11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Stagiu de formare pentru salvatorii montani

În perioada 17 – 25 februarie 2018, la Cabana Capra Transfăgăraşan, la o altitudine de 1.650 metri, se va desfăşura Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă, forma de specializare în meseria de salvator montan, cod COR 541904. Pe parcursul a nouă zile, unitatea canină (conductor plus câine) va trebui să progreseze în aşa fel încât, la examenul final, va dovedi capabilitatea accesului oriunde în zona montană, va executa misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă, după care va arăta că se poate retrage în siguranţă. Probele de acces vor conţine schiul de tură, rapelul pe stâncă şi/sau gheaţă, precum şi alte situaţii care pot fi întâlnite în timpul unei acţiuni de salvare. Unităţile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu şi eliminatoriu, în perioada 10 – 14 decembrie 2017, la Cota 2000 Transfăgăraşan.

Astfel, participă pentru brevetare sau pregătire echipaje din Alba, Neamţ, Hunedoara, Bihor, Gorj. În ultimele trei zile ale şcolii, se va susţine şi examenul de reconfirmare a brevetelor obţinute în anii trecuţi, de către toate unităţile canine de avalanşă din România. Pentru reconfirmarea brevetelor se vor prezenta toate unităţile canine din ţară, astfel: Argeş (3), Alba (1), Bacău (1), Caraş (1), Gorj (1), Mureş (1).

În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanşă din România este format din nouă conductori cu un total de zece câini brevetaţi, din opt judeţe. Judeţul Argeş are doi conductori, cu trei câini brevetaţi pentru acest gen de salvare.

Menţionăm că stagiul se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenţie canină la avalanşă. Candidatul este necesar să fie calificat ca salvator montan, întrucât schiul, tehnicile alpine de acces la locul avalanşei, precum şi cunoaşterea detaliată a procedurilor de intervenţie la avalanşă, sunt elemente care trebuiesc stăpânite la un nivel superior, anterior intrării în şcoala canină.

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este entitatea abilitată în formarea, calificarea şi specializarea salvatorului montan în ţara noastră, prin Şcolile Naţionale de Salvamont (etape de începători şi avansaţi, cu sezonalitate vara şi iarna) şi prin Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine pentru Intervenţia la Avalanşă.

Formatorul stagiului este Ion Sănduloiu, însoţit de câinele Helios, rasa Border Collie. În premieră, ajutorul formatorului va fi Tiberiu Krizbai (cu Yukanna, Golden Retriever) de la Salvamont Alba, care, după parcurgerea paşilor necesari, va deveni, la rândul său, formator. Tematica şi cerinţele sunt similare stagiului de brevetare al Ministerului de Interne francez, parcurs de către cei doi, în anul 2013, un element în plus al noii şcoli româneşti, fiind accesul alpin, în zone abrupte, al unităţii canine. Prin înfiinţarea acestei scoli, se urmăreşte creşterea numărului de unităţi canine de salvare/recuperare din avalanşă, la nivel naţional. Din păcate, după o perioadă fără cazuistică la avalanşă, în ultimele două sezoane de iarnă, au fost înregistrate opt decese la nivel naţional, în condiţiile în care turiştii sau schiorii au fost surprinşi de dinamizarea stratului de zăpadă, actualul sezon fiind încă în curs. În judeţul nostru, ultima intervenţie de acest gen a fost pe 6 ianuarie, cele două victime fiind în viaţă.

Intenţia Salvamont România este ca, la nivel naţional, să fie în permanenţă 25 – 30 de unităţi canine de avalanşă, răspândite pe arcul Carpatic, astfel încât să se asigure o intervenţie optimă. Acest lucru va fi cu atât mai necesar, în condiţiile în care, în viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenţie montană, dispuse judicios pentru optimizarea intervenţiei, la care se va face de gardă pe perioada iernii, cu unităţi canine pentru avalanşă. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!