9.6 C
Campulung Muscel
14/10/2024

Conacul din Măţău al arhitectului Petre Filatu a ars din temelii

Marţi seara, 10 ianuarie 2017, un imobil situat într-o zonă retrasă, între satele Bilceşti şi Măţău, a fost distrus în întregime de un incendiu devastator. În casă locuia bucureşteanul Petre Filatu, în vârstă de 69 de ani, arhitectul care, împreună cu Anca Petrescu, a proiectat Casa Poporului. Petre Filatu a contribuit şi la proiectarea unora dintre cele mai importante cabinete folosite de conducerea ţării. Potrivit pompierilor, incendiul a fost provocat de un coş de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile, în condiţiile în care aproape toată construcţia, o veche casă boierească renovată, era din lemn tencuit. Pagubele sunt uriaşe şi urmează să fie făcută o evaluare amănunţită a lor. Din nefericire, în dezastru au pierit şi trei câini, iar proprietarul casei s-a ales cu arsuri în zona capului. În plus, a suferit un atac de panică, fiind transportat la spital pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate.

Casa a fost ridicată în 1874

Nenorocirea s-a petrecut în zona Hodor, pe fosta moşie a boierului Dumitru Lazea, nimeni altul decât bunicul cunoscutului arhitect Petre Filatu. În urmă cu câţiva ani, acesta a decis să lase în urmă tumultul Capitalei şi să înceapă o viaţă nouă, liniştită, într-un colţ de rai al Muscelului. A reabilitat după gustul lui casa fostului moşier, care datează din anul 1874 şi care a aparţinut, la un moment dat, şi fostului muzeograf al Muzeului Brukenthal, din Sibiu, Herbert Hoffman, redându-i acesteia atmosfera conacului de odinioară, cu o uşoară notă de modernism, prin natura materialelor şi elementelor arhitecturale folosite. Într-o parte păstrase acoperişul vechi, pe care a înlocuit şiţa, cerdacul îmbrăcat în lemn, cu ochiuri de geam inegale. La intrarea principală amenajase un salon după modelul celor boiereşti, cu şemineu, candelabre, lampadare, sfeşnice, coloane, în care îmbinase lemnul, decoraţiunile metalice şi sticla pentru acoperişul prin care vedeai cerul. Pe un alt corp al imobilului îşi făcuse o mică piscină şi o terasă, de unde puteai admira oraşul şi munţii din jur. Tot aici era instalat generatorul de curent electric, care alimenta locuinţa. De pe terasă intrai în biroul de lucru al arhitectului. Această parte a imobilului era dedicată prezentului şi modernului, proprietarul a folosit şindrilă bituminoasă, ferestre Velux şi corpuri de iluminat pe bază de energie solară.

Din păcate, toată munca sa s-a dus pe Apa Sâmbetei după ce, în noaptea de marţi spre miercuri, flăcările care au învăluit imobilul au mistuit totul în calea lor. Primele „limbi” de foc au fost zărite în jurul orei 20.30, chiar de proprietarul imobilului, care a şi dat alarma la 112. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje de pompieri de la Detaşamentul Câmpulung, care au avut o misiune foarte grea, din cauza condiţiilor extreme: timp de noapte, ger năprasnic (sub minus 10 grade Celsius) şi un drum greu accesibil autospecialelor, realimentarea acestora realizându-se în sistem navetă, de la o distanţă de 12 kilometri. Intervenţia pompierilor a durat aproximativ opt ore, focul mistuind casa de locuit pe o suprafaţă de 350 de metri pătraţi, mobilierul din trei camere şi aparatura electrocasnică.

Trei câini au murit asfixiaţi 

În casă erau şi cinci butelii, dar au fost scoase la timp de militari. Au mai fost salvate câteva butoaie cu ţuică şi vin, dar şi alte bunuri casnice. Din păcate, trei dintre cei opt câini din gospodăria arhitectului au murit asfixiaţi. Petre Filatu a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a suferit un atac de panică şi arsuri la nivelul urechilor. Echipajul SMURD i-a acordat primul ajutor şi l-a transportat la spital. Din primele cercetări, se pare că vâlvătaia a fost generată de un coş de evacuare a fumului, care nu a fost izolat termic faţă de materialele combustibile din jur, în condiţiile în care acoperişul în zona respectivă era din şindrilă. Pagubele provocate de incendiu sunt uriaşe şi urmează să fie contabilizate în zilele următoare. Primarul de la Mioarele, Damian Poştoacă, contactat, pe lângă alte informaţii pe care ni le-a dat despre incident, a concluzionat: „A fost cea mai grea intervenţie la un incendiu din comună.” Adrian Tănase

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!