Trei musceleni în lotul sportivilor care vor reprezenta România la competiţia internaţională „Invictus Games Toronto 2017” din Canada. Aşa cum a anunţat Ministerul Apărării, echipa noastră este formată din 15 militari români, răniţi în teatrele de operaţii, selectaţi dintr-un lot lărgit, care au fost înscrişi în competiţia oficială, care va avea loc în toamnă, în perioada 23-30 septembrie 2017, la şapte discipline sportive: atletism, ciclism, canotaj în sală (la simulator), haltere, tir cu arcul, înot. La disciplina de echipă „Volei din şezut” sunt înscrişi toţi cei 15 sportivi.
Militarii musceleni, încadraţi la Baza de Instruire pentru Apărare CBRN „Muscel”, care vor reprezenta ţara şi zona natală, sunt plutonierul adjutant Costinel Slăniceanu, la ciclism. Luptătorul a fost grav rănit în anul 2006, în Afganistan, în urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat. Costinel a fost internat în spital şase luni, unde a suferit 14 operaţii. Timp de o lună a fost în comă. În prezent, poartă o proteză şi şi-a pierdut vederea la un ochi, iar chipul său încă mai poartă urme de schije. Tot la ciclism este înscris şi plutonierul major Irinel Matei. Militarul a fost rănit în anul 2008, într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 din Afganistan, la aproximativ 20 de kilometri de Qalat. Transportorul amfibiu blindat în care se afla a iniţiat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului, a suferit un politraumatism cranio-cerebral. Plutonierul Ionuţ Butoi face parte din lotul disciplinei tir cu arcul. Tânărul a fost grav rănit în 2008, în Afganistan. În timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Qalat – Kandahar, vehiculul a fost aruncat în aer de suflul unui dispozitiv exploziv improvizat. Explozia i-a provocat o fractură la coloană şi, în prezent, foloseşte un scaun rulant pentru deplasare.
Proiectul „Invictus Team România – 2017” se constituie într-o ocazie unică de a demonstra societăţii ce înseamnă adevăratul spirit de luptător, coeziunea echipei şi solidaritatea umană – valori ce definesc veteranii teatrelor de operaţii. La nivelul ţării, acţiunea îşi propune să sprijine recuperarea fizică şi psihică prin sport şi să crească gradul de informare în rândul publicului românesc cu privire la problematica militarilor răniţi şi a familiilor acestora.
Jocurile Invictus sunt organizate de fundaţia cu acelaşi nume, patronată de Prinţul Hary al Marii Britanii. Prima ediţie a avut loc la Londra, în 2014, şi a fost urmată de Invictus 2016, organizată de Statele Unite ale Americii la Orlando, Florida. La Jocurile Invictus 2017 participă peste 500 de militari din 17 ţări.