală are la îndemână înregistrările camerelor video ale municipalităţii, plus cele ale punctelor comerciale din zona cunoscută de dinainte de ’89 drept complexul Gruiului?! Cu probe cu toptanul la îndemână, Liviu Ţâroiu a uluit opinia publică prin răspunsul oferit, în momentul în care, la conferinţa de presă de săptămâna trecută, a fost întrebat despre stadiul anchetei. Comunitarii sunt încă în faza vizionării camerelor, deşi reclamaţiile pe 2018 datează din prima lună a anului, fiind înnoite şi întărite, prin vocea unui consilier local, şi la şedinţa Legislativului municipal din 29 martie 2018. 

Cetăţenii sunt convinşi că Primăria şi Poliţia Locală îi protejează pe făptaşi, copiii unor oameni „mari”         

„Deocamdată, n-am luat nicio măsură, că nu i-am depistat pe TOŢI cei care sunt…”, ne-a răspuns primarul Liviu Ţâroiu la întrebarea referitoare la sancţiunile aplicate huliganilor, în privinţa cărora eram siguri că au fost descoperiţi, judecând după răgazul de trei săptămâni avut la dispoziţie de vigilenţii ochi ai Poliţiei Locale de la ultima reclamaţie publică. Că doar nu urmăreau „Tânăr şi neliniştit”, serialul difuzat vreme de 45 de ani, ci tot nişte amărâte de înregistrări, din intervalul ianuarie-martie, cel mai probabil, din timpul serii şi al nopţii, căci oamenii n-au sesizat prezenţa „pictorilor” ziua. Căci ar fi alertat ei autorităţile, văzându-şi munca batjocorită de nişte tembeli, în privinţa cărora avem o vagă bănuială că sunt protejaţi de autorităţi. Adică i-au descoperit, au văzut ai cui copii sunt şi le-au trecut identitatea sub tăcere. A.N.-ul Poliţiei Locale, cum bănuim că va rămâne acest caz, a fost trădat de uşoara bâlbâială a şefului Executivului când a fost întrebat dacă subordonaţii său au prins pe cineva. Iniţial, i-a scăpat că „nu i-am depistat pe toţi”, după care şi-a continuat explicaţiile în sensul că n-a fost prins nimeni. „Poliţia Locală trebuie să facă raport, ca să vedem cine sunt. Încă nu (n-a prins pe nimeni). Le-am solicitat să se uite pe camerele de luat vederi din zona respectivă, ca să vedem ce depistează. Le ia destul de mult.”, a recunoscut Ţâroiu că durează cam mult vizionarea.

Dar, printre picături, comunitarii au şi împliniri. De pildă, realizarea săptămânii trecute a Poliţiei Locale a constituit-o capturarea unei bovine, care hălăduia bezmetică în întuneric. „Am dat dispoziţie şi, ieri noapte (n.r. marţi, 17 aprilie 2018), am prins o vacă, tot aşa, cu Poliţia Locală, şi am dus-o la Şantier.”, a anunţat cel mai notabil eveniment consumat în activitatea serviciului public condus de fostul secretar al Consiliului Local. Conform primarului, căruţaşilor li se pregăteşte o „bucurie”: „Va trebui să dăm o dispoziţie, ca să le interzicem definitiv să mai pătrundă în oraş.” 

Înainte ca Liviu Ţâroiu să-i plângă public pe comunitari, că din 37, câţi numără grila de salariaţi ai Poliţiei Locale, doar 16 au calitatea de agenţi constatatori – cei care aplică sancţiunile -, ziarul nostru i-a înaintat o adresă, pentru a afla cât de fructuoasă a fost activitatea serviciului în materia aplicării de amenzi. Ca o paranteză, primarul susţine că există posibilitatea de a le extinde sarcinile, în sensul de a avea mai mulţi agenţi de sancţionare pe teren. Dar „trebuie să ai şi posibilitatea financiară. Cu cât îl duci mai departe, trebuie să-i dau nişte bani în plus.”, şochează din nou şeful Executivului cu perspectiva de a le umfla mai tare buzunarele celor mai ineficienţi bugetari câmpulungeni.          

Ce a solicitat Evenimentul Muscelean 

Către Primăria Câmpulung

În atenţia domnului primar Liviu Ioan ŢÂROIU

Către Direcţia Economică a Primăriei Câmpulung

În atenţia doamnei director executiv Violeta IARCA

În temeiul Legii 544/2001 privind Liberul acces la informaţiile de interes public, redacţia ziarului Evenimentul Muscelean vi se adresează cu rugămintea de a-i pune la dispoziţie următoarele informaţii legate de activitatea unui sector al administraţiei publice locale, care generează venituri la bugetul local al Câmpulungului:

-Câte amenzi au fost aplicate, pe parcursul anului 2017, de către Serviciul Public Poliţia Locală Câmpulung?

-Care este valoarea totală a amenzilor aplicate în cursul anului trecut?

-Din totalul amenzilor aplicate, câte au fost încasate şi care este valoarea amenzilor încasate?

