22/03/2025

Inculpatul Tofan, trimis în judecată într-un al doilea dosar penal înaintat instanţei câmpulungene

Pe rolul Judecătoriei Câmpulung a fost înregistrat, de curând, încă un dosar penal avându-i ca protagonişti pe inculpaţii Vasile Tofan şi firma sa, Global Eco Center, deţinătoarea depozitului de deşeuri periculoase de la fosta ARO. Procesul, înregistrat pe 12 iulie, ca urmare a încheierii cercetărilor procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, într-un dosar preluat, toamna trecută, de la Parchetul Câmpulung, are şi o parte vătămată, Ministerul Mediului – Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Argeş. Obiectul acestui nou dosar penal, similar celui dintâi, care are la bază rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, îl constituie „infracţiuni la alte legi speciale, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, articolul 63, alineatul 1, litera b) din Legea nr.211/2011, privind regimul deşeurilor”. Informaţii despre acest dosar, care, în prezent, a ajuns în atenţia judecătorilor câmpulungeni, a solicitat şi Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. În continuare, vă prezentăm atât conţinutul solicitării A.S.C.M., cât şi cel al răspunsului prim-procurorului Marius Ştefan.               

Ce a solicitat A.S.C.M.

Către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş  

În atenţia domnului prim-procuror 

Marius Ionel ŞTEFAN 

În temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, constituită din 89 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate la nivelul comunităţii locale şi nu numai, vă adresează solicitarea de a-i pune la dispoziţie următoarele informaţii:

 

1.Stadiul dosarului nr.2196/P/2014, în cadrul căruia, după cum am fost informaţi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, prin adresa nr.1/IP/2016, la solicitarea A.S.C.M. nr.145/05.02.2016, s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, precum şi abandonarea deşeurilor periculoase, fapte prevăzute şi pedepsite de art.63, alin.1, lit. b şi c din Legea nr.211/2011, de către reprezentanţi ai SC Global Eco Center SRL. După cum am fost informaţi de Parchetul Câmpulung prin adresa amintită la început, „la data de 3 septembrie 2015, în cauză s-a dispus începerea urmăririi „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunilor menţionate. De asemenea, vă mai informăm că la dosarul nr.2196/P/2014 au mai fost reunite şi următoarele cauze penale care au acelaşi obiect: dosarul nr.2665/P/2014, dosarul nr.320/P/2015, dosarul nr.1068/P/2015 şi dosarul nr.2087/P/2014.” 

 

Într-un nou răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, cu nr.1/PI/2017, la adresa nr.110/29.05.2017 a Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, ni s-au comunicat următoarele: „Cu privire la dosarul nr.2196/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, acesta a fost preluat, la data de 02.11.2016, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, în vederea efectuării urmăririi penale. Referitor la aspectele sesizate de Garda de Mediu prin plângerea penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung sub nr.298 din 20.05.2015, această plângere a fost înregistrată pe rolul acestei instituţii de Parchet sub nr.1068/P/2015, fiind reunită la data de 20.11.2015 la dosarul 2196/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung (dosar mai sus menţionat).”

 

Din aceste considerente, vă rugăm respectuos să ne informaţi în legătură cu evoluţia dosarului nr.2196/P/2014, dar şi a sesizării penale nr.1546/13.05.2015 a Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Argeş, înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung cu nr.298/20.05.2015, care a fost reunită dosarului menţionat. 

 

Într-un răspuns comunicat A.S.C.M., pe 17 mai 2017, comisarul şef Alexandru Mihai Vâjan precizează că respectiva sesizare a fost depusă pentru nerespectarea termenelor şi a cantităţilor de deşeuri periculoase şi nepericuloase, ce trebuiau evacuate de către societatea Global Eco Center SRL, din Iaşi, de pe amplasamentul deţinut la Câmpulung de societatea Landmark Management SRL Bucureşti. Vă rugăm să precizaţi în răspunsul dumneavoastră dacă a fost finalizată cercetarea aspectelor sesizate de Garda de Mediu şi care este rezoluţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. 

 

2.Care au fost motivele preluării dosarului nr.2196/P/2014, împreună cu cauzele conexate, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung?

 

3.În ce stadiu al cercetărilor desfăşurate de Parchetul Câmpulung a fost preluat acest dosar?

 

4.Dacă există în derulare şi alte anchete legate de acest caz. 

