-Remarcabil om de cultură şi arhitect, acesta se face „vinovat”, printre altele, de reabilitarea impecabilă a Vilei Golescu
Săptămâna trecută, s-a stins din viaţă, la vârsta de 90 de ani, reputatul om de cultură, prinţul Şerban Cantacuzino. Descendent al unei vechi familii boiereşti, acesta a fost membru onorific al Uniunii Arhitecţilor din România şi preşedintele Fundaţiei Pro-Patrimonio, care s-a implicat activ în restaurarea monumentelor istorice de pe cuprinsul ţării, printre care şi Vila Golescu din Câmpulung.
Tragica veste a fost dată de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. „Cu deosebită tristeţe am aflat de trecerea în nefiinţă a Prinţului Serban Cantacuzino, personalitate remarcabilă a exilului românesc, un destin marcat de evenimentele politice ale vremii şi de moştenirea istorică. Membru onorific al Uniunii Arhitecţilor din România, Şerban Cantacuzino a fost fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Pro-Patrimonio, implicându-se activ în proiecte de renovare şi restaurare a unor monumente istorice din România. Excepţional om de cultură, Prinţul Cantacuzino participa frecvent la evenimentele culturale organizate de Institutul Cultural Român, al cărui prieten şi colaborator era. Exemplu de decenţă, umanitate, implicare civică şi dinamism, Prinţul Şerban Cantacuzino rămâne un model pentru comunitatea românească din Marea Britanie. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a fost mesajul publicat de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pe Facebook. Arhitect, istoric şi critic de arhitectură, Şerban Cantacuzino s-a născut în anul 1928, fiind fiul lui George Matei Cantacuzino (1899-1960). A fost o personalitate complexă ce a marcat modernismul arhitectural românesc, ca membru al Institutului Regal al Arhitecţilor Britanici, Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE, UK) (1988), editor executiv al celebrei reviste Architectural Review (1973-1979), specialist în conservarea patrimoniului, editor şi autor a valoroase cărţi de specialitate, medaliat pentru serviciul dedicat în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural (2008). Şerban Cantacuzino este responsabil, alături de Fundaţia Pro Patrimonio, la înfiinţarea căreia a pus umărul, impresionat şi revoltat fiind de distrugerea ceauşistă a patrimoniului românesc, de restaurarea impecabilă a Vilei Golescu, din Câmpulung, dar şi a parcului înconjurător, cu multe specii de arbori şi flori rare.