O tânără în vârstă de 22 de ani, din Câmpulung, masterandă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, promite să devină un regizor de succes, după ce primul său scurtmetraj, „Bloc 5”, a fost acceptat la Festivalul de Film de la Cannes 2018, categoria Short Film Corner. Este o performanţă remarcabilă, în spatele căreia stau ani de muncă şi sacrificii, dar şi un prim pas uriaş spre o carieră de vis pe tărâmul artei teatrale şi cinematografice. Iar Ioana Băilă, căci despre ea este vorba, are toate calităţile şi voinţa necesare pentru a deveni un regizor de succes.
„Bloc 5”, parte din lucrarea de licenţă
Fostă elevă a Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel” şi a Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, Ioana Băilă a absolvit, anul trecut, Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, iar în prezent este masterandă, în primul an, la aceeaşi unitate, secţiunea Arte Performative şi Film. „Am avut norocul ca, pe parcursul formării mele, să fiu înconjurată de oameni dispuşi să dăruiască din cunoştinţele şi experienţele lor. Am fost ghidată de cadre didactice extraordinare, care au văzut mereu partea artistică din mine şi m-au provocat să mi-o dezvolt. Alegerea Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca a venit natural, din dorinţa de a trece la un alt nivel cunoştinţele mele.”, ne-a declarat Ioana. Având o durată de 9 minute şi 52 de secunde, scurtmetrajul „Bloc 5” face parte din lucrarea de licenţă pe care tânăra a susţinut-o în 2017, sub coordonarea profesorului Doru Pop, cel care a venit cu ideea de a prelua, adapta şi dezvolta într-o direcţie anume fragmente din viaţa ei. Aşa s-a ajuns ca filmul la care facem referire în acest material să trateze subiectul blocajului în diferitele lui forme. Ioana Băilă se regăseşte în „Bloc 5” doar în partea de început, în care personajul, la vârsta de 3-4 ani, are un blocaj fizic: nu poate trece dincolo de praguri, inclusiv în bucătăria părinţilor săi. Filmul se axează pe trei momente din viaţa aceluiaşi personaj: copilăria, adolescenţa şi viaţa de adult. Blocajul fizic, social şi emoţional sunt cele trei etape prin care trece personajul principal. Timpul se scurge, însă problemele ei sunt încă acolo, în adolescenţă, dar şi în viaţa adultă. Singura modalitate de a ajunge la rezolvare este să se întoarcă acolo unde totul a început. „Mulţumesc întregii echipe care a lucrat extraordinar. Mulţumesc părinţilor care au avut încredere în mine că pot lucra cu copiii lor. Delia, fetiţa care apare în prima parte a scurtmetrajului, la doar câţiva ani de viaţă, s-a comportat exemplar, chiar dacă a fost înconjurată de o întreagă echipă de filmare.”, ne-a mărturisit tânăra.
Părinţii Ioanei, în distribuţia filmului
Din echipa filmului au făcut parte prieteni şi colegi ai Ioanei Băilă, director de imagine fiind Dorel Gnatiuc, student la UNATC Bucureşti. Ilinca Straton şi Irina Ionescu au fost asistente de regie, iar din distribuţie au făcut parte atât actori profesionişti, cât şi amatori, inclusiv părinţii Ioanei: Delia Pană, Mihaela Boboş, Irina Barbir, Nicuşor Băilă, Corina Băilă, Amza Jucan şi Mădălina Dumitrache. Universitatea Babeş-Bolyai, care este şi producătorul scurtmetrajului, a asigurat o parte din echipamentul de filmare, costurile fiind suportate de Ioana Băilă. Filmările au fost făcute anul trecut, în lunile februarie şi martie. „A fost prima dată pentru mine când procesul de regie a fost atât de intens. Cea mai mare provocare cred că a fost să lucrez cu copiii. A fost foarte greu să răspund tuturor întrebărilor pe care mi le adresau, să fiu atentă la fiecare mişcare a lor. Dar au fost extraordinari şi, cu siguranţă, voi mai apela la ei. Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat în Câmpulung Muscel, acasă la mine, a doua parte la Şcoala „Ion Creangă” , iar a treia parte în cabinetul de psihologului Amza Jucan.”, povesteşte regizorul Ioana Băilă.
Le datorează totul părinţilor
Până să ajungă studentă la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, Ioana Băilă nu a fost străină de domeniul artistic. A cochetat cu teatrul la liceu, iar pasiunea pentru arta fotografică şi videografie i-a fost insuflată de tatăl său, Nicuşor Băilă, fotograf la cea mai renumită firmă de profil din Câmpulung, cu care, de altfel, a şi lucrat la diferite evenimente. Trecerea la un studiu aprofundat a venit în mod firesc, iar acum a apărut şi primul rezultat important al muncii sale: accederea la Festivalul de Film de la Cannes. „Este un parcurs dificil care abia acum începe. Sacrificiile, nu doar ale mele, ci mai degrabă ale părinţilor mei, sper eu, să fie măcar pe jumătate răsplătite. Cu siguranţă, modul în care m-au educat şi m-au învăţat să tratez viaţa, mi-a dat putere să cred în mine şi să continui de fiecare dată când credeam că renunţ. Lor le datorez tot ce reuşesc să fac zi de zi. Sunt mulţumită, dar în acelaşi timp simt că responsabilitatea de a lucra în acest domeniu a crescut odată cu această confirmare a faptului că e bine ceea ce fac.”, ne-a mai spus Ioana Băilă.
„Bloc 5” va rula la Cannes între 14 – 19 mai
Înscrierea la Cannes a scurtmetrajului „Bloc 5” a venit prin Romanian Short Waves, un festival organizat de Asociaţia Secvenţe care se ocupă de selectarea scurtmetrajelor pentru Cannes în urma colaborării cu Institutul Francez. Short Film Corner, organizat de „Association Francaise du Festival International du Film (AFFIF)” va avea loc la Cannes, ca parte a Festivalului de Film, în perioada 14 – 19 mai 2018. Filmele înscrise în secţiunea Short Film Corner vor fi accesibile celor prezenţi la festival, via Digital Film Library. De asemenea, scurtmetrajele vor fi vizionate de profesionişti prin intermediul cannescourtmetrage.com şi Catalogue du court, precum şi în cadrul unor proiecţii private. Până pe 23 martie, România era prezentă în secţiunea Short Film Corner cu 15 scurtmetraje la categoriile Ficţiune, Documentar, Animaţie, Experimental. Pentru cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de la Cannes (8 – 19 mai), Bertrand Bonello va fi preşedintele Cinefondation şi al juriului secţiunii Short Films.