1.7 C
Campulung Muscel
19/03/2025

Bani veniţi de la minister, pe ultima sută de metri înaintea începerii şcolii

 

Cu nici două săptămâni înainte de începerea şcolii, în conturile unor instituţii de învăţământ din Câmpulung au intrat nişte bani, lăsându-i la o parte pe cei din excedentul bugetului local şi din fondul de rezervă, de la Ministerul Educaţiei. Înainte ca aleşii să aprobe rectificarea bugetului cu sumele alocate cu întârziere, care n-au mai prins documentaţia de şedinţă, fiind nevoie de întocmirea unui material suplimentar, sub forma unei „erate”, primarul Liviu Ţâroiu a explicat cerinţa „extra”. „Îmi pare rău că am primit atât de târziu, aşa a venit de la Ministerul Educaţiei o nouă suplimentare pentru Învăţământ. Avem o completare la bugetul local privind bursa elevului Oncescu de la „Dinicu Golescu.”, a precizat, pe scurt, acesta. În afară de recompensa pentru performanţele excepţionale ale olimpicului, motivul rectificării cu noutăţile ivite după transmiterea mapei de şedinţă către consilierii municipali l-au constituit o adresă din 30 august 2017 a Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş şi o decizie din aceeaşi zi a şefului Fiscului argeşean, prin care „s-a aprobat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Argeş a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, destinate finanţării de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din sumele rămase nerepartizate pe anul 2017, în trimestrul III 2017”.

Astfel, bugetul a fost completat, la partea de venituri, cu 730.000 lei, din care: 580.000 lei pentru salarii, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, ale personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat; diferenţa de 150.000 de lei este destinată finanţării cheltuielilor prevăzute la articolul 104, alineatul 2, literele b)-d) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit textului de lege citat, „finanţarea de bază se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi alte venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale, pentru următoarele categorii de cheltuieli: b) cheltuielile cu formarea continuă şi evaluarea personalului; c)cheltuielile cu evaluarea periodică internă a elevilor; d)cheltuielile materiale şi pentru servicii. 

Cei 730.000 de lei, proaspăt intraţi în buget, au fost destinaţi următoarelor unităţi şcolare: 

=Şcoala Gimnazială „Theodor Aman”: 20.000 lei (bunuri şi servicii); 

=Şcoala de Muzică din Câmpulung: 10.000 lei (bunuri şi servicii); 

=Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfânta Marina”: 100.000 lei (cheltuieli de personal) + 20.000 lei (bunuri şi servicii), total 120.000 lei; 

=Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel”: 20.000 lei (bunuri şi servicii); 

=Liceul cu Program Sportiv Câmpulung: 220.000 lei (cheltuieli de personal); 

=Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”: 260.000 lei (cheltuieli de personal) + 30.000 lei (bunuri şi servicii), total 290.000 lei;

=Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”: 20.000 lei (bunuri şi servicii);

=Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfântul Nicolae”: 30.000 lei (bunuri şi servicii).

Tot conform unei adrese a Finanţelor Publice argeşene, referitoare la modificarea repartizării pe trimestre a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2017, pentru a se asigura fondurile necesare decontării cheltuielilor de personal pentru Liceul Tehnologic Auto, suma de 179.000 de lei a fost devansată, în scopul consumării, din trimestrul IV în trimestrul III.      

 

Olimpicul Costin Oncescu primeşte o bursă de performanţă de 1.000 de lei pe lună, inclusiv pe perioada vacanţei

În afara acestor alocări pentru şcoli, consilierii locali câmpulungeni au aprobat o hotărâre în cadrul şedinţei ordinare din 31 august 2017, prin care „au recomandat” Consiliului de Administraţie al Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” acordarea unei burse de performanţă în anul şcolar 2017-2018, în cuantum de 1.000 lei/lună, inclusiv în perioada vacanţelor şcolare, elevului Costin Andrei Oncescu. Totodată, aceştia au votat o alocare de 4.000 de lei din fondul de rezervă bugetară, la capitolul „Burse” pe anul 2017, în bugetul Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”.

Pe 29 august 2017, directorul Petre Parghel a depus o adresă la Primărie, prin care a solicitat respectiva bursă de performanţă, ca răsplată pentru cele trei medalii de aur şi una de bronz obţinute de licean la concursurile şi olimpiadele internaţionale de Informatică, în calitate de membru al lotului naţional al României, în anul şcolar 2016-2017: 

=medalie de aur: „Romanian Master of Informatics” – Bucureşti;

=medalie de aur: Turneul Internaţional de Informatică – Shumen, Bulgaria; 

=medalie de aur: Olimpiada de Informatică a Europei Centrale – Ljubliana;

=medalie de bronz: Olimpiada Internaţională de Informatică – Teheran.      

Prevederile Ordinului nr.5576/2011, privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor  elevilor din învăţământul preuniversitar de stat – art.6, punctul b – prevede că: „Bursele de performanţă se acordă elevilor care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de MECTS pentru competiţiile internaţionale”.

Costin Oncescu este, în acest moment, cel mai valoros elev al Câmpulungului, care se va mai bucura de rezultatele sale prestigioase pentru numai un an. Cu siguranţă, ca student, numele său va căpăta şi mai multă notorietate. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!