27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

După ce a rămas fără mandat, Cristian Dică Hristu, condamnat

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în ceea ce-l priveşte pe Cristian Dică Hristu, acum fost primar al comunei Vlădeşti. Comunicatul de incompatibilitate, conflict de interese şi abuz în serviciu a fost emis de ANI pe 12 iunie 2015, fiind vizaţi 29 de foşti şi actuali aleşi locali. Acum doi ani, Cristian Dică Hristu era primarul localităţii Vlădeşti, dar în mandatul 2008-2012, când s-a constatat conflictul de interese administrativ şi penal, era viceprimarul comunei muscelene.

Ca viceprimar, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie penală

Conform comunicatului ANI, acesta a „încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă în perioada exercitării funcţiei de consilier local, întrucât a participat la deliberări şi a votat pentru aprobarea hotărârii Consiliului Local al Comunei Vlădeşti, prin care a fost însuşit contractul având ca obiect „furnizare lemne foc esenţă tare”, în valoare totală de 20.000 lei, încheiat între Consiliul Local al Comunei Vlădeşti, în calitate de achizitor, reprezentat prin primar, şi SC Hristo Unico SRL, în calitate de furnizor, reprezentată prin administrator (societate comercială al cărei asociat unic şi administrator este cumnata sa). Cristian Dică Hristu a încălcat şi regimul juridic al conflictelor de interese în materie penală, întrucât Primăria a încheiat şi derulat contracte comerciale de executare lucrări şi de furnizare produse cu SC Hristo Unico SRL (societate comercială al cărei asociat unic şi administrator este cumnata sa), precum şi cu SC Decor Com Design SRL (societate comercială al cărei asociat unic şi administrator este soţia sa); persoana evaluată a participat la aprobarea hotărârilor Consiliului Local al Comunei Vlădeşti prin care Consiliul şi-a însuşit respectivele contracte şi, totodată, a propus executarea de lucrări votând în favoarea aprobării acestora prin hotărâri de Consiliu”. În acest fel, Cristian Dică Hristu a obţinut venituri în afara funcţiei de bază de la angajatorul Hristo Unico SRL anterior deţinerii funcţiilor publice precum şi în perioada deţinerii funcţiei de consilier local.

Decizia ANI a fost contestată de edil la Curtea de Apel Piteşti, care, pe 25 noiembrie 2015, a „respins cererea de suspendare şi cererea de chemare în judecată în ceea ce priveşte anularea raportului de evaluare în privinţa conflictului de interese de natură administrativă”. Cristian Dică Hristu a atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, pe 31 mai 2017, i-a respins recursul. În aceste condiţii, spre finele lunii august 2017, prefectul de Argeş, Emilian Dragnea a emis ordinul de încetare a mandatului primarului Cristian Dică Hristu, prerogativele fiindu-i preluate de viceprimarul Leonard Şerban.

Condamnat pentru conflict de interese

În paralel, la Judecătoria Câmpulung s-a judecat latura penală a cauzei, părţi civile constituindu-se Primăria Comunei Vlădeşti şi Unitatea Administrativ Teritorială Vlădeşti. Pe 18 mai 2017, instanţa a hotărât să renunţe la aplicarea pedepsei faţă de Cristian Dică Hristu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese, aplicându-i edilului un avertisment şi obligându-l să plătească 500 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat.

Hotărârea a fost atacată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, apelul soluţionându-se pe 28 noiembrie 2017, la Curtea de Apel Piteşti. Aici, cu o abţinere, Cristian Dică Hristu a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de patru ani. În acest timp, trebuie să respecte mai multe măsuri, având obligaţia să nu părăsească teritoriul României. De asemenea, trebuie să execute 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Centrul de Zi „Bambi” Câmpulung sau la Complexul de Servicii Comunitare Câmpulung.

Ca pedeapsă complementară, lui Cristian Dică Hristu i s-au interzis, pe durata a trei ani, drepturile de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Cheltuielile judiciare avansate de stat, în valoare de 200 de lei au fost puse în contul fostului primar. Sentinţa a fost definitivă.

 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!