22/03/2025

Primarii de comune, obligaţi să achite o taxă la buletine majorată cu 675 de milioane de lei vechi

Suferă şi muscelenii de la ţară din cauza exploziei salariale de la Câmpulung

Dintre toţi primarii musceleni, majoritatea social-democraţi, cu care Liviu Ţâroiu a vorbit ca să-i accepte o  mărire a taxei vărsate în contul Evidenţei Persoanelor din Câmpulung, pentru serviciile de care beneficiază mai mult muscelenii de la ţară decât orăşenii, tocmai unul de-al lui s-a găsit să facă gură. Vasile Leau, de la Boteni, a fost singurul dintre cei 17 primari, „clienţi” ai Primăriei Câmpulung, care a contestat rânduiala impusă de „domnie”, însă a fost calmat rapid şi convins de Ţâroiu să plătească. Vreme de şapte ani, de când ruralului i s-a impus de către municipiu să contribuie măcar la cheltuiala cu serviciile de eliberare a cărţilor de identitate, dacă în privinţa şcolilor şi a spitalelor nici n-au vrut să audă, primarii n-au fost deranjaţi cu o mărire decât o dată. La liceele câmpulungene sunt înscrişi şi absolvenţii clasei a VIII-a de la ţară – o parte dintre cei de la Rucăr au prins gustul studiilor la Braşov -, iar Spitalul Câmpulung devine tot mai mult o unitate medicală a satelor Muscelului, care îi asigură „grosul” pacienţilor. Liviu Ţâroiu n-a avut nici cea mai mică intenţie să le ceară bani omologilor din fruntea primăriilor comunale pentru Învăţământ şi Sănătate, însă taxa pentru buletine trebuie să continue. Uşor mărită, de la 0,2 lei pe cap de locuitor, lunar, la 0,3 lei, fapt comunicat de edilul Câmpulungului din vreme colegilor, ca să-şi prevadă în bugetele pe 2018 sume mai mari. 

Cei mai mulţi primari au ales Mioveniul care nu le ia nicio taxă

Unda cutremurului provocat în Câmpulung de explozia salariilor în Primărie a ajuns până în comunele muscelene, care, începând din acest an, vor fi obligate să achite, în contul prestaţiilor oferite de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor din municipiu, o taxă mărită. Nu sunt sume de infarct pentru administraţiile publice din teritoriu, după cum nici câştigul, ca urmare a creşterii „birului” impus arondaţilor serviciului câmpulungean, nu va îmbogăţi vistieria municipiului. Dar, vorba primarului nostru, motoul acţiunilor de stoarcere a banului şi din piatră seacă, fiind salariile în joc, „luăm de colea ceva, de colea ceva…” Şi aşa s-au strâns într-un an, numai din taxa la buletine, 134.985,60 lei. Când vor face bilanţul colectei pe 2018, economistele lui Ţâroiu trebuie să aibă în cont 202.478,40 lei, cu 67.492,80 lei mai mult decât în anul precedent. 

Pretextul servit de şeful Executivului, în momentul în care a justificat mărirea taxei, în faţa Consiliului Local, la şedinţa din 28 februarie 2018, a fost că nivelul de 0,2 lei înţepenise cam de multişor, ultima creştere producându-se la sfârşitul lunii martie a anului 2013, la doi ani distanţă de momentul introducerii ei, în ianuarie 2011. În ritmul stabilit de fostul primar, dacă nu se întâmpla să părăsească funcţia, în primăvara lui 2015, nu era exclus ca pe primarii celor 17 localităţi muscelene deservite de Evidenţa Persoanelor să-i fi păscut a treia creştere. 

Liviu Ţâroiu i-a păsuit şi în 2015, şi în 2016, şi în 2017. Destul, s-a gândit acesta, pentru că, după cum mărturiseşte fără ocolişuri, au crescut lefurile. „Dată fiind situaţia creşterilor salariale, am făcut o solicitare tuturor comunelor din jurul Câmpulungului, ca să crească contribuţia lor. Le-am comunicat tuturor, dar n-am primit nicio reacţie. Numai de la Boteni, cu care am vorbit şi a înţeles până la urmă.”, a anunţat Liviu Ţâroiu demersul întreprins până la a ajunge cu cererea de „tunare” a tarifului în Consiliul Local, fără al cărui vot nu putea face modificarea contractelor de prestări-servicii de evidenţa persoanelor, încheiate de S.P.C.L.E.P. Câmpulung cu unităţile administrativ-teritoriale arondate. 

