22 C
Campulung Muscel
17/04/2025

Pentru că nu e pe placul unora, din cauza accidentelor, Afacerea cu carturi, motiv de gâlceavă

Deschisă în luna mai a acestui an, afacerea cu carturi cu pedale din Grădina Publică, iniţiată de un cunoscut întreprinzător particular din Câmpulung, nu este privită cu ochi buni de toţi cei care-şi duc odraslele să se recreeze în parc, departe de tentaţiile televizorului, calculatorului sau ale altor minunăţii moderne. Dacă cei mai mulţi dintre vizitatori sunt de-a dreptul încântaţi de noua distracţie, fie părinţi, fie copii, există şi persoane care consideră că prezenţa carturilor pe aleile din Grădina Publică n-ar fi indicată, deoarece acestea cresc riscul producerii unor accidente, în condiţiile în care parcul este asaltat şi de biciclişti. De fapt, astfel de întâmplări nefericite chiar ar fi avut loc, aşa după cum ne-a semnalat o mămică ce locuieşte în zona centrală a municipiului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, însă, din fericire, nu au fost incidente grave.

De trei ori accidentat

Femeia ne-a povestit cum, săptămâna trecută, fiul ei care ieşise la joacă în Grădina Publică a fost lovit de trei ori de un cart, în zile diferite, alegându-se cu vânătăi şi julituri de „toată frumuseţea” pe ambele picioare. În aceeaşi situaţie s-ar fi aflat şi alţi copii ai căror părinţi, revoltaţi, au reclamat incidentele autorităţile locale, în speranţa că afacerea cu carturi va fi stopată. Până acum, n-au avut sorţi de izbândă. „Ce se întâmplă, este o mare problemă cu acele carturi în parc. Săptămâna trecută, băiatul meu a fost lovit de trei ori. De două ori în timp ce era cu bicicleta şi o dată în timp ce juca fotbal, că are o gaşcă de băieţi cu care se întâlneşte în parc. În primă fază, când mi-a venit lovit acasă, am zis să las de la mine, că sunt copii. Dar când a venit lovit şi a doua, şi a treia seară, n-am mai răbdat, mai ales că mi-a povestit copilul că a trecut şi intenţionat cu cartul peste el. Să vedeţi în ce hal sunt picioarele! Şi el n-a fost singurul accidentat. Eu vreau să se facă dreptate şi familiilor care au făcut plângere la Poliţie. A fost cineva acolo, o femeie, şi un poliţist a împins-o pe scări! Aduc certificatul medico-legal, aduc plângerea care a fost făcută către Poliţie… Am vorbit cu fata, lucrează la spital. Nimeni nu a făcut absolut nimic, dar eu sunt un om de bună credinţă şi sper ca lucrurile să se rezolve cumva. Trebuie să ajungeţi în parc şi să staţi de vorbă cu lumea, dar cel mai bine ar trebui să veniţi într-o zi de sărbătoare, să vedeţi ce învălmăşeală e acolo! A venit într-o seară primarul, ştiu de la doamnele din parc, tot aşa, după un scandal din ăsta, dar nu s-a făcut nimic. Am intrat şi eu pe anumite primării, apropo, să văd ce zice legea, cum mă apără pe mine, dar e ambiguă. Celor care demarează astfel de afaceri le trebuie aprobare de la Primărie, de la consiliile locale şi de la populaţie. La Timişoara s-a dezbătut treaba asta cu carturile, a trecut totul de Consiliu, de Primărie, dar n-a fost lumea de acord. Legea mai spune şi că trebuie să ai ceva delimitat, dar niciodată nu vor fi în parcurile publice pe unde sunt alei, pe unde trec oameni. Ei trebuie să aibă piste speciale, dar în niciun caz într-un parc public.”, ne-a mărturisit doamna cu pricina.

„I-am zis şi eu că le pun benzină şi le dau foc!”

