Începând cu data de 1 februarie 2018, formaţiunea Salvamont Câmpulung va trebui să-şi găsească un alt şef. Actualul lider, medicul Cosmin Stoica, a decis să renunţe la această funcţie, invocând o stare de incompatibilitate, despre care directorul Salvamont Argeş spune că nu ar exista. Viitorul conducător va fi ales, şi nu numit, din rândul celor 10 membri ai formaţiunii de la Câmpulung, voluntari sau angajaţi.
„Nu ştiu de ce Cosmin nu vrea să mai fie şef”
Medicul Cosmin Stoica l-a înlocuit pe Alexandru Holboşan în fruntea formaţiunii Salvamont din Câmpulung, anul trecut, la începutul lunii martie. Acesta are o experienţă de salvator montan de peste 20 de ani şi s-a considerat că este omul potrivit pentru a-i îndruma pe salvamontiştii câmpulungeni în cadrul intervenţiilor viitoare. Iată, însă, că, după numai un an de activitate, doctorul Stoica a decis să nu-şi mai înnoiască contractul de voluntariat, care va expira la 1 februarie 2018. Potrivit acestuia, nu îşi va mai prelungi înţelegerea cu Consiliul Judeţean Argeş, pe motiv de incompatibilitate. Informaţia a fost confirmată şi de către directorul Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu. „Nu ştiu de ce Cosmin nu vrea să mai fie şef. Este o decizie care-i aparţine şi va trebui să fie ales altcineva. Din punctul nostru de vedere, nu e niciun fel de incompatibilitate. Şeful de formaţie e bine să fie ales de membrii acesteia. Nu e bine să fie numit, pentru că ştiţi cum e, un şef numit naşte discuţii. Sunt trei angajaţi şi zece voluntari. Putem să alegem un şef dintre toţi aceştia, deocamdată. Mai târziu, când ponderea de angajaţi va fi mai mare, vom alege din rândul acestora, pentru că sunt anumite responsabilităţi.”, a precizat Ion Sănduloiu.
Inginerul Grabovski, primul şef al Salvamont Câmpulung
Centrul Salvamont Câmpulung a fost înfiinţat în anul 1969, primul şef al formaţiei fiind inginerul Grabovski, de la ARO. L-a urmat apoi, timp de 20 de ani, medicul Victor Popa, cel care a pus bazele reale şi eficiente ale activităţii de prevenire a rătăcirilor şi accidentelor montane, prin efectuarea de demarcări ale traseelor turistice. Începând cu anul 1997, şeful formaţiei devine Alexandru (Puiu) Holboşan, salvamontist „veteran” din 1969, un iubitor al muntelui care, de-a lungul anilor, s-a făcut remarcat nu numai prin aportul la acţiunile de salvare a turiştilor aflaţi la ananghie, ci şi prin eforturile depuse în cadrul activităţilor de prevenire a accidentelor montane, de marcare şi amenajare a traseelor şi obiectivelor turistice (Refugiul Iezer e unul dintre acestea), de reparare a stânelor şi participarea la acţiuni de ecologizare sau stingeri de incendii. De la 1 martie 2017, Alexandru Holboşan a rămas în cadrul structurii de la Câmpulung cu titlu onorific, fiind în continuare alături de tovarăşii săi ori de câte ori va fi solicitat. Locul său a fost luat de către Cosmin Stoica, dar acesta nu a rezistat decât un an la conducerea formaţiunii. Acum, rămâne de văzut cine va putea să îl înlocuiască pe actualul şef.