Câtă „grijă” are Primăria de doctorii dispuşi să lucreze în cele două spitale din municipiu, care trec printr-o severă criză de personal!
După doi ani, răgaz nepermis de lung, în condiţiile în care Câmpulungul şi bolnavii săi, de fapt, bolnavii Muscelului suferă din pricina crizei severe de medici, autorităţile locale au reuşit „performanţa” de a-i găsi o locuinţă unui doctor cu intenţii de a rămâne şi a profesa în municipiu. În timp ce doctorii, aceia puţini, care au ales cele două spitale ale noastre pentru a-şi construi o carieră, sunt puşi în aşteptare de o administraţie publică locală care chiar nu face nimic pentru a atrage personal măcar în unităţile de sănătate, locuinţele Primăriei gem de o „faună” imposibil de acceptat ca vecini pe scara de bloc. Şi ne mai mirăm că pleacă tinerii şi că nu vin tinerii să acopere deficitul de forţă de muncă reclamat de majoritatea angajatorilor. Iată că şi la stat sunt probleme, Spitalul Câmpulung având nevoie de zeci de doctori, care nu vin – lăsând la o parte oraşul şi instituţia medicală – şi pentru că sunt lăsaţi să se descurce singuri cu chiria. De aceea, de puţinii care au decis să continue să practice aici, după finalizarea rezidenţiatului, ar trebui ţinut cu dinţii şi ajutaţi să iasă din impasul locativ. Dar pentru Primărie, care ar putea fi de ajutor punându-le la dispoziţie locuinţe, sunt mai valoroşi beţivanii fără serviciu, care urlă şi petrec în „buza” scării, decât medicii interesaţi să se statornicească în oraş. Dr.Viktor Tsubera, medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului TBC Câmpulung, n-a aşteptat „decât” doi ani, când cererea lui putea şi trebuia rezolvată urgent, prin evacuarea unora dintre zecile de datornici „istorici” ai Primăriei, de la care, oricum, nu scoate nimic, dacă nu avea apartamente disponibile.
S-a văzut cât de mult şi-a dorit Primăria să-l lege de Câmpulung pe medicul maramureşean. I-a dat casă după doi ani
Abia la sfârşitul lunii august 2017, Executivul Primăriei şi-a făcut timp şi pentru problemele de ordin social ale comunităţii, întâietate având cheltuirea banului public şi salariile bugetărimii, după cum aţi remarcat. Pe ordinea de zi a şedinţei din 31 august 2017, au figurat două proiecte de hotărâre, ambele urmărind rezolvarea situaţiei locative a unui medic venit la Câmpulung tocmai de la Sighetu Marmaţiei. Prin prima hotărâre, membrilor Consiliului Local li se propunea să aprobe schimbarea destinaţiei locuinţei convenabile, situate pe scara A a blocului D22 din cartierul Grui, în locuinţă de serviciu. La începuturile lor, însemnând finele anului 1999, când au fost repartizate chiriaşilor, apartamentele cu pricina au fost considerate „de serviciu”, la nivel de teorie, demontată, însă, de practică, în anumite cazuri, fiind atribuite unor specialişti, mai mult sau mai puţin. Sau deloc.
Iată că în cazul angajatului Spitalului de Pneumoftiziologie, locuinţa chiar serveşte unui specialist adus de serviciu la Câmpulung. Primarul Liviu Ţâroiu, care s-a mişcat cam greu să-l rezolve pe doctor, în ciuda faptului că, de fiecare dată când se aducea vorba de ANL-uri în Consiliu (ce-i drept, scara A nu are regim ANL), nu lipsea subiectul apartamentelor nelocuite, a explicat astfel cererea Executivului către Legislativ: „Avem o solicitare din partea unui medic de la Spitalul TBC, care este venit din Nordul ţării, pe care vrem să-l stabilizăm la Câmpulung. Ne solicită de doi ani să-i dăm o locuinţă de serviciu. Ca să putem să-i dăm o locuinţă convenabilă…, avem în blocul D22, la etajul IV, dar nu poate s-o cumpere, c-o transformăm în locuinţă de serviciu. Poate s-o cumpere doar dacă îi aprobăm noi, altfel el nu poate s-o cumpere. Ca să rezolvăm această situaţie, am stabilit să transformăm locuinţa respectivă în locuinţă de serviciu. Şi să dăm proiect de hotărâre ca să i-o şi repartizăm.”
Într-adevăr, prin al doilea proiect de hotărâre, componenţilor Consiliului li se propunea să fie de acord cu rezilierea contractului de închiriere din 16 decembrie 1999, pentru apartamentul cu două camere deţinut de Cristiana Egina Ţimiraş, care urma să-i fie repartizat medicului maramureşean Viktor Tsubera. Cererea acestuia din 12 noiembrie 2015 şi-a găsit rezolvare, în sfârşit, într-o manieră dezamăgitoare, produsă de lentoarea Executivului de a sări în ajutorul unui specialist, cu atât mai mult cu cât nici Spitalul TBC nu stă pe roze în privinţa necesarului de personal.
Şi de la Spitalul Mare sunt cereri de locuinţă. Ţâroiu zice că va cumpăra apartamente vândute de creditori în contul datoriilor
Cazul medicului sosit de unde se agaţă harta în cui nu este singular. Florin Pană, consilier local PSD şi director de Îngrijiri al Spitalului Municipal, o unitate care nevoie urgentă de medici, a întrebat ce are de gând autoritatea locală cu doctorii de aici aflaţi într-o situaţie similară. „Vom proceda la fel.”, a replicat scurt primarul Ţâroiu. Ce înseamnă „la fel” a detaliat consilierul local PNL Ionel State: „Stau la rând şi aşteaptă doi ani ca domnul doctor Tsubera.” Din partea Spitalului Câmpulung au fost transmise, deocamdată, două solicitări de locuinţe, cu soluţionarea cărora, din gură, şeful Executivului a precizat că este de acord. „O să vă propun la şedinţa următoare să cumpărăm apartamente de pe piaţă, scoase la vânzare de bănci, de ANAF, nu direct de la proprietar, ci de la „lichidatori”. Acolo unde va fi convenabil, să cumpărăm de pe piaţă. N-am făcut proiectul de hotărâre, dar o să vi-l propun în şedinţa următoare.”, a pus Liviu Ţâroiu capăt discuţiilor în plen.
Ce-au păzit subalternii săi până acum, de n-au ajuns în Consiliu cu oferta de apartamente scoase la mezat de creditori… n-are rost să punem întrebări inutile despre simţul răspunderii manifestat la serviciu. Însă, fiind vorba despre un fenomen delicat, reclamat la nivelul întregului sistem medical din România, era de dorit ca municipalitatea să manifeste mai multă prudenţă şi interes în a-i păstra pe medicii care n-au luat calea Occidentului, după finalizarea studiilor. Şi câte planuri îşi făcuseră aleşii ca să asigure un acoperiş deasupra capului doctorilor care s-au descurcat, locativ vorbind, pe cont propriu ! Ce mai visau cu ochii deschişi în mandatul trecut că modernizează vechea Maternitate şi că un etaj va fi transformat în locuinţe pentru angajaţii Spitalului!