4.8 C
Campulung Muscel
03/03/2024

Primele picate ale examenului la „544” pe stil nou

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe noul regulament impus de Liviu Ţâroiu subalternilor cu (prea multă) dorinţă de comunitare, că au şi apărut primele reclamaţii referitoare la maniera sumară de transmitere a unui răspuns la o solicitare depusă în temeiul Legii liberului acces la informaţiile de interes public. Sunt surprinşi de primirea unor explicaţii zgârcite cei care n-au experienţă în purtarea unei corespondenţe cu Primăria Câmpulung, instituţie care duce lipsă de scriitori, nu şi de vorbitori. Cum munca de redactare consumă timp, mult timp, după cum s-a văitat primarul Liviu Ţâroiu, care le-a sugerat consilierilor să facă mişcare pe la birourile instituţiei, de unde să-şi ia singuri informaţia, nu credem că ar deranja pe nimeni dacă răspunsul ar fi oferit în format video. Se amenajează în Primărie un mic platou de filmare, unde purtătorul de cuvânt sau şeful de serviciu este înregistrat în timp ce prezintă informaţiile solicitate – ca să nu mai piardă nimeni timpul cu scrisul -, iar CD-ul poate fi remis solicitantului într-un timp mai scurt de maximul de 30 de zile prevăzut de „544”. Chiar primarul ar putea să facă această treabă, demonstrând că, atunci când vrea, nu este imposibil să comunice un răspuns chiar în ziua în care adresa intră în Primărie. Cazul stâlpului care a propulsat Câmpulungul în jurnalele de ştiri naţionale: luni dimineaţa, la Registratura Primăriei s-a depus o adresă din partea Evenimentului Muscelean pe această temă; luni după amiază, Liviu Ţâroiu a sunat la redacţie, ca să explice, succint, chestiunile ridicate în conţinutul cererii şi să anunţe că, în cursul săptămânii, „subiectul” dispare din peisaj. Dar asta a fost o excepţie, generată de vâlva produsă la nivel naţional, căci solicitările cu iz provincial sunt lăsate în aşteptare, până când ia aminte expeditorul de expirarea termenului şi revine, dacă mai are timp, chef şi inspiraţie, cu o a doua petiţie.         

Cu câteva zile înainte de demonstraţia de promptitudine a şefului municipiului, la lunara întâlnire a aleşilor comunităţii, opoziţia i s-a plâns superiorului autorului unui răspuns total nesatisfăcător, primit la întrebarea despre cursanţii Primăriei, trimişi în bloc la specializări şi perfecţionări, la mare sau la munte, în staţiuni turistice de vis, pe care mulţi dintre câmpulungeni nu le-au văzut niciodată. În schimb, din taxele şi impozitele lor au fost suportate concediile bugetărimii din Primărie, sub pretextul că, la întoarcere, fumurile, greţurile, privirile chiorâş şi tonul în răspăr vor ţine de domeniul trecutului. „Surpriză”, nu s-au întors nici mai pregătiţi, nici mai amabili, fiind aceiaşi conţopişti „constipaţi”, la care, în afară de un bronz plătit din bani publici, n-a remarcat nimeni vreo schimbare de dat contribuabilul pe spate. Ziarul nostru v-a prezentat şuvoiul de cursanţi, cu vacanţă de aproximativ 3.000 de lei „bucata”, achitaţi din bugetul local, cu care a fost impulsionat turismul localităţilor cu adevărat turistice. Adicătelea, după ce că n-am fost în stare să facem nimic pentru turismul local, măcar să-l încurajăm cu banii noştri pe-al altora! Colegii noştri din presa judeţeană, năuciţi şi ei de cantitatea de sejururi, care stau, de fapt, în spatele cursurilor contractate de Primăria Câmpulung, au mers mai departe şi au alcătuit un top în care sărăcia judeţului este moţul chestiunii ruşinoase, cu 1,2 miliarde de lei vechi. După calculele noastre, pe baza informaţiilor din SEAP, suma totală a concediilor depăşeşte 1,7 miliarde. Şi nu ne-ar mira să fie mai mare. În timp ce angajatul din privat strânge bani un an ca să poată să le arate copiilor marea, fericiţii din Primărie au ajuns la ea gratis, nota de plată căzând în sarcina comunităţii câmpulungene.

