11.8 C
Campulung Muscel
27/03/2025

Nişte nevinovaţi, ghiulea pentru tunul răzbunării liberalilor pe secretar

Respingerea la şedinţa Consiliului Local Câmpulung, de la sfârşitul lunii septembrie, a patru hotărâri cu profund caracter social a determinat Executivul să reia procedura, ca să nu lase fără locuinţe nişte sărmani mulţumiţi cu case cât cutia de chibrituri. Comisia de repartizare a locuinţelor, fără David, la prima strigare a repartiţiilor, absent intenţionat, ca să se poată dezlănţui la şedinţă pe seama favoritismelor în relaţia Primărie – beneficiari, se pronunţase favorabil cererilor a patru cetăţeni, care, însă, au picat la vot. Adică n-au întrunit procentul salvator de două treimi din numărul consilierilor în funcţie, din cauză că liberalii Bogdan David şi Ionel State s-au declarat împotrivă, iar colegii Cristi Creţu şi Lucian Ionescu, coalizaţi cu social-democratul Nicolae Dumitrescu, s-au abţinut la vot. Tot opţiuni negative, care au cântărit în eşecul încercării de atribuire a celor trei garsoniere şi a unui apartament. Realizând absurditatea situaţiei de a respinge cazuri sociale serioase, dintre care o cetăţeană nu cerea, ci oferea, comisia s-a întrunit din nou, pe 16 octombrie 2017, de data aceasta, făcându-le onoarea de a li se alătura şi liberalul. Probabil, hatârul făcut de colegii de comisie, de a-l scoate de pe listă pe Călin, împotriva căruia s-a vociferat masiv la precedenta şedinţă, l-a determinat pe David să tacă şi să semneze. La următoarea şedinţă, cea din octombrie, când materialele uşor modificate au reintrat în dezbaterea aleşilor… orăcăială ca din gură de şarpe la preşedintele liberal, împins de şleahta de „tâlhari” din Primărie într-o, cităm, „capcană plină de dezastre!” Tuciul aşezat pe pirostriile iadului, în care amestecă de zor primarul Scaraoţki şi ajutorul său, secretarul, era, de fapt, o greşeală de redactare a procesului verbal al şedinţei în care hotărârile au picat. O greşeală gravă, dar nu imposibil de corectat, dacă, într-adevăr, se voia să fie ajutaţi oamenii şi nu să se işte din nou acelaşi iritant tămbălău cu Ghinea. David a ales tămbălăul, în loc să scurteze suferinţa unor nevinovaţi, deveniţi ghiulea pentru tunul răzbunării  care trăgea în direcţia secretarului.      

Familia lui Călin, tăiată de pe listă, ca să tacă PNL-ul

Prima repartiţie de locuinţă care a deschis seria de cinci o avea ca beneficiară pe Elena Crina Dina, care locuieşte împreună cu fiul său, Ionuţ Robert Eduard Militon. Cei doi au fost selectaţi de comisia mixtă Executiv – Legislativ ca viitori chiriaşi ai unui apartament social, cu două camere, situat la etajul I, pe scara C, scara reabilitată a blocului 17 din Vişoi. Înaintea acestora, în respectivul spaţiu a stat Elena Şerbănel, căreia, la şedinţa ordinară a Consiliului Local din 30 octombrie 2017, a trebuit să i se rezilieze contractul încheiat cu Primăria pe 21 decembrie 1999. Noua locatară, domiciliată pe strada Arhitect D.I. Berechet, la numărul 1, în imobilul de lângă Grădina Publică, din care urmează să fie evacuată, avea cerere către autorităţi din vara anului 2016. După un an de aşteptare şi, cel mai important, după eşecul la votul din septembrie, de care s-au izbit toate propunerile de repartiţii, pe fondul neîntrunirii unei opţiuni favorabile într-un procent de două treimi din numărul consilierilor în funcţie, familia formată din mamă şi băiatul ei a fost fericită cu acest apartament din Vişoi.

Reamintim că, la întrunirea din 28 septembrie, locuinţa din „17” îl avea ca destinatar pe George Călin, stâlpul unei familii cu trei membri, părinţii şi un copil, cărora nu le era de ajuns spaţiul pe care îl deţin într-un imobil situat pe strada Gheorghe Doja. Puternica revoltă liberală, susţinută de un fost membru al Comisiei Sociale a Consiliului Local, Nicolae Dumitrescu, a zădărnicit atribuirea întregului lot de apartamente ori garsoniere, pe motiv că alţi cetăţeni aşteaptă de mai mult timp decât fericiţii cu intrare pe uşa care trebuie. Asta plus faptul că unul dintre beneficiari era un muncitor la ADP, din cauza căruia au avut de suferit cu toţii. Inclusiv creştina care dădea Primăriei o casă mai mare ca să primească în schimb una mai mică. Graţie justiţiarilor PNL din Consiliu, răsplătiţi de partid cu case în ANL – şi ei, şi neamurile, şi cunoştinţele -, toţi amărâţii care jinduiesc după locuinţele modeste ale Primăriei au fost respinşi în bloc la final de septembrie. O lună mai târziu, ca să nu mai fie probleme şi acuzaţii de favorizare a angajaţilor serviciilor Primăriei, Călin a fost eliminat de pe listă şi înlocuit cu mama şi fiul de lângă Grădina Publică.  

