Parcarea de la Stomatologie, de Zilele Câmpulungului
Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local a figurat regulamentul în baza căruia vor fi taxaţi câmpulungenii pentru parcările de reşedinţă
Ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local desfăşurată ieri după amiază a inclus un proiect de hotărâre îndrăzneţ, discuţia pe acest subiect, în mandatele trecute, fiind ori amânată, ori evitată, aleşii şi angajaţii Primăriei ştiindu-se depăşiţi de chestiunea organizării parcărilor la blocuri. Le spunem aşa, pentru ca cititorii să facă diferenţa între parcările care fac obiectul regulamentului propus de Executiv şi restul zonelor din oraş în care îşi pot lăsa maşina staţionată. Adică parcajele municipalităţii, care, în primul mandat al lui Călin Andrei, au fost concesionate unui privat rămas dator Primăriei până în zilele noastre. Insul a taxat şoferii timp de trei luni, fără a vărsa un leu bugetului local. După acest eşec produs acum un deceniu, nici că s-a mai încercat ceva în această privinţă. Asta deşi discuţii au fost multe şi pe tema parcărilor publice, şi pe tema spaţiilor din faţa şi spatele blocurilor, folosite de proprietarii de apartamente din imobilul respectiv. În ideea de a colecta venituri suplimentare la buget – doar îi trebuie bani ca să dea salarii electorale subalternilor -, Liviu Ţâroiu încearcă să dea o finalitate acţiunii solicitate cu deceniile de cetăţenii dispuşi să plătească la Primărie ca să aibă locul de parcare asigurat. Primarul a pus la treabă Urbanismul, care a redactat un „Regulament de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de reşedinţă aflate pe raza municipiului Câmpulung”, inserat în mapa de şedinţă a consilierilor locali, pentru a-l studia, a-l corecta, a-l ameliora şi, eventual, vota. Întrucât relatarea pe această temă s-a realizat înainte de şedinţa de Consiliu, nu putem preciza care a fost deznodământul discuţiilor, dacă materialul a intrat în dezbaterea aleşilor ori Liviu Ţâroiu a bătut în retragere, dacă aleşii l-au aprobat ori amânat, dar vom reveni cu toate aceste informaţii într-o ediţie viitoare. Astăzi vă prezentăm cum au gândit oamenii lui Liviu Ţâroiu documentul menit să facă ordine într-o activitate care ar fi trebuit să funcţioneze de mult şi să aducă bani la buget, mai cu seamă că există doritori să-i achite.
Regulamentul de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de reşedinţă aflate pe raza municipiului Câmpulung
Regulamentul priveşte parcarea autovehiculelor în parcările de reşedinţă aflate pe teritoriul municipiului Câmpulung, modul exploatării şi întreţinerii acestora. Parcarea de reşedinţă este situată pe domeniul public sau privat, lângă imobilele utilizate de proprietari/locatari. Un loc de parcare are cel mult 15 metri pătraţi (3×5). Locurile de parcare care fac obiectul atribuirii sunt cele situate în parcările de reşedinţă, amenajate în conformitate cu prevederile regulamentului, la o distanţă corespunzătoare faţă de spaţiile de locuit, astfel încât să nu producă disconfort din cauza emisiilor de noxe şi zgomot. În parcările de reşedinţă se vor atribui locuri de parcare numai proprietarilor/ deţinătorilor de autoturisme. Administrarea locurilor de parcare va fi atribuită serviciului de specialitate S.P.A.D.P.P. şi Asociaţiilor de Proprietari. În termen de 30 de zile de la data intrării în posesia locului de parcare, administratorul parcării va proceda la marcarea numărului de înmatriculare al autovehiculului, potrivit unui model unic.
Cum vor fi atribuite locurile de parcare de reşedinţă
Se va atribui câte un loc de parcare pentru fiecare apartament, indiferent de numărul de persoane/familii care îl locuiesc sau numărul de autoturisme deţinute. Locurile de parcare din parcările de reşedinţă vor fi atribuite numai după amenajarea, semnalizarea verticală şi orizontală şi numerotarea acestora de către administratorul parcării. Taxa de atribuire pentru un loc de parcare va fi de 200 lei/an, cu posibilitatea achitării în două tranşe, respectiv până la data de 30 ianuarie şi până la data de 30 iunie.
Atribuirea locurilor din parcările de reşedinţă se va face numai persoanelor fizice domiciliate în imobilele arondate acestor parcări, în următoarea ordine de prioritate: persoane cu handicap; persoane care au deţinut garaje legal şi acestea au fost sau vor fi demolate, cu condiţia să aibă domiciliul în zona respectivă; persoane fizice în ordinea solicitării. În cazul în care solicitantul căruia i s-a atribuit locul de parcare în parcarea de reşedinţă nu se prezintă în termen de 30 de zile pentru ridicarea documentului care atestă atribuirea unui loc de parcare de reşedinţă, va pierde locul atribuit, care va fi redistribuit altor solicitanţi.
Locul de parcare se va atribui cât mai aproape de frontul imobilului în care locuieşte deţinătorul autovehiculului. În cazul în care mai mulţi solicitanţi doresc acelaşi loc de parcare şi aceştia nu se înţeleg, atribuirea locului de parcare respectiv se va face prin tragere la sorţi. Nu vor fi atribuite locuri de parcare persoanelor deţinătoare de garaje. Totodată, se interzice parcarea autoutilitarelor şi vehiculelor aparţinând societăţilor comerciale. În parcările de reşedinţă se atribuie în mod gratuit locuri de parcare persoanelor cu handicap accentuat sau grav, conform legislaţiei în vigoare.