Or în condiţiile unui asemenea tupeu de a finanţa un „dezmăţ” de proporţii, credeţi că i-a impresionat ţidula înaintată de liberali, în scopul obţinerii listei perfecţionaţilor în nisipul de la Mamaia, Saturn, Cap Aurora, Neptun, Jupiter sau Costineşti? Ori în aerul şi apele binefăcătoare pentru sănătate de la Sovata, Sinaia, Băile Felix, Călimăneşti-Căciulata? Ori în cherhanalele mirosind a peşte aburind din Delta Dunării? Căci prin aceste locuri s-au şcolit aruncătorii de ocheade închiondorate, dacă ai cutezat să le deranjezi programul de Facebook, suprapus celui de la serviciu. După ce au intrat în posesia răspunsului comunicat de parcă autorul rândurilor pricăjite era taxat la cuvânt, PNL-iştii au luat-o la rost pe şefa Economicului. Iar aceasta, cum nu iscălise informarea telegrafică, a avut motiv să se eschiveze. 

Felul în care se aplică regulamentul lui Liviu Ţâroiu este departe de a reflecta trâmbiţata transparenţă în materia cheltuirii banului public. Deşi mai mereu am avut o nemulţumire faţă de răspunsurile fade primite de la Primărie, pe vremea lui Andrei, la o chestiune legată de bani, comunicarea era sigur livrată de şefa Direcţiei Economice. Nu s-a întâmplat să plece din Primărie un răspuns legat de bani care să nu treacă pe la Gheorghiţa Nestor. Nu se ocupa purtătorul de cuvânt al instituţiei să aştearnă pe hârtie informaţii financiare, fiind depăşit, poate, prin natura pregătirii sale profesionale. La fel, la ce ţinea de juridic răspundea Juridicul. După noile schimbări aduse de primar regulamentului, purtătorul de cuvânt trebuie să facă şi pe economistul, şi pe juristul ş.a.m.d., ceea ce nu este corect faţă de solicitantul care aşteaptă punctul de vedere al specialistului în domeniul care îl interesează. 

Chestionată în privinţa puţinătăţii datelor privitoare la personalul cu bateriile încărcate pe seama dărilor câmpulungeanului, directoarea economică a făcut pe niznaiul. Adică ea n-a văzut răvaşul expediat cu titlu de răspuns liberalilor, care au trebuit să se mulţumească cu nişte totaluri generale, nicidecum concediile defalcate pe „căprării”: titular, curs, cazare, masă, durată. La ce puhoi de lume s-a desfătat în această manieră jignitoare pentru cei care ţin în cârcă un bolovan atât de costisitor, îi dăm dreptate lui Liviu Ţâroiu că este mult de scris. Iese la pensie purtătorul de cuvânt până „croşetează” răspunsul detaliat! O prind scriind despre ce a fost în 2017 concediile din 2018, când, cel mai probabil, prăpădul va continua. 

Luându-l pe „nu” în braţe şi ţinându-l strâns cât a durat sporovăiala pe seama amănuntelor livrate pe sponci – adică atâta vreme cât adresa de răspuns nu este semnată de ea, nu-şi asumă răspunderea -, şefa economiştilor s-a scos din culpă. În concluzie, vinovat a ieşit responsabilul de „544”, care, nepricepându-se la tot ce se întâmplă în Primărie, culege de la un compartiment sau altul ce crede el de cuviinţă. Ţâroiu insistă că le-a dat şi numărul de cursanţi, fiind contrazis de expeditori, care au concluzionat că primarul are de ascuns nişte lucruri murdare inclusiv cu aceste cursuri mascate. 

Secretarul Ghinea nu s-a putut abţine a intra în jocul preferat, harţa cu liberalii pentru tv, deconspirând cine este cea care a picat extemporalul la „544”. Şi nu este nici purtătorul de cuvânt, nici directoarea economică al cărei gir era normal să existe pe informarea privind nişte cheltuieli. Unele consistente. „Roxana (n.r. contabilul şef, o apropiată a consilierilor PNL) i-a dat răspunsul. Prietena dânsului (n.r. adică a lui David)! Toată ziua sunteţi acolo.” Aşa o fi cum zice secretarul, deşi firesc ni se pare să devii prietenul celui care îţi dublează salariul. Asta dacă nu cumva a promis PNL o triplare.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!