-Câte procese-verbale de sancţionare, emise de Poliţia Locală Câmpulung în anul 2017, au fost contestate în instanţă? Completaţi, vă rugăm, informaţia pe care ne-o veţi transmite cu menţiunea privitoare la numărul acţiunilor câştigate şi la numărul acţiunilor pierdute de Municipiul Câmpulung. 

Demersul nostru este justificat de dorinţa unei informări corecte pe acest subiect ridicat de cititorii noştri.

În speranţa unui răspuns grabnic şi complet,

Vă mulţumim!

Ce răspunde Primăria

Răspunsul datat 19 aprilie 2018, comunicat redacţiei noastre pe 20 aprilie 2018, precizează următoarele: 

Către Redacţia Evenimentul Muscelean

În urma cererii dumneavoastră nr.57/10.04.2018, înregistrată la Primăria Municipiului Câmpulung sub nr.125/P din data de 10.04.2018, prin care, conform Legii nr.544/2001 privind Liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, solicitaţi următoarele informaţii (…)

Vă transmitem următoarele informaţii solicitate: 

1.În anul 2017, au fost aplicate de către Serviciul Public Poliţia Locală Câmpulung 244 de amenzi şi 456 sancţiuni contravenţionale.

2.Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 32.900 lei.

3.Din totalul amenzilor aplicate au fost încasate 116 amenzi, în 48 de ore, în cuantum de 11.090 lei. 

4.În anul 2017, au fost contestate în instanţă 2 procese-verbale, care au fost pierdute în prima instanţă, momentan aflându-se în faza de apel.

Primar Ioan Liviu Ţâroiu

Director economic Violeta Iarca 

Şef Serviciu Poliţia Locală, Dragoş Emilian Nicolae

Întocmit 

Compartimentul Programe – Prognoze, Iuliana Ungureanu, inspector

Poliţiştii locali de la Piteşti au dat, într-o lună, de aproape patru ori mai multe amenzi decât au aplicat cei de la Câmpulung într-un an

Dacă e mult sau puţin ce-au muncit agenţii responsabili cu aplicarea sancţiunilor ne edificăm aruncând un ochi în bătătura altora. La Primăria Oradea, de exemplu, căci tot au o slăbiciune ai noştri pentru bihorenii cărora le-au copiat regulamentul de taxare a parcărilor de la bloc. Este adevărat că nu poate fi comparat Câmpulungul cu un municipiu de 200.000 de locuitori, dar veţi înţelege imediat de ce am ales acest exemplu. Poliţia Locală Câmpulung funcţionează cu 37 de angajaţi – conform legii care stabileşte un poliţist local la 1.000 de locuitori -, deşi, în realitate, dacă mai suntem 30.000, nicidecum 37.000. Poliţia Locală Oradea, căreia legea îi dă dreptul la 200 de angajaţi, deţine 70! 70 de poliţişti locali la aproape 200.000 de locuitori! Ce-au făcut aceştia într-un an? O dublare în 2017, faţă de 2016, a obiectului muncii: 21.700 de constatări; 3.841 de opriri şi staţionări ilegale ale şoferilor (o creştere cu 234% comparativ cu 2016); amenzi de 871.547 lei (cu 396% mai mult decât în 2016); 11.705 note de constatare pentru parcări neregulamentare şi 1.665 de dispoziţii de ridicare a autoturismelor, care au generat de 405.000 lei; amenzi de 877.875 lei, din parcările neregulamentare; 5.326 de contravenţii pe partea de mediu şi salubritate şi amenzi de 994.620 de lei (cu 74% mai mult decât în 2016). Mai spunem că, în peste 90% dintre sancţiunile atacate în instanţă, Poliţia Locală este câştigătoare. Toate aceste informaţii au fost prezentate într-o conferinţă de presă susţinută de viceprimarul de la Oradea, împreună cu şefii Poliţiei Locale, care au expus opiniei publice bilanţul pe 2017. Iată, deci, cât de departe suntem de lumea civilizată. 

Realizarea pe 2017 a comunitarilor câmpulungeni nu echivalează nici cu activitatea pe o lună a structurii unui oraş mare. Vecinii de la Piteşti, într-un efectiv de 177 de angajaţi, au aplicat, într-un an, 11.269 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 1,5 milioane de lei (7.207 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.058.741 lei, în special pentru parcarea/staţionarea neregulamentară a autovehiculelor; şi 4.062 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 464.990 lei, pe linie de linişte şi ordine publică). Pe lună, înseamnă mai bine de trei ori amenzile aplicate la Câmpulung într-un an.      

Alt exemplu, care pune Poliţia Locală Câmpulung într-o lumină nefavorabilă: şi comunitarii de la Gherla, o localitate cu 20.000 de locuitori şi cu jumătate din efectivele serviciului public câmpulungean, i-au întrecut pe ai noştri, cu cele 660 de contravenţii, în valoare de peste 36.000 de lei. Informaţii date publicităţii tot printr-o conferinţă de presă. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!