În urmă cu câteva luni, consilierii judeţeni au aprobat organigrama şi statul de funcţii ale aparatului propriu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, precum şi statele de funcţii ale unităţilor subordonate. Hotărârea, potrivit celor stabilitate la nivelul Consiliului Judeţean, a intrat în vigoare la 1 iunie 2017. Respectivele scheme, aferente anului trecut, fuseseră stabilite, prin vot al aleşilor, la finele lunii februarie 2016, o modificare intervenind o lună mai târziu ca urmare a închiderii Centrului Vultureşti şi a reducerii celor patru posturi prevăzute în statul de funcţii. S-a ajuns în prezent la o structură a sistemului de protecţie socială care include un total de 1.683 de posturi în aparatul propriu al Direcţiei, plus personalul centrelor subordonate, plus asistenţii maternali. Pe categorii de personal, 508 posturi sunt incluse în aparatul propriu al instituţiei judeţene, 330 sunt asistenţi maternali, 160 funcţionari publici, 3 directori, 16 şefi de servicii/birouri (funcţionari publici), 141 funcţionari publici de execuţie, 18 personal contractual, 2 şefi de servicii/birouri (personal contractual), 16 personal contractual de execuţie. Pe grilele unităţilor subordonate figurează 1.175 de posturi, din care: 667 în centrele de copii şi 508 în centrele de adulţi.
Directorul general Adrian Macovei a propus Consiliului Judeţean o serie de modificări, atât la nivelul instituţiei judeţene, cât şi al centrelor din subordine, care au condus la alte cifre votate de aleşii judeţeni. Schimbările propuse de conducerea Direcţiei au avut la bază „analiza structurii funcţionale a aparatului propriu şi a instituţiilor subordonate, pentru eficientizarea activităţii din cadrul compartimentelor funcţionale, ţinând cont de recomandările Inspecţiei Sociale şi ale altor instituţii cu atribuţii de control.” Totodată, s-a luat act de prevederile Hotărârii de Guvern nr.867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, şi de H.G. nr.978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale şi a nivelului venitului minim lunar pe membru de familie, în baza căruia se stabileşte contribuţia lunară de întreţinere datorată de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidenţiale.
Dintre cele şapte centre pentru copii în ale căror scheme s-au produs modificări, două sunt din Câmpulung, restul din Piteşti, Valea Mare – Ştefăneşti şi Domneşti. Iar în privinţa centrelor de adulţi care au intrat în analiza consilierilor judeţeni, acestea sunt: Complexul de Servicii pentru Persoane cu Dizabilităţi Vultureşti, Complexul de Locuinţe Protejate Buzoieşti, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Călineşti, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Piteşti, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Bascovele. Transformările propuse de Direcţie, acceptate de Consiliul Judeţean, pentru unităţile care funcţionează pe teritoriul Muscelului, se prezintă astfel:
COMPLEXUL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU COPII CU DIZABILITĂŢI CÂMPULUNG
În vederea respectării prevederilor H.G. nr.867/2015, din punct de vedere al numărului minim de specialişti din cadrul complexului şi a standardelor minime obligatorii privind serviciile oferite beneficiarilor, se modifică statul de funcţii astfel. Se transformă un post ocupat de psihopedagog principal în psiholog specialist, la Centrul de Zi şi Recuperare, în vederea evaluării copiilor cu dizabilităţi şi întocmirea fişelor psihologice necesare Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi, pentru revizuirea certificatelor de încadrare în grad de handicap. În cadrul complexului nu mai este angajat niciun psiholog. Numărul total de posturi se menţine acelaşi: 82.
COMPLEXUL DE SERVICII COMUNITARE CÂMPULUNG
Modificarea statului de funcţii constă în transformarea postului vacant de referent treapta IA (contabil) în economist gradul IA, în vederea ocupării. Numărul total de posturi se menţine acelaşi: 26.
COMPLEXUL DE SERVICII PENTRU PERSOANE CU DIZABILITĂŢI VULTUREŞTI
În scopul respectării prevederilor hotărârii de Guvern amintite mai înainte şi a recomandărilor cuprinse în Nota de control nr.1/04.01.2017 a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, precum şi a problemelor de ordin medical cu care se confruntă beneficiarii complexului, se modifică statul de funcţii astfel: =Se înfiinţează un post vacant de medic specialist medicină generală; =Se înfiinţează un post vacant de magaziner; =Se transformă cele două posturi de muncitor necalificat bucătărie în muncitor calificat bucătărie. Numărul total de posturi se măreşte de la 54 la 56.
