1.7 C
Campulung Muscel
19/03/2025

Condamnată pentru abandon de familie

O câmpulungeancă a fost condamnată pentru abandon de familie. Această infracţiune este o noutate în legislaţia penală, delictul fiind reglementat atât în vechiul Cod Penal, cât şi în cel nou. Astfel, abandonul de familie este definit ca fiind fapta persoanei care, deşi are obligaţia legală de întreţinere faţă de o altă persoană, o părăseşte, o alungă sau o lasă fără ajutor, expunând-o unor suferinţe materiale sau morale. Tot aici intră şi neplata, cu rea credinţă, timp de trei luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească. Toate faptele vor fi pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinerea din partea victimei infracţiunii, conform articolului 378 din Noul Cod Penal.

Revenind la cazul nostru, Ionel Daniel M. a acţionat-o în judecată pe Andreea Mihaela B. exact pentru infracţiunea de abandon de familie, rechizitoriul, din 18 august 2017, fiind pregătit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung. Procesul s-a derulat de-a lungul a două termene, care s-au terminat cu amânări, din cauză că inculpata nu s-a prezentat în faţa instanţei, iar a treia înfăţişare s-a încheiat cu condamnarea femeii. Pronunţarea a fost făcută pe 13 februarie 2018, iar tânăra a primit şase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de trei ani, calculată de la data rămânerii definitive a  hotărârii. În acest interval trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă şi informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Femeia, angajată la o societate de panificaţie, are de prestat şi 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, având de ales între Primăria Câmpulung şi Complexul de Servicii pentru Copii cu Dizabilităţi din Câmpulung.

Andreei Mihaela B. i-a fost atrasă atenţia asupra faptului că, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, ori săvârşeşte o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, pentru care s-a pronunţat o condamnare, chiar după expirarea acestui termen, se va revoca suspendarea şi se va dispune executarea pedepsei. Inculpata a fost pusă să achite şi cheltuielile judiciare către stat, în sumă de 500 de lei. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, cererea fiind primită tot la Judecătoria Câmpulung. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!