Ce documente vă trebuie pentru a participa la procedura de atribuire a locurilor de parcare
În vederea participării la procedura de atribuire, solicitanţii vor depune următoarele documente: cerere; documente legale care atestă deţinerea imobilului; copie a certificatului de înmatriculare al autoturismului deţinut în proprietate sau folosinţă; documente privind dreptul de folosinţă/utilizare a autoturismului; certificat de handicap, dacă este cazul.
Asociaţiile de proprietari/locatari vor anunţa locatarii din cadrul asociaţiei termenul limită până la care se vor depune cererile şi conţinutul documentelor necesare participării la procedura de atribuire a locurilor de parcare din parcările de reşedinţă arondate imobilului, menţionând tariful anual aprobat de Consiliul Local.
Care este procedura de atribuire a locurilor de parcare
Comisia de atribuire, numită prin dispoziţia primarului, va analiza documentele depuse de solicitanţi şi va întocmi lista cu ordinea persoanelor care participă la atribuirea locurilor de parcare de reşedinţă, excluzând pe cei care nu au prezentat în totalitate documentele sau cei care nu se încadrează în prevederile regulamentului. Pe baza Planului de situaţie privind amplasarea parcajelor comisia va stabili numărul de locuri care urmează a fi atribuite pentru asociaţia de proprietari/locatari, respectiv pentru fiecare imobil din cadrul asociaţiei. În cazul în care numărul locurilor de parcare din parcarea de reşedinţă aferentă este mai mare decât numărul solicitanţilor admişi, locurile de parcare excedente vor fi atribuite locatarilor ce deţin un al doilea autoturism, dacă solicită acest lucru.
Ce obligaţii au deţinătorii locurilor de parcare
Prin contractul de atribuire vor fi stabilite următoarele obligaţii în sarcina conducătorilor de autovehicule: respectarea indicatoarelor şi marcajelor; păstrarea ordinii şi curăţeniei la locul de parcare; interzicerea executării de lucrări de reparaţie şi întreţinere la autoturisme; eliberarea necondiţionată a locului de parcare în situaţia efectuării unor lucrări edilitare, care necesită ocuparea temporară a spaţiului de parcare sau dacă locului i s-a atribuit de către Consiliul Local o altă destinaţie publică, cu restituirea sumelor achitate anticipat pentru folosirea parcajului.
Constituie contravenţii: a)ocuparea locului de parcare de reşedinţă atribuit conform regulamentului de către alte persoane decât cel căruia i-a fost atribuit; b)neasigurarea curăţeniei în parcări de către chiriaşi; c)montarea ilegală a unor însemne/plăcuţe pentru rezervarea locului de parcare sau a unor sisteme de blocare acces, altele decât cele amplasate de administraţia publică locală; d)distrugerea platformei de parcare, precum şi a însemnelor/plăcuţelor pentru rezervarea locurilor de parcare; e)neeliberarea locurilor de parcare la solicitarea angajaţilor Primăriei Municipiului Câmpulung sau a unităţilor care execută lucrări pentru municipalitate, în vederea efectuării diverselor lucrări de marcare, modernizare, lucrări la reţele edilitare, etc.
Ce sancţiuni vă „pasc”
Faptele prevăzute la articolul anterior se sancţionează cu amendă contravenţională astfel: faptele prevăzute la literele a, c, d, şi e, cu amendă de la 500 lei la 600 lei, iar pentru contravenţiile de la litera d se adaugă la cuantumul amenzii şi despăgubirile pentru pagubele produse; faptele prevăzute la litera b, cu amendă de la 100 lei la 200 lei.
Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii sau comunicării a procesului verbal de contravenţie, jumătate din minimul amenzilor prevăzute. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către angajaţii Poliţiei Locale. Contravenţia se constată într-un proces verbal încheiat de agentul constatator, în care acesta stabileşte şi sancţiunea aplicată. În cazul în care cei care săvârşesc fapte de natura celor sancţionate conform regulamentului nu pot fi identificaţi pe loc, agentul constatator va fotografia autoturismul, iar identificarea posesorului acestuia se va face prin solicitarea scrisă către Serviciul Înmatriculări Auto al judeţului, unde este înmatriculat autoturismul. După obţinerea datelor de identificare, se va întocmi procesul verbal de constatare a contravenţiei, care va fi comunicat contravenientului.
În cazul în care nu există locuri disponibile, cererea rămâne în aşteptare. În condiţiile vacantării unui loc de parcare, închirierea se realizează prin atribuire directă, în funcţie de numărul cererilor înregistrate. Reînchirierea locului de parcare va fi solicitată cu 30 zile înainte de expirarea contractului anterior. Depăşirea acestui termen atrage disponibilizarea şi atribuirea locului de parcare conform criteriilor menţionate. Renunţarea la folosinţa locului de parcare înainte de încetarea de drept a acesteia nu atrage despăgubirea titularului locului de parcare de către administratorul parcării.
Utilizatorul care, prin neachitarea taxei la datele prevăzute în regulament pierde dreptul asupra unui loc de parcare, poate depune o nouă cerere, care va fi onorată după rezolvarea cererilor în aşteptare deja existente la acea dată. În termen de 30 de zile de la data adoptării regulamentului, se va comunica administratorului situaţia parcărilor de pe raza municipiului, ce pot fi organizate ca parcări de reşedinţă. Regulamentul intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoştinţă a Hotărârii Consiliului Local.