Târgul de Turism al României, cel mai mare eveniment autohton dedicat industriei turismului, a fost deschis oficial joi, 16 noiembrie, şi a durat până duminică, 19 noiembrie. Peste 200 de agenţii şi tour-operatori au fost prezenţi la Romexpo cu super-oferte pentru vacanţa de Crăciun şi Anul Nou, sejururi la schi, city-break-uri sau oferte early-booking pentru sejururi şi excursii în sezonul primăvară-vară 2018, unde se pot găsi informaţii despre peisajele fascinante ale României, oraşele şi comunele emblematice, dar şi despre tradiţii, obiceiuri şi delicii gastronomice din diverse zone ale ţării. La acest eveniment, a fost prezentă şi echipa „Zig Zag prin România”, o asociaţie non-profit, marcă înregistrată, cu scopul de a promova potenţialul turistic, locuri de poveste şi valorile umane prin fotografie, interviuri, cărţi, video, articole şi evenimente. Misiunea sa este o călătorie de cinci ani prin România, surprinzând unicitatea locurilor şi poveştile oamenilor autentici, pentru a crea cea mai frumoasă carte de vizită a României. Această echipă a avut un stand evidenţiat cu recomandări din 22 de judeţe parcurse şi o expoziţie de fotografii ce au încântat ochii tuturor. Echipa „Zig Zag prin România” a făcut şi ocolul Argeşului, având ocazia să socializeze cu oameni activi şi implicaţi în acest judeţ. Timp de 30 de zile, au fost vizitate numeroase obiective turistice, fiind promovate la nivel naţional şi internaţional.
„Îmi plac aventurile de ceva vreme încoace. Dacă, în liceu, nu mă mutai din banca mea, pentru că preferam zona de confort, acum nu mai pot să stau în banca mea. Perioada octombrie şi noiembrie a fost plină de călătorii, prin proiectul Experience România, cu bloggerii internaţionali, curioşi să ne viziteze ţara, dar şi de zig-zagul prin judeţul Argeş. Intrarea în comuna Dâmbovicioara ne-am făcut-o cu o cafea la Raluca, de la Centrul de Informare Turistică, o persoană deosebit de blândă şi pregătită să îţi ofere orice informaţie cu privire la zona unde ea a crescut şi de care se îngrijeşte şi o promovează atât de bine. Nu ne-am făcut aşteptări venind în acest judeţ, deoarece chiar am vrut să ne lăsăm suprinşi. Astăzi, vă vorbesc despre ruinele Cetăţii Oratia, din comuna Dâmbovicioara, ascunsă undeva în pădure, în vale. O fortificaţie medievală ce avea rol de apărare a graniţelor Ţării Româneşti, situată pe Dealul Oratiei, la aproximativ 200 de metri de drumul ce leagă Câmpulung de Braşov. Drumul nu-ţi imagina că este asfaltat, nici măcar forestier. Este la vale în jos, pe şes. Înainte de a te porni spre cetate, o imagine de nedescris ţi se va afişa în faţa ochilor. Respiri adânc şi fă-ţi curaj să porneşti, la vale, spre cetate. Merită fiecare pas la vale, deoarece, cu cât te apropii mai mult de ruinele cetăţii, cu atât mai bine vei putea să vezi peisajele. Trebuie doar să ştii că împrejurimile au fost scena unei bătălii în care românii conduşi de Dragomir, pârcălabul Cetăţii Oratia, au învins oastea ungurească. Despre cetate nu voi scrie multe. Unii istorici susţin că aceasta a fost ridicată de voievozi români din perioada dinaintea formării Ţării Româneşti, cu scopul de a se apăra de invazia duşmanilor care traversau munţii. Alţi istorici spun că ar fi fost construită de cavaleri teutoni, la începutul secolului al XIII-lea. Toate descoperirile din cadrul cetăţii induc ideea că cetatea a fost pusă la pământ în urma unei distrugeri violente. Cetatea a jucat şi un important rol din punct de vedere al comerţului, ea fiind punct vamal de negoţ ce se făcea între Ţara Românească şi Braşov. Aici intrau în Ţara Românească produse precum fier, oţel, arme, postav, catifea, pantofi, argintărie aduse de negustori din Transilvania şi tot de aici porneau spre Braşov produse precum grâu, secară, peşte, piei de animale, miere, ceară sau bumbac luat de la turci. Dacă te hotărăşti să o vizitezi, ia-ţi şi o carte cu tine, căci merită să petreci minute bune în relaxare, cu faţa spre peisajele naturii noastre frumoase.”, cam aşa sună descrierea de pe pagina oficială a echipei „Zig Zag”.
Şi zona satului Podu Dâmboviţei, cu vedere spre Posada, a încântat cu frumuseţea-i proprie echipa aflată în drumeţie: „Fiecare peisaj merită un răgaz de linişte şi admiraţie”, consemnează pe site un membru al echipei, imortalizând momentul. Bineînţeles că nici ansamblul monumental de la Valea Mare nu a putut fi neglijat, membrii echipei „Zig Zag”, făcând popas la Mausoleul de la Mateiaş, dedicat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Din categoria frumuseţilor unice ale naturii, de pe meleagurile noastre, Pensiunea „Dealul Sasului” a găzduit membrii echipei într-o dimineaţă de duminică, oferindu-le mireasma aerului de munte şi sentimentul unic la libera exprimare: „O duminică sănătoasă începe cu aer curat de munte!”