Astfel, ca urmare a hotărârii aprobate la şedinţa din luna mai, totalul posturilor la nivelul DGASPC Argeş a crescut la 1.700: 521 în aparatul propriu, 330 asistenţi maternali, 167 funcţionari publici, 3 directori, 17 şefi de servicii/birouri (funcţionari publici), 147 funcţionari publici de execuţie, 24 personal contractual (aparat propriu), 2 şefi de servicii/birouri (personal contractual), 22 personal contractual de execuţie. La unităţile subordonate numărul a crescut cu 4 posturi, ajungând la 1.179, din care: 668 în centrele de copii şi 511 în centrele de adulţi. Înainte ca materialul să fie supus atenţiei CJ, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a acordat avizul cu privire la funcţiile publice din cadrul DGASPC Argeş, iar Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a avizat structura organizatorică şi numărul de personal aferente Direcţiei.
La şedinţa Consiliului Judeţean Argeş din 27 iulie 2017 au fost aprobate salariile de bază ale angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, atât din aparatul propriu, cât şi pentru unităţile subordonate din judeţ.
Aparatul propriu
Salariile de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie”
A)Funcţii publice
a)Funcţii publice de conducere
=Director general (studii superioare): 10.977 lei
=Director general adjunct (studii superioare): 10.469 lei
=Şef serviciu (studii superioare): 8.178 lei
=Şef birou (studii superioare): 7.801 lei
b)Funcţii publice de execuţie
=Auditor
-grad superior (studii superioare): 5.655 lei
-grad principal (studii superioare): 4.147 lei
-grad asistent (studii superioare): 3.364 lei
=Consilier juridic, inspector
-grad superior (studii superioare): 4.988 lei
-grad principal (studii superioare): 3.611 lei
-grad asistent (studii superioare): 2.770 lei
-grad debutant (studii superioare): 2.494 lei
=Referent superior (studii medii): 2.871 lei
B)Personal contractual, funcţii de specialitate
a)Funcţii de conducere
=Şef serviciu (studii superioare): 5.307 lei
b)Funcţii de execuţie
=Inspector de specialitate, referent de specialitate
-grad IA (studii superioare): 3.321 lei
-grad I (studii superioare): 3.031 lei
-grad II (studii superioare): 2.944 lei
-grad debutant (studii superioare): 2.712 lei
=Referent
-grad IA (studii medii): 2.306 lei
-grad I (studii medii): 2.204 lei
-grad II (studii medii): 2.103 lei
-grad debutant (studii medii): 1.972 lei
=Şofer
-grad I (studii medii, generale): 2.204 lei
-grad II (studii medii, generale): 2.103 lei
=Muncitor calificat
-grad I (studii medii, generale): 2.204 lei
-grad II (studii medii, generale): 2.103 lei
=Îngrijitor curăţenie (studii medii, generale): 1.972 lei
Unităţile subordonate
Funcţii contractuale de execuţie, de specialitate pentru personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie”
=Inspector de specialitate, referent de specialitate
-grad IA (studii superioare): 2.769 lei
-grad I (studii superioare): 2.248 lei
-grad II (studii superioare): 2.103 lei
-grad debutant (studii superioare): 1.958 lei
=Referent, grad I (studii scurtă durată). 2.132 lei
=Referent
-grad IA (studii medii): 1.769 lei
-grad I (studii medii): 1.653 lei
-grad II (studii medii): 1.508 lei
=Consilier juridic
-grad IA (studii superioare): 2.828 lei
-grad I (studii superioare): 2.552 lei
-grad II (studii superioare): 2.277 lei
=Administrator
-grad I (studii medii): 1.856 lei
-grad II (studii medii): 1.711 lei
=Magaziner
-studii medii sau generale: 1.653 lei
-debutant (studii medii sau generale): 1.508 lei
=Paznic (studii medii sau generale): 1.378 lei
=Şofer, grad I (studii medii): 1.842 lei
=Muncitor calificat
-grad I (studii medii sau generale): 1.769 lei
-grad II (studii medii sau generale): 1.697 lei
-grad III (studii medii sau generale): 1.595 lei
-grad IV (studii medii sau generale): 1.508 lei
=Muncitor necalificat, grad I (studii medii sau generale): 1.552 lei