Ca să nu-i sperie pe conducătorii primăriilor rurale ori să-i supere într-atât încât să se orienteze către serviciul altei administraţii, cum este cea de la Mioveni, către care s-au întors cu faţa toţi edilii de pe linia Boteni-Ţiţeşti, cu excepţia primului care, probabil, îi va urma pe ceilalţi, şeful Executivului de la Câmpulung a instituit o creştere domoală de 0,3 lei/locuitor/lună. Insuficient, consideră liberalul Ionel State, care a reamintit că, de acum trei ani, adică din 2015, când îi venea rândul celei de-a doua săltări a taxei – din doi în doi ani -, a propus 0,3 lei de „căciulă” sătească, achitaţi lunar. O creştere mulţumitoare, ca să compenseze refuzul edililor din teritoriu de a sprijini modernizarea şcolilor şi a spitalelor, ar fi de 0,5 lei. Riscantă propunerea membrului opoziţiei, şi-o fi zis primarul, care îi vedea plecaţi la Mioveni, care nu percepe nicio taxă pentru serviciile oferite locuitorilor din mediul rural, pe mulţi dintre primarii care susţin, mult, puţin, funcţionarea serviciului câmpulungean. Pe de altă parte, comunele au posibilitatea să-şi creeze ele servicii similare.    

În plus, special pentru sătenii din cele 17 comune a fost mărit personalul la nouă angajaţi – punându-l la socoteală şi pe poliţistul local cu atribuţii de evidenţă a persoanelor -, care, în caz de pierdere a clienţilor, rămân fără obiectul muncii. „Noi, când am dezvoltat acest serviciu şi l-am adus la numărul de persoane pe care îl avem acum, am gândit că o parte este pentru noi, o parte, pentru localităţile din jur. Probabil, Câmpulungul, cu cinci persoane, s-ar descurca.”, a explicat Liviu Ţâroiu de ce nu este indicat să-i pună pe fugă pe primarii din jurul municipiului cu 0,5 lei achitaţi în fiecare lună, pentru fiecare locuitor. 

„Modul în care este primit cetăţeanul este deplorabil”                     

Suplimentar tarifului, s-a discutat la şedinţa Consiliului Local şi despre necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor din sediul Evidenţei Persoanelor şi, în special, a serviciilor, prin scutirea cetăţenilor de a lua coada de la capăt de mai multe ori, din cauza etapelor procedurii de eliberare a actelor de identitate, derulate în alte părţi. Cu dovada plăţii mai multor taxe, reveneau la S.P.C.L.E.P., stăteau din nou la rând şi ziua era ratată. „Probabil că aţi mers în spaţiul de primire al acestui personal al Primăriei, a intervenit Constantin Ivan cu două solicitări la acelaşi punct al ordinii de zi. Vă propun să faceţi inspecţia şi igienizarea spaţiului, pentru că modul în care este primit cetăţeanul este deplorabil. Aş vrea ca serviciile să fie îmbunătăţite. Este inadmisibil să te duci să depui o documentaţie, iar cei de acolo să-ţi spună să mergi la Primărie, să plăteşti o taxă, şi la Poştă să iei un timbru. Aceste mici detalii trebuie să le facă serviciul la care apelăm. Lăsând la o parte modul de informare a cetăţenilor, pe site-ul Primăriei să fie date detaliile de primire a documentelor, conţinutul dosarelor care trebuie depuse şi operativitatea lor. Nu este posibilă aceeaşi modalitate de acum 30-40 de ani, să fii trimis să iei timbre, apoi să plăteşti taxe în altă parte şi să stai de trei ori la rând.” Taxa de timbru de un leu nu se mai plăteşte, a fost anunţat consilierul Ivan, ca dovadă că informarea cetăţeanului este „impecabilă”, ci numai cea de 7 lei la Primărie. Dar, susţine Liviu Ţâroiu, încasarea ei va fi transferată la Evidenţa Persoanelor, pentru ca solicitantul să nu se mai învârtă între instituţii. „Într-adevăr, încasarea  taxei trebuie să se facă acolo. O vom muta. Aveţi dreptate şi pentru igienizare.”, a conchis primarul, căruia nu i-a rămas decât să treacă la fapte. Adică dacă tot cere, să şi ofere. Noul tarif de 0,3 lei nu a fost votat de cinci dintre liberali, Anca Dumitrescu, Bogdan David, Cristi Creţu, Lucian Ionescu, Ionel State, care s-au abţinut la propunerea lui Liviu Ţâroiu, dată fiind cea de 0,5 lei din partea grupului liberal.

