8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Primarul de la Bughea de Jos s-a grăbit ca să nu-l prindă iarna cu baza sportivă nefăcută

Toamna cu temperaturi mai mult decât generoase până dincolo de jumătatea lunii octombrie a permis administraţiilor locale să se întindă cu lucrările edilitar-gospodăreşti, cei care au avut programate investiţii în localităţi, reducând astfel din „handicapul” ratării primului trimestru al anului din lipsă de buget. Reamintim că formalităţile post-alegeri parlamentare de la sfârşitul anului 2016, care au acaparat şi primele luni ale lui 2017, au avut efecte nefaste în teritoriu, aleşii locali fiind împiedicaţi de procedura întârziată a adoptării bugetului naţional, să-şi aprobe propriile bugete. Iar fără bugete, în majoritatea cazurilor, aprobate la sfârşit de martie, au avut mâinile legate la capitolul reabilitări, lucrări noi, dotări şi, în general, achiziţii de orice fel. Noroc că a intrat vara mult în toamnă şi, astfel, s-a recuperat ce s-a pierdut cu prima parte a anului. 

Cele 2 miliarde de lei vechi necesare amenajării au fost prevăzute în buget   

La Bughea de Jos, edilii au fructificat şansa oferită de vremea prietenoasă pentru a mai începe încă o lucrare destinată iubitorilor de sport. În această lună, primarul Dorel Tănăsescu a dispus demararea execuţiei unui teren de sport multifuncţional în incinta Şcolii Gimnaziale nr.1 din comună, prevăzut a se desfăşura pe o suprafaţă de 1.012 metri pătraţi. Pentru această investiţie menită să încurajeze mişcarea în rândul tinerilor, într-un context total defavorabil la nivel naţional, al insuficienţei sălilor de sport, după cum reclamă profesorii de la această disciplină, autorităţile locale au prevăzut în buget 178.682,27 lei, fără TVA (212.631,91 lei, suma cu TVA). Aşadar, veniturile proprii ale Primăriei sunt angajate într-un obiectiv care priveşte, înainte de desfăşurarea orelor de Educaţie Fizică şi Sport în aer liber, precum şi activităţi extraşcolare din aceeaşi categorie, starea de sănătate a copiilor şi tinerilor, asupra căreia, tot la nivel naţional, se trag frecvent semnale de alarmă. Potrivit celor mai recente informaţii repetate în cadrul jurnalelor de ştiri – fiind lansate campanii de către televiziunile naţionale, pentru a-i face pe români să înţeleagă cât de grav este fenomenul – unul din patru elevi români este obez, iar unul din doi este supraponderal, fapt care ne plasează pe poziţia a doua la nivel european în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. „Sperăm să se finalizeze cât mai urgent, având în vedere că avem prevedere bugetară din venituri proprii.”, a precizat şeful Executivului în încheierea veştii despre noul „şantier” deschis în comună.  

Unii vor gaze, alţii, canalizare  

Nu toţi muscelenii de la Bughea de Jos se arată îngrijoraţi de statisticile care ne trimit pe un dezonorant loc în clasamentul european la numărul de copii cu probleme de greutate corporală, preferând ca edilul lor să insiste mai mult asupra investiţiilor în infrastructura rutieră şi de utilităţi în locul unei facilităţi destinate, cu precădere, şcolarilor. Aşa că printre aprecieri la adresa gestului primarului, care şi-a zis să mai facă ceva bun în localitate până se instalează iarna, s-au strecurat şi câteva remarci din categoria „fiecare cu ce-l doare”. Pe unii, de pildă, îi doare – şi pe bună dreptate – lipsa reţelei de gaz, dorită şi la sat la fel de arzător ca la oraş. „Gazele, de ce nu faceţi ceva pentru gaze? Lemnele s-au scumpit nejustificat, iar Gruiul nu-i departe. Aşa poate se opresc defrişările dacă vom avea altă sursă de încălzire.”, este doleanţa lui Dumitru Muraru postată în subsolul ştirii despre terenul de sport de care unitatea de învăţământ ducea lipsă. „Nu pot să spun mai mult la această dată decât că se acţionează.”, îi răspunde diplomat edilul şef. „Să dea Dumnezeu să reuşiţi! Suntem mulţi care vom aplauda efortul.”, adăuga cel care a deschis schimbul de replici, continuat de o consăteană sceptică în privinţa avantajului încălzirii cu gaze în faţa celui cu combustibil lemnos. „Când o să vadă factura la gaze, o să se mai gândească dacă vrea gaze, o spun din experienţă că lemnul este mai avantajos decât gazele.”, intră în discuţie Tatiana Dobre. „Vă dau dreptate, însă, până când se vor convinge, le mai trebuie timp şi experienţă. Este uşor să vrei şi să fii necunoscător.”, încheie subiectul mai-marele comunei. 

Ioan Trandafir, în schimb, este interesat de canalizare, de aceea a profitat de noua comunicare a edilului-şef pentru a întreba cum stau autorităţile la acest capitol. „Studiul de fezabilitate, inclusiv o parte din proiect sunt întocmite pentru reţeaua de canalizare pe o lungime de circa 9 kilometri, inclusiv staţia de epurare. Aşteptăm sesiunea pe Sm 7.2 fonduri europene nerambursabile pentru execuţie.”, a informat primarul Dorel Tănăsescu.

Şi pentru cei interesaţi de alte lucrări, şi pentru cei care au lăudat noua amenajare care se conturează în comuna lor, şeful Primăriei Bughea de Jos a insistat că baza sportivă aparţine localităţii şi va fi administrată de Consiliul Local. „Aici se vor organiza competiţii sportive la nivelul şcolii şi comunei, cu speranţa că o să avem echipe sportive şi pe alte ramuri.”, a conchis acesta. C.V.  

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!