Ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local din comuna Godeni a adus pe masa de lucru a consilierilor proiectul de aprobare a planului de acţiuni de interes local, ce vor fi efectuate de către persoanele beneficiare de ajutor social în anul 2018.
Finalizarea proiectului şi responsabilitatea cea mai mare îi revin lui Dorel Rumînescu, viceprimarul comunei Godeni, împreună cu Compartimentul de Asistenţă Socială. La întocmirea planului pe anul 2018 s-a avut în vedere numărul potenţial de persoane apte pentru muncă în această perioadă, precum şi numărul potenţial de ore de muncă rezultat pentru persoana aptă. Proiectul, iniţiat de primarul comunei, Ion Pădureanu, a deschis mai multe discuţii între consilierii de la Godeni. În procesul verbal publicat de către Primăria din Godeni se arată mai multe nelămuriri legate de planul de acţiuni de interes local ce nu vor fi efectuate de către persoanele beneficiare de ajutor social în anul 2018.
Consilierul local Ion Aldea a prezentat faptul că planul de lucrări nu a fost actualizat şi s-au prevăzut lucrări de tăiere, crăpare şi depozitare a lemnelor la Grădiniţa din satul Malu, care, în prezent, nu mai funcţionează. Consilierul Iosif Cristina, inspector în cadrul Compartimentului de Asistenţă Socială, i-a răspuns lui Aldea că s-a gândit că, în anul 2018, Grădiniţa ar putea să îşi înceapă activitatea. La rândul său, Ion Aldea a întrebat dacă la lucrările de întreţinere a şanţurilor pe drumurile agricole prin Programul 125 intră şi drumul agricol din obşte, care este închis, iar primarul Ion Pădureanu i-a spus că nu.
Numărul de ore de muncă efectuate aferente salariului de bază minim pe economie, înmulţit cu cuantumul ajutorului social, conduce la următoarele cifre. În anul 2018, se estimează un număr de 52 de persoane apte de muncă, iar pe baza formulei de calcul au rezultat un număr de 1.994,2 ore de muncă pe lună, iar ca un total, anual, sunt 23.930,4 ore de muncă. În funcţie de numărul de zile lucrătoare a fost conceput planul lucrării pe anul 2018 în felul următor:
Pentru satul Capu Piscului:
- Lucrări specifice perioadei de iarnă: deszăpezit şi administrare material antiderapant;
- Lucrări de întreţinere a şanţurilor pe drumurile agricole asfaltate prin Programul 125, prin decolmatarea acestora;
- Lucrări de igienizare a spaţiilor şi terenurilor aparţinând domeniului public al comunei: reparaţii, văruit, împrejmuiri, curăţirea terenurilor de resturi vegetale, etc.
- Lucrări de desfundat, curăţit podeţe şi canale în zonele unde acestea traversează DJ 732 C prin decolmatare, depuneri materiale din aluviuni;
- Lucrări de întreţinere a izlazului comunal constând în tăieri de mărăciniş, administrare îngrăşăminte chimice.
- Întreţinerea drumurilor de acces ale satului;
- Lucrări de întreţinere a şanţurilor în zona instituţiilor publice, prin decolmatarea acestora;
- Curăţenie în curţile instituţiilor publice;
- Lucrări de igienizare în zona podurilor şi podeţelor;
- Pietruirea drumurilor din sat;
- Repararea punţilor pietonale;
- Curăţenie în Căminul Cultural şi în curtea acestuia;
- Repararea mobilierului din spaţiul de joacă pentru copii;
- Curăţenie în incinta şi împrejmuirile bazinului de apă potabilă;
- Curăţenie în incinta şi împrejurările staţiei de epurare;
- Curăţirea canalelor de scurgerea apei pluviale de pe DC10;
- Ajutor la curăţenie şi la tăierea, crăparea, depozitarea pentru uscare a materialului lemnos, pentru Şcoala Gimnazială Coteşti – Godeni şi Grădiniţa Coteşti, Grădiniţa Capu Piscului şi Grădiniţa Malu.
- Înlocuirea gardului de la Căminul Cultural Malu.
Normele de muncă prezentate sunt orientative pentru calcularea îndeplinirii obiectivelor de lucru, iar fiecare persoană care va presta servicii va avea parte de prezentarea normelor de protecţia muncii. După ce s-au expus toate aceste lucrări din cadrul proiectului, s-a supus spre votare, iar acesta a trecut cu brio de consilierii locali.