Evidenţa Persoanelor funcţionează cu nouă oameni graţie muscelenilor de la ţară, care asigură peste 60% din volumul de muncă

Practic, Evidenţa Persoanelor de la Câmpulung funcţionează la capacitatea actuală graţie muscelenilor de la ţară, care îi asigură 60,63% din populaţia deservită. Adică din cei 92.756 de locuitori dependenţi de serviciul din municipiu, 56.244 sunt din cele 17 comune aflate într-o relaţie contractuală cu Câmpulungul.       

Iată în continuare cu cât au contribuit comunele până în 2018 şi cât au de plătit din acest an pentru locuitorii lor: 

-Albeştii de Muscel: 1.560 locuitori; 312 lei (tariful vechi); 468 lei (tariful nou); 

-Bălileşti: 4.053 locuitori; 810,60 lei (tariful vechi); 1.215,90 lei (tariful nou); 

-Boteni: 2.397 locuitori; 479,40 lei (tariful vechi); 719,10 lei (tariful nou); 

-Bughea de Sus: 3.057 locuitori; 611,40 lei (tariful vechi); 917,10 lei (tariful nou);

-Bughea de Jos: 3.092 locuitori; 618,40 lei (tariful vechi); 927,60 lei (tariful nou);         

-Cetăţeni: 2.988 locuitori; 597,60 lei (tariful vechi); 896,40 lei (tariful nou);

-Dâmbovicioara: 911 locuitori; 182,20 lei (tariful vechi); 273,30 lei (tariful nou); 

-Dragoslavele: 2.623 locuitori; 524,60 lei (tariful vechi); 786,90 lei (tariful nou); 

-Godeni: 2.956 locuitori; 591,20 lei (tariful vechi); 886,80 lei (tariful nou); 

-Lereşti: 4.600 locuitori; 920 lei (tariful vechi); 1.380 lei (tariful nou); 

-Mioarele: 1.592 locuitori; 318,40 lei (tariful vechi); 477,60 lei (tariful nou); 

-Poienarii de Muscel: 3.372 locuitori; 674,40 lei (tariful vechi); 1.011,60 lei (tariful nou); 

-Rucăr: 5.991 locuitori; 1.198,20 lei (tariful vechi); 1.797,30 lei (tariful nou); 

-Schitu Goleşti: 5.084 locuitori; 1.016,80 lei (tariful vechi); 1.525,20 lei (tariful nou); 

-Stoeneşti: 4.517 locuitori; 903,40 lei (tariful vechi); 1.355,10 lei (tariful nou); 

-Valea Mare Pravăţ: 4.253 locuitori; 850,60 lei (tariful vechi); 1.275,90 lei (tariful nou); 

-Vlădeşti: 3.198 locuitori; 639,60 lei (tariful vechi); 959,40 lei (tariful nou).

În total, cu tariful vechi, Primăria colecta de la instituţiile din Muscel care au ales să lucreze cu serviciul din Câmpulung 11.248,80 lei, plătiţi lunar. Într-un an, suma se ridica la 134.985,60 lei. Din 2018, cei 17 vor avea de achitat, pe lună, 16.873,20 lei, la finalul anului, încasarea totală ţintită de autorităţile municipale cifrându-se la 202.478,40 lei. 

Nu colaborează cu Evidenţa Persoanelor din Câmpulung comunele Aninoasa, Coşeşti, Dârmăneşti, Berevoeşti, Mihăeşti, Stâlpeni, Hârtieşti, Vultureşti, Davideşti şi Ţiţeşti.  

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!