Comuna Lereşti, beneficiară a unei pagini online de informare a localnicilor interesaţi să ştie cum se cheltuiesc taxele şi impozitele lor, se pregăteşte să capete din nou aspect de şantier pe distanţe considerabile, datorită planurilor autorităţilor locale de îmbunătăţire a infrastructurii rutiere şi de utilităţi. Planuri care vor fi susţinute cu fonduri atrase, primarul Marian Toader reuşind să acceseze atât fonduri europene, cât şi fonduri guvernamentale. În prima lună a acestei toamne, după cum v-am informat într-o ediţie anterioară, administraţia publică lereşteană a anunţat reuşita semnării contractului de finanţare cu fonduri europene nerambursabile, în cadrul programului de investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura s.M. 7.2 – Infrastructura rurală 2017-2020, contract prin care vor fi reabilitate mai multe drumuri comunale. Documentul parafat pe 18 septembrie 2017, prin care mai multe căi de acces vor beneficia de covor asfaltic nou, le-a dat speranţe localnicilor că, în curând, noroiul din dreptul curţilor va deveni amintire. Şi trăgeau nădejde să devină amintire, văzând cum stradă după stradă se primeneşte la Lereşti, deci, şi lor trebuia să le vină rândul, într-o bună zi, pe agenda de lucru a edililor.
Noua echipă instalată la conducerea localităţii a continuat gândirea predecesorilor care, indiferent de culoarea politică, au căutat să scutească banii comunităţii, care, oricum, n-ar fi fost de ajuns punerii la punct a neajunsurilor edilitare, orientându-se către sursele externe de finanţare. Banii europenilor îi vor fi de folos primarului Marian Toader pentru a moderniza următoarele drumuri de interes local: strada Muşetoiu, strada Valea Foii continuare cu Muşetoiu, pe lângă Biserica Valea Foii, cu ieşire în DN73, la staţia trafo, strada Pahonţu, strada Ţarină – Cimitirul Eroilor, drumul de contur al Barajului Râuşor, malul drept. În total, 5,5 kilometri, a căror asfaltare presupun un efort financiar estimat la 999.918 euro. Cel puţin, aceasta este valoarea finanţării câştigate de Primărie, care are în program şi alte lucrări de acest fel. De pildă, potrivit celui mai nou anunţ, care beneficiază şi de o prezentare video a intenţiilor Executivului, „se pregăteşte terenul în vederea asfaltării străzilor Valea Mărului Mare, Valea Mărului Mică, Şotcan şi Uliţa Alexandrescu.” Şi acestea, tot în baza unei finanţări externe, în valoare de 550.000 lei. Alte patru artere de pe teritoriul comunei, strada Vălimăreanu, Valea lui Trandafir, Valea lui Pătru şi strada Marineşti, aflată la graniţa Câmpulungului, în zona Cesar, cu Voineşti, au fost puse la punct în ceea ce priveşte îmbrăcămintea asfaltică. „De cum treci de blocurile fostei Uzine ARO, pășești în lumea comunei Lerești, cu străzi noi, proaspăt asfaltate, cu posibilitatea de a te conecta la gaze și la canalizare, o stradă amenajată după standarde europene – Strada Marinești.”, se mândresc cu munca lor edilii din comuna vecină.
În paralel cu investiţiile în reţeaua de drumuri, la Lereşti continuă extinderea sistemului de utilităţi – şi aici ne referim la canalizarea menajeră – în zonele care duc lipsă de această condiţie de confort a locuitorilor. Graţie admiterii la finanţare a unui proiect al autorităţilor de la Lereşti, înscrise şi în programul guvernamental P.N.D.L., care alocă fonduri cu prioritate modernizărilor instalaţiilor de apă şi canalizare ale localităţilor, câteva străzi din comună vor fi canalizate. Pe 12 octombrie 2017, primarul Marian Toader a semnat din nou un contract de finanţare, de data aceasta cu oficialii de la Ministerul Dezvoltării, administratorul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Cu ajutorul banilor alocaţi în cadrul subprogramului Modernizarea Satului Românesc, domeniul Realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, aleşii din vecinătatea Câmpulungului intenţionează extinderea rețelei de canalizare în satul Voineşti – strada Răceni, strada Roman, strada Valea Foii, Uliţa Redea. Potrivit unei comunicări oficiale pe acest subiect de interes pentru lereşteni, valoarea proiectului este de 1.948.000 lei, iar valoarea finanțării este 1.885.000 lei. Aşadar, aproape 19 miliarde de lei vechi, pe care ministerul îi pune la dispoziţie pentru rezolvarea, înainte de toate, a unei probleme de mediu. Claudiu VIŞAN
(foto: strada Marineşti, sursa: Comuna Lereşti Muscel)