O femeie care dădea Primăriei o casă mai mare, „sancţionată” cu o garsonieră la etajul IV 

Emoţii din nou pentru Mihaela Lăcrămioara Florescu, pe care votul ratat din septembrie a urcat-o la etajul IV. Ce voia femeia şi a fost refuzată din cauza protestului liberal generat de faptul că se mută fiecare cum vrea? Să renunţe la un apartament cu două camere din blocul 26, din Vişoi, situat la etajul I, ce-i fusese atribuit în septembrie 2003, din cauză că n-are cu ce să plătească întreţinerea, încălzirea, mai ales, şi să primească în schimb o garsonieră. Aşadar, femeia nu cerea mai mult, ci mai puţin. Şi, cu toate acestea, la şedinţa din septembrie, unii dintre aleşi au spus „nu” acceptării unei locuinţe spaţioase, care ar fi putut să ajungă la o familie completă. La dezbaterea de pomină, la care am auzit ce nu credeam că vom auzi vreodată – să respingi gestul unei chiriaşe care făcea, practic, un bine autorităţilor -, planul Executivului a fost de a o muta în apropiere, în blocul 9, de la Turnuri spre Rotunda, la etajul III. 

Cum hotărârea picată nu putea reintra pe ordinea de zi, o lună mai târziu, în aceeaşi formă, comisia de locuinţe a apelat la un artificiu: locuinţa de la etajul IV, din acelaşi bloc, aceeaşi scară, pe care ar fi trebuit s-o primească următoarea doamnă singură inclusă pe lista de propuneri, a ajuns la Mihaela Lăcrămioara Florescu. Iar locuinţa de la etajul III, ce-i era destinată acesteia în varianta iniţială, i s-a acordat Nicolinei Marcu, tot persoană singură, domiciliată pe strada George Topârceanu, în blocul C2. Repetăm, în hotărârile respinse, deoarece n-au întrunit două treimi din voturile aleşilor, viitoarele vecine în blocul 9, scara B, primeau garsonierele invers faţă de cum li s-a aprobat în octombrie: Florescu, la III, şi Marcu, la IV.       

Pentru realizarea noilor repartiţii, inversate în luna octombrie, tot ca să fie bine, a fost nevoie de rezilierea contractelor chiriaşilor anteriori: lui Ion Cojocaru, pentru garsoniera de la etajul IV, pe care o deţinea din iunie 2001, şi lui Nicolae Bivol, pentru garsoniera, de la etajul III, repartizată la aceeaşi dată. 

Au stat în tensiune şi solicitanţii unei locuinţe în cea mai mizeră magherniţă a Câmpulungului

În cazul lui Petre Alin Marinescu, comisia de repartiţie n-a mai avut ce să inventeze, întrucât omul cerea, pentru familia compusă din Virginica Minodora Odoviciuc şi fiul, Petre Alex Marinescu, o garsonieră situată pe acelaşi palier pe care domiciliază cei trei, tot într-o singură încăpere. La etajul IV al scării A din blocul 17, o magherniţă prin dreptul căreia te îmbolnăveşti doar trecând şi respirând, s-a eliberat locuinţa lui Dragoş Viorel Niţu, mutat într-un alt apartament al Primăriei, în condiţii prielnice stării sale de sănătate. Nefiind „omor” pe cămăruţele sufocante de pe scările A şi B, maximul în materie de infecţie locativă la Câmpulung, vecinul celui plecat din imobil a cerut Primăriei să-i dea lui locuinţa disponibilă. La şedinţa din septembrie, şi cererea lui a avut aceeaşi soarta ca a celorlalte: respinsă, din cauză că n-avea decât un an vechime. Ce nu s-a putut atunci s-a putut o lună mai târziu, când hotărârea a trecut, la şedinţa din octombrie, exact în aceeaşi formă în care li s-a prezentat legiuitorilor locali la şedinţa din septembrie. De ce a trebuit ca cei trei defavorizaţi, căci tot este pe val termenul, să stea în tensiune o lună, ca să afle dacă primesc sau nu o casă cât o găoace? Răspunsul l-a furnizat secretarul Nicolae Ghinea, tatăl răniţilor din târg, care a răbufnit la adresa liberalului Bogdan David, „tartorul” răfuielii dintre Legislativ şi Executiv pe seama unor nefericiţi. „Vă bateţi joc de oameni!”, i-a aruncat în faţă de două ori secretarul preşedintelui liberal, care întindea coarda şi în octombrie, în sensul de a fi retrase de pe ordinea de zi hotărârile cu locuinţe, din cauza unei greşeli în procesul verbal al Secretariatului, în care ele apăreau ca votate în septembrie. 

Şi, pe bună dreptate, şeful PNL Câmpulung îşi bătea joc de oameni, căci, dacă era bine intenţionat şi compătimitor faţă de situaţia unor amărâţi, atrăgea atenţia autorilor materialului greşit înainte de şedinţă, pentru ca lucrările să meargă strună, la fel şi votul. Însă acesta cerea ca cetăţenii fără vină, nimeriţi în mijlocul unui conflict politic, să aştepte încă o lună, ca să corecteze oamenii lui Ghinea o propoziţie într-un rezumat de şedinţă. Josnic! 

Ultima repartiţie aprobată pe 30 octombrie 2017 a fost o noutate necontestată, din fericire, pentru beneficiara unei garsoniere ANL, din blocul D22, scara B, la etajul IV, pentru care avea, din decembrie 2010, contract de închiriere Mariana Ribana Cicu. A fost propusă pentru repartizarea spaţiului disponibil Alice Ioana Ungureanu, în cazul căreia votul a mers „şnur”.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!