16.6 C
Campulung Muscel
23/07/2024

La apelul sentinţei, de eliberare a celor doi Durleci, Parchetul sugerează că pot apărea surprize

Aşa cum am mai precizat şi cu alte ocazii, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a contestat decizia instanţei în cazul celor trei inculpaţi din dosarul crimei de la Valea Bădenilor, din comuna Stoeneşti. Asta după ce Tribunalul Argeş i-a achitat pe fratele cel mare, Doru Vasile Durleci şi pe tatăl, Dorel Durleci, ai lui Pavel Laurenţiu, condamnat pe viaţă pentru omor. Eliberarea din arest a celor doi a fost o soluţie şocantă, mai ales că Parchetul a pornit de la ipoteza că toţi trei au comis crimele. Pe lângă Parchet, la decizia Tribunalului Argeş, din 2 octombrie 2017, au făcut apel şi cel condamnat la detenţie pe viaţă, Pavel Laurenţiu Durleci, prin avocatul său, Florentin Sorescu, dar şi părţile vătămate, rudele celor omorâţi: Narcisa Tinca, Puiu Durleci şi Elena Durleci.

Prim procurorul Marius Ştefan: „Gândiţi-vă că vorbim de 48 de plăgi penetrante. De aceea noi am cerut pedeapsa cu închisoare pe viaţă pentru toţi”

În cadrul unui interviu cu prim procurorul Marius Ştefan, publicat de „Jurnal de Argeş”, acesta a vorbit şi despre cazul de la Stoeneşti. Declarându-le cu altă ocazie că Parchetul consideră hotărârea de eliberare a celor doi ca netemeinică şi nelegală, acesta a adăugat: „Considerăm această decizie nelegală şi netemeinică, pentru că noi considerăm că sunt probe cu privire la săvârşirea faptei şi de către cei doi inculpaţi achitaţi, probe pe care le-am prezentat în instanţă. Gândiţi-vă că, dacă noi apreciam că nu sunt probe, nu ceream arestarea preventivă, nu solicitam prelungirea arestării preventive şi nu dispuneam trimiterea în judecată. Noi suntem în continuare convinşi că acolo au fost trei autori.”, le-a spus prim procurorul Marius Ştefan redactorilor de la „Jurnal de Argeş”. 

Potrivit avocatului celor trei, tocmai asta le-ar lipsi anchetatorilor: „restul probelor”. Florentin Sorescu spune că nu ar exista riscuri semnificative ca instanţa de apel să schimbe soluţia instanţei de fond, care i-a achitat pe cei doi. De cealaltă parte, Parchetul susţine că nu ar fi chiar aşa şi sugerează că la apel ar putea apărea surprize, cum a fost şi în cazul celuilalt criminal de la Stoeneşti, Constantin Bragă.

Revenind la declaraţiile prim procurorului Marius Ştefan, acesta le-a mai spus redactorilor de la „Jurnal de Argeş” despre telefonul mobil găsit în apropierea locului crimelor, despre care anchetatorii au susţinut că aparţine celor doi, iar avocatul inculpaţilor aduce acuzaţii că nu s-a cerut o percheziţie informatică pentru a se demonstra acest lucru: „Nu s-a demonstrat că nu aparţinea inculpaţilor. Nu s-a stabilit la acea percheziţie informatică că telefonul ar aparţine lui „x” sau „y”, pentru că nu a putut fi accesat telefonul, care avea display-ul spart. Noi avem declaraţia unuia dintre inculpaţi referitoare la acel telefon mobil, care spune că telefonul era folosit de familie. Cu ajutorul declaraţiei am fixat acel telefon mobil. Dar mai sunt multe elemente: nu pot să comentez fiecare probă până nu văd hotărârea judecătorească.” Magistratul a fost întrebat dacă are emoţii la apel, replicând: „Este şansa să se admită apelul nostru şi şansa să se admită şi apelul domnului avocat. Dincolo de toate, dacă se apreciază că Laurenţiu Durleci a fost singurul autor, gândiţi-vă că vorbim de 48 de plăgi penetrante, dar mai sunt multe plăgi nepenetrante. Sunt foarte multe lovituri aplicate, patru victime, pe timp de noapte… De aceea noi am cerut pedeapsa cu închisoare pe viaţă pentru toţi”.

În cazul criminalului Constantin Bragă, Parchetul a obţinut detenţie pe viaţă la instanţa de apel

Plecând de la sentinţa maximă obţinută de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş pentru criminalul Pavel Laurenţiu Durleci s-a adus în discuţie şi dosarul celuilalt criminal de la Stoeneşti, Constantin Bragă. În cazul lui, Parchetul a obţinut schimbarea sentinţei de fond, care era mai blândă, la închisoare pe viaţă, după apel. Referitor la dosarul lui Bragă, care a omorât-o pe Gladiola Vătăşescu, prim procurorul Marius Ştefan a declarat: „Este vorba de Bragă Constantin. Inculpatul i-a aplicat 27 de lovituri de cuţit unei vânzătoare din localitate, în dimineaţa zilei de 10 aprilie 2016. Ferocitatea deosebită, modul cum a acţionat, mobilul aparent ascuns, atitudinea oscilantă şi toate celelalte elemente ne-au determinat să cerem pedeapsa maximă, având în vedere că avea antecedente penale – tâlhărie (o condamnare de 10 ani) şi viol (o condamnare de 10 ani). Încă de la prima instanţă am cerut pedeapsa condamnării la închisoare pe viaţă. A fost condamnat la 22 de ani de închisoare. Am apelat, reiterând solicitarea noastră de a fi condamnat la închisoare pe viaţă, având în vedere şi antecedentele, iar instanţa de apel a pronunţat pedeapsa maximă.” „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!