27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Mausoleul Mateiaş, gazdă a numeroase evenimente în Anul Centenarului 1918-2018

Muzeul Municipal Câmpulung marchează împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, dar şi Anul European al Patrimoniului, printr-o serie de evenimente menite să evidenţieze importanţa istorică a momentului. După cum bine se ştie, în Muscel, sub stricta administrare a Muzeului Municipal Câmpulung se află Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, un important monument dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, numit şi Războiul de Întregire Naţională, dintre anii 1916 – 1918. Evenimentele care vor avea loc în municipiu în Anul Centenarului sunt prinse într-o listă consistentă.

*Din aprilie şi până în decembrie 2018: „România în Marele Război, în imagini de epocă – Mausoleul Mateiaş”. Este vorba despre o expoziţie în aer liber, amplasată pe terasa de paradă a Mausoleului Eroilor de la Mateiaş, realizată în colaborare cu Oficiul Naţional Cultul Eroilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
*Pe 20 aprilie: „Rolul Muscelului în Marea Unire”, un eveniment ce se va desfăşura la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, cu reconstituirea istorică dedicată Primului Război Mondial, adresat publicului larg, compus din recrearea unui scenariu de luptă, dar şi paradă prin centrul Câmpulungului. Prin numărul de participanţi la scenariul de reconstituire istorică, se preconizează a fi unul dintre cele mai mari evenimente de acest fel ce a fost organizat vreodată în România.
*În data de 19 mai: „Noaptea Muzeelor – Un veac de unitate”. Este un spectacol în care istoria prinde viaţă pe faţada unuia dintre cele mai importante monumente din zona Muscel – Mausoleul Eroilor de la Mateiaş. Cu aceeaşi ocazie, Secţia de Istorie a Muzeului Municipal va găzdui „Expoziţia de caricatură de epocă şi modernă”, majoritatea exponatelor având ca temă personaje marcante româneşti ale Primului Război Mondial. Expoziţia va fi deschisă pe perioada lunii mai.
*„Comemorarea Centenarului Marii Uniri” – 25 octombrie. În această zi, la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, de Ziua Armatei Române, se vor desfăşura ample acţiuni, care vor consta în depuneri de coroane, lansarea volumului „În luptă cu Regimentul Muscel nr.30”, vernisajul expoziţiei temporare „Tradiţii militare muscelene”, reaprinderea (simbolică) a flăcării veşnice de la Mausoleu. Acţiunile vor fi în concordanţă şi cu programul de la nivelul judeţului Argeş: „Respect pentru valorile naţionale”.
*Din octombrie şi până în decembrie, Mausoleul Eroilor de la Mateiaş va găzdui  expoziţia „Tradiţii militare muscelene”, care are misiunea de a expune publicului vizitator istoria militară a zonei Muscel, prin uniforme militare, fotografii şi tehnică de luptă, pornind din epoca modernă şi ajungând până în prezent, dar şi recreerea unui spital de campanie din Primul Război Mondial într-una dintre sălile Muzeului de Istorie Militară de la Mausoleu. Muscelul are o istorie bogată, dar în contextul comemorării Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, Muzeul Municipal Câmpulung a ales să facă şi o prezentare a istoriei militare a regiunii, care este una bogată în evenimente şi fapte de arme deosebite. Expoziţia va prezenta participarea muscelenilor la toate marile conflicte armate legate de România.
Este important de precizat că evenimentele din Anul Centenarului sunt organizate de Muzeul Municipal Câmpulung în colaborare cu mai multe instituţii, precum Ministerul Apărării Naţionale, Consiliul Judeţean Argeş, Primăria Municipiului Câmpulung, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, Muzeul Judeţean Argeş, Institutul Naţional al Patrimoniului, Muzeul Militar Naţional, Asociaţia „Radu Negru”, Clubul de Istorie Militară.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!