29 iunie 2017, o nouă zi tristă pentru Armata României! Au scăpat de gloanţele şi bombele talibanilor, dar au căzut la datorie în patria lor
Tragedie fără precedent în Muscel! Trei militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, din Câmpulung, au murit, iar alţi nouă camarazi de-ai lor au fost răniţi şi internaţi în mai multe spitale din ţară, după ce autocamionul cu care se întorceau din misiune s-a răsturnat într-o râpă adâncă de aproximativ 40 de metri, în comuna Dâmbovicioara, într-o zonă muntoasă, greu accesibilă. Un singur militar a scăpat nevătămat din această nenorocire. Autorităţile au declanşat planul roşu de intervenţie, iar la locul accidentului au sosit mai multe echipaje de intervenţie, care au acţionat timp de mai multe ore pentru salvarea militarilor din prăpastie. Din păcate, pentru trei dintre ei nu s-a mai putut face nimic. Conform procedurilor legale, a fost sesizat Parchetul Militar. Din ordinul şefului Statului Major General, a fost instituită o comisie de cercetare administrativă, care va investiga circumstanţele producerii accidentului.
„Erau doi militari băgaţi acolo… erau ghemuiţi în cabină”
Accidentul s-a petrecut la ora 21.37, la Valea Urdii, situată la limita cu judeţul Braşov, dincolo de Dealul Sasului, pe o porţiune de drum foarte înclinat, cu serpentine. Autocamionul în care se aflau cei 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” era ultimul dintr-o coloană de patru autovehicule militare (trei autocamioane şi o autoutilitară ARO), care se întorcea de la un exerciţiu efectuat în Poligonul „Cincu”, din judeţul Braşov. Cu toţii mergeau spre unitate, când, la un moment dat, în localitatea amintită, într-o curbă periculoasă la dreapta, vehiculul, rămas cel mai probabil fără frâne, a părăsit carosabilul şi s-a prăbuşit într-o râpă adâncă de peste 40 de metri, după ce a rupt parapetul şubrezit din piatră, aflat pe marginea drumului. Cum camionul se afla în stare instabilă în prăpastie, proptit într-un copac şi riscând să se prăbuşească încă 100 de metri, până la sosirea ajutoarelor, ceilalţi militari din convoi l-au legat cu un troliu de celelalte două vehicule şi au sărit în ajutorul colegilor aflaţi într-o situaţie critică. O participantă la trafic, care a văzut totul, a dat alarma la 112, iar autorităţile, dat fiind numărul mare de victime, au declanşat planul roşu de intervenţie. Primii sosiţi la faţa locului au fost poliţiştii Secţiei Rurale din Rucăr, urmaţi de un echipaj de pompieri de la Detaşamentul Câmpulung – Punctul de Lucru Rucăr şi o ambulanţă. Ulterior, au ajuns în zonă numeroase forţe de intervenţie, care au început lupta contra-cronometru pentru salvarea militarilor. „Sunt din Piteşti şi veneam de la muncă, de la Braşov. Când am sosit eu aici, erau doar câţiva poliţişti şi o salvare. Erau doi militari băgaţi acolo… erau ghemuiţi în cabină. Când am ajuns la ei, nu mai erau în viaţă. M-am dus acolo, să ajut, am scos militari. A ajuns o salvare, la un moment dat, au venit cu o targă şi am început să scoatem. E o râpă de vreo 30 de metri, mai bine, iar camionul e proptit într-un copac. A fost foarte greu să-i scoatem, veneau pietrele peste ei. Au ajutat la scoatere şi lumea civilă, dar şi colegii militarilor. Nu mi-a fost teamă nicio clipă, erau oameni şi trebuiau salvaţi. N-am mai văzut vreodată aşa ceva.”, ne-a declarat Gabriel Popescu, unul dintre martorii tragediei.
Ţuţuianu, Arafat, Duşa şi Ciucă, la spitalul din Câmpulung, nu la locul tragediei
În urma accidentului, camionul a fost transformat într-un morman de fiare contorsionate, doi militari care se aflau