În speranţa unui răspuns grabnic şi complet pe marginea unei teme care îngrijorează comunitatea câmpulungeană,

Vă mulţumim! Preşedinte Ioan NEACŞU

Ce a răspuns Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş 

Către Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”

Cu referire la solicitarea dumneavoastră cu nr.111/27.06.2017, adresată instituţiei noastre la data de 30.06.2017, vă comunicăm următoarele: 

Dosarul nr.2196/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung a fost preluat, prin Ordonanţa nr.4352/II/6/2016 a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, la data de 02.11.2016, în baza articolului 325 Cod de procedură penală, în vederea supravegherii cercetărilor penale şi soluţionării de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, având în vedere complexitatea cauzei. 

Dosarul preluat a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş sub nr.574/P/2016. La data preluării, în dosarul nr.2196/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, era dispusă începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, prevăzută de articolul 63, alineatul 1, litera b) din Legea nr.211/2011, privind regimul deşeurilor.

Prin rechizitoriul nr.574/P/2016 din data de 11.07.2017 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor T.V. şi SC G.E.C. SRL, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 63, alineatul 1, litera b) din Legea nr.211/2011, privind regimul deşeurilor, dosarul fiind înaintat, spre competenţă soluţionare, Judecătoriei Câmpulung.

Prim-procuror Marius ŞTEFAN”    

Începerea judecăţii în primul dosar, tergiversată de Tofan aproape un an  

În ceea ce priveşte primul dosar penal în care Tofan şi firma lui sunt judecaţi pentru acelaşi gen de infracţiuni despre care am relatat la începutul articolului, judecarea lui a debutat cu o întârziere de un an de la trimiterea în judecată a moldoveanului, pe fondul strategiilor acestuia de a lungi procedura, contestând hotărârea Judecătoriei Câmpulung, care a dat „undă verde” derulării cauzei.       

Reamintim că, la distanţă de trei ani de incendiul la depozitul de otrăvuri, dosarul penal având ca obiect „infracţiuni la alte legi speciale art.98 alin.5 din lit.b din OUG nr. 195/2005 – protecţia mediului” a ajuns la instanţa câmpulungeană. Moldoveanul a avut o tentativă nereuşită de a scăpa de acuzaţiile aduse de procuror, atacând demersurile întreprinse de oamenii legii. Acesta a depus mai multe cereri prin care a solicitat să se constate necompetenţa teritorială, incorecta sesizare a instanţei, nelegalitatea administrării probelor din cursul urmăririi penale, a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. În încercarea de a tergiversa judecarea sa, la capătul unei anchete, al cărei rezultat a fost supus atenţiei magistraţilor câmpulungeni, întreprinzătorul a cerut, invocând aspectele enumerate mai înainte, restituirea cauzei, pentru completarea cercetării/urmăririi penale, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Strategia nu a ţinut în faţa judecătorului câmpulungean, care, pe 13 octombrie 2016, i-a respins, ca nefondate, solicitările. Instanţa a constatat „legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 3 iunie 2016, în dosarul nr.501/P/2012, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală privind pe inculpaţii Tofan Vasile şi SC GLOBAL ECO CENTER SRL. Dispune începerea judecăţii privind pe inculpaţii Tofan Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, prevăzută de art.98 alin.5 lit.b) din O.U.G. nr. 195/2005, modificată şi completată, şi SC GLOBAL ECO CENTER SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, prevăzută de art.98 alin.5 lit.b) din O.U.G. nr. 195/2005, modificată şi completată.”

Administratorul Vasile Tofan, inculpat în cauza penală aflată în analiza Judecătoriei Câmpulung, alături de firma sa, reprezentată de administratorul judiciar Gheorghe Homoranu, a avut la dispoziţie un termen de trei zile de la comunicarea măsurii dispuse de judecător, pentru a o contesta, termen căruia i s-a conformat. Pe 7 noiembrie, respectiv 9 noiembrie 2016, au fost înaintate Secţiei Penale a Tribunalului Argeş contestaţiile formulate de Vasile Tofan şi Gheorghe Homoranu, în calitate de reprezentant al SC Global Eco Center SRL, aflată de doi ani şi jumătate în procedura de insolvenţă. 

Instanţa superioară s-a pronunţat pe 23 martie 2017, când a respins „ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Tofan Vasile (…) şi SC Global Eco Center SRL, prin reprezentant ales Gheorghe Homoranu, împotriva încheierii de cameră preliminară din data de 13.10.2016, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Câmpulung, în dosarul nr. 3436/205/2016/a1.”

Astfel, judecata în dosarul lucrat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a putut începe, un prim termen consumându-se pe 22 iunie 2017, când cauza a fost amânată pentru 21 septembrie 2017. „E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!