După incidentele în care a fost implicat fiul său, femeia a mers să vorbească şi cu persoana care se ocupă de închirierea carturilor. A dat peste o tânără care, chipurile, i-ar fi vorbit urât în timp ce-i cerea contractul de închiriere pentru a afla unde se poate juca în siguranţă, în parc, băiatul ei. A fost refuzată şi femeia recunoaşte că, ulterior, s-a pierdut cu firea şi a ameninţat că dă foc carturilor. „M-am dus cu vorba bună, vă rog să mă credeţi că vedeţi ce fel de om sunt, nu sunt tâmpită. Am zis atâta, să-mi dea şi mie contractul ăla de închiriere, ca să văd unde se poate juca copilul şi pe unde trec carturile astea. M-a luat peste picior, era o puştoaică de vreo 20 de ani, mi-a vorbit urât şi i-am zis şi eu că le pun benzină şi le dau foc. Asta e, iau amendă, nu mă doare capul, plătesc şi cu asta, basta. Când am ridicat un pic tonul, au mai apărut şi doi indivizi, probabil, puşi de patron, aşa că am plecat. Nu ştim unde e copilul ăla de se joacă, nu ştim pe unde trece cartul. Cred că, zilnic, un copil e lovit, ascultaţi-mă ce vă spun. Păi, eu când am întrebat, mi-au zis de la jumătatea parcului în jos. Eu m-am uitat să văd ce e legal, ce nu e legal, ce am de făcut, dar, de fapt şi de drept, nu e nimic de făcut.”, a concluzionat femeia.

„Sunt doi sau trei inşi care-ţi stau în gât!”

Cel care a iniţiat această afacere susţine că totul este în regulă, începând de la carturi, până la documentele de închiriere şi cele fiscale. Bărbatul consideră că dracul nu e atât de negru cum pare şi că acest scandal a fost declanşat de două-trei persoane care-i caută nod în papură pentru că, pur şi simplu, nu-l vor acolo ca să câştige bani. „Am închiriat de la Primărie 15 metri pătraţi, unde stau carturile, am contractul, iar se plimbă pe aleile de la jumătatea parcului în jos. Sunt două doamne, între care şi una blondă, care locuiesc în zonă şi care, din clipa în care m-am dus acolo, caută numai râcă. Nu că ar avea ceva… Copiii cad, se mai lovesc, a venit vreunul la dumneavoastră? Nu. Care sunt mai periculoase, carturile sau bicicletele? Eu nu le-am mai dat voie cu carturile în partea de sus a parcului, dar vin ăia cu bicicletele cu nişte viteze de-acolo! Cu carturile merg încet, că nu au cum să meargă repede. Nu sunt probleme cu copiii, sunt doi sau trei inşi care-ţi stau în gât. A fost, de Sfântul Ilie, atâta lume în parc care se plimba şi nu s-a lovit nimeni, deşi mergeau toate carturile, nu 5-6 câte merg de obicei. Dacă se întâmplau accidente, renunţam, nu vreau să dau de belele. Dar nu e adevărat! Am contract din mai. Plătesc 60 de lei pe zi. E foarte mare răutate. Eu sunt în regulă din toate punctele de vedere. Adică pentru 2-3 inşi care-ţi stau în gât să renunţ? Nu pot. E una blondă care, pur şi simplu, nu vrea să fiu acolo, că, vezi Doamne, de ce să câştig eu bani. Dar restul oamenilor care sunt mulţumiţi că au o distracţie pentru copii, ăştia nu contează? Se duceau oamenii la Piteşti sau la Târgovişte, ca să dea copiii în maşinuţe. Carturile sunt în regulă, le am de noi, am instrucţiuni de folosire pentru ele. Copiii nu au nevoie de cască sau centură, aşa se prevede, şi nu se pot urca decât până la vârsta de maxim 13 ani. Am regulamentul scris mare şi cine nu-l respectă nu se mai dă. Eu cred că ăştia cu bicicletele care au păţit-o, că de 2-3 ori s-a întâmplat să dea peste ei, au făcut totul intenţionat, că erau şi părinţii cu ei acolo. Prea s-a nimerit totul!”, se apără afaceristul cu carturile. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!