După modelul adoptat de nevoie în cazul investiţiilor GAL, pentru finalizarea cărora durata implementării a fost prelungită până la sfârşitul anului următor, cu asigurarea din bugetul local a fondurilor pe care nu le mai suportă UE, a fost dat un vot similar şi în cazul lucrării de reabilitare a sistemului de Iluminat public. Obiectivul preluat de la fostul primar, care a semnat contractul de finanţare cu trei zile înaintea alegerilor locale din 2020, beneficiază de o „extensie” temporală până la 31 decembrie 2024. Nu va fi cazul de un termen atât de lung, executantul lucrării nemaivând de montat decât nişte accesorii ale sistemului de telegestiune. Care, în mod firesc, trebuiau montate odată cu lămpile, de vreme ce era nacela ridicată pentru această operaţiune. Firma care derulează contractul de modernizare a reţelei de iluminat stradale a procurat foarte greu respectivele dispozitive venite din China, fapt care conduce la imposibilitatea încheierii lucrării în acest an. Materialul de şedinţă punctează şi alte cauze ale întârzierii, care costă bugetul local.
- Dacă executantul nu încheie până la sfârşitul anului, Primăria s-a angajat să achite din bugetul local diferenţa de 540.000 lei
Formalitatea desfăşurată în Consiliul Local, miercuri, 27 decembrie 2023, când aleşii au fost convocaţi la o şedinţă extraordinară, a privit includerea pe lista de investiţii a anului 2024 a acestui obiectiv şi asigurarea din bugetul local a cheltuielilor necesare finalizării proiectului, estimate la 540.644,27 lei.
Ne referim la un demers demarat în anul 2018, când aleşii din mandatul precedent au aprobat, în toamna acelui an, depunerea proiectului privind reabilitarea sistemului de iluminat în Municipiul Câmpulung. În urmă cu cinci ani, valoarea totală a investiţiei se cifra la 5,8 milioane de lei, Câmpulungul având o contribuţie de aproximativ 186.000 lei, reprezentând cofinanţarea obligatorie de 2%, pe lângă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului.
După cum punctam la începutul articolului, pe 24 septembrie 2020, cu trei zile înainte să piardă alegerile locale, Liviu Ţâroiu semna contractul de finanţare cu fonduri europene. În această toamnă, pe 13 noiembrie 2023 mai precis, valoarea din 2018 a investiţiei a fost adaptată noilor preţuri, rezultând următoarele cifre: 5.937.048,09 lei – valoarea totală a proiectului, din care 5.816.986,91 lei – valoarea totală eligibilă a proiectului. Contribuţia Municipiului Câmpulung ajunge la 236.403,87 lei.
Totalul proiectului, 5.937.048,09 lei, este defalcat astfel pe categorii de cheltuieli:
-4.944.436,33 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR;
-756.207,89 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional;
-116.339,69 lei, valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului;
-120.064,18 lei – valoarea neeligibilă inclusiv TVA.
„Estimăm ca din valoarea cheltuielilor eligibile cuprinse în bugetul proiectului să efectuăm plăţi până la 31 decembrie 2023 către executant până la nivelul sumei totale de 5.396.403,82 lei, urmând ca aceste sume să fie solicitate la rambursare.”, precizează documentaţia de şedinţă, ceea ce înseamnă că diferenţa de 540.644,27 lei şi-o asumă municipalitatea.
„Principalele motive care au condus la nefinalizarea proiectului sunt următoarele: constructorul nu a finalizat în timp util lucrările, astfel încât să se efectueze şi recepţia finală; întârzierea pe circuitul de semnături AMPOR (n.r. Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional) a actelor adiţionale la contractul de finanţare, care au condus la realizarea cu întârziere a încheierii actelor adiţionale între Municipiul Câmpulung şi constructor şi, în consecinţă, execuţia acestora.”, punctează materialul înaintat spre studiu consilierilor locali.
În plen, primăriţa Elena Lasconi a adăugat încă o cauză a neîncheierii la timp a lucrării la care n-ar mai fi de executat, potrivit acesteia, nici 10%. „Ei spun că vor termina, vor veni în aceste zile cu o factură. Au avut termen întârziat pentru nişte lucruri care se montează pe stâlpi – nu este vorba despre lămpi – pentru sistemul de telegestiune, care au venit foarte greu din China. Acesta a fost motivul pentru care n-au reuşit să le monteze. Era mult mai simplu dacă le aveau atunci când aveau şi lămpile. Atunci când ridicau cu nacela, le puteau monta pe amândouă.”, a precizat aceasta.