Prezentarea pentru publicul câmpulungean a lefurilor nesimţite pe care le încasează bugetărimea din Primărie, imposibil de dat pe brazda unui comportament amabil, deschis, transparent, atâta timp cât nici vârful nu este mai breaz, a impus noi reguli în instituţie. În luna iulie, după cum toată suflarea târgului a aflat, s-au aprobat chenzinele sfruntate, o jignire la adresa „clasei muncitoare” din oraş, care suportă majorarea şocantă din taxele şi impozitele sale. Pentru şedinţa din august, cum „turbarea” deconspirării câştigurilor neruşinate, prin publicarea lor de către Evenimentul Muscelean, a lovit „poiata” funcţionărească, primarul şi ai săi, afectaţi şi ei să afle poporul că, după un an în care n-au făcut nimic, şi-au tras salarii corporatiste, s-au gândit să oprească cotcodăcitul nervos din instituţie punând căluşul turnătorilor din subordine. Altfel spus, nicio informaţie nu mai pleacă din Primărie fără ştirea tovarăşului iubit şi a buldogilor săi în fustă, sens în care Consiliului Local i s-a cerut să legifereze dictatura dorită de PSD. Cum? Aprobând Regulamentul de aplicare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Taman conţopiştii Primăriei Câmpulung s-au găsit să vorbească despre liberul acces la informaţiile de interes public! Ei, care n-au purtător de cuvânt şi un primar care să ţină conferinţe de presă! Cum au privit aleşii cerinţa executivilor înfuriaţi că li s-a făcut publică valoarea exagerat de umflată a prestaţiilor – te pomeneşti că unii ţineau salariile ascunse de partenerii de viaţă, punând la ciorap în secret, lucru pe care nu-l mai pot face acum, când aveau din ce să oprească – vom informa în ediţia viitoare.
Deocamdată, ne vom referi la una dintre cauzele care au generat proiectul de hotărâre, care nu urmăreşte să faciliteze niciun acces la datele furnizate de Primărie, dimpotrivă, să le bage pumnul în gură celor cu mâncărimi pe limbă, iar pe petenţi să-i trimită la plimbare, pe motiv că ce-au cerut ei nu constituie informaţie publică. Cauza, am precizat mai sus, o constituie salariile, care, din ianuarie, până în iulie, aproape s-au dublat. Să analizăm câştigurile declarate ale capilor Primăriei, ca să înţelegeţi de ce i-ar pune să mestece Legea 544 pe impertinenţii care continuă să răsucească şişul în rană.
În luna ianuarie a acestui an, salariul primarului Liviu Ţâroiu era 5.657 lei. Retribuţia nu a suferit nicio modificare pozitivă, după creşterea cu 20%, care a săltat remuneraţiile colegilor, el şi viceprimarul neintrând sub incidenţa actului normativ care a permis elanul salarial în februarie 2017. Nu i-a crescut leafa în februarie, dar i-a crescut în aprilie, la 7.354 lei. Nici n-a apucat să se obişnuiască cu noul câştig, căci şi-a tras unul de faţă boierească: 9.425 lei!
După el se află în ierarhia salariilor din Primărie, la egalitate, viceprimarul Mărgărin Blidaru şi Violeta Iarca. Amândoi sunt plătiţi la fel, de la 1 iulie, cu suma de 7.975 lei. În ianuarie 2017, Blidaru figura pe statul de plată cu 4.640 lei, pentru ca, din aprilie, munca de secund de Primărie să-i fie recompensată cu 6.032 lei.
Până în luna iulie, PSD-istul nr.2 era întrecut, salarial vorbind, de secretarul Nicolae Ghinea şi directorul economic Violeta Iarca. În ianuarie, Ghinea lua 5.579 lei, sumă care, după majorarea cu 20% din februarie, a crescut la 6.694 lei. De la 1 iulie, a fost fericit cu 7.830 lei, nesperat de bine, mai ales dacă ţinem seama că secretarul îşi petrece ultimele luni de serviciu dinaintea pensionării.
Iar directoarea economică, pe care stimulentul de 1.281 lei, aplicat salariului de bază, o aşează pe picior de egalitate cu viceprimarul, avea un venit salarial foarte apropiat de cel al lui Ghinea, pe care, în prezent, l-a depăşit. În luna ianuarie, Iarca era a patra în topul salariilor din Primărie, cu 5.569 lei. După majorarea din februarie, cu 20%, leafa i-a săltat la 6.683 lei, pentru ca, în prezent, să se situeze pe poziţia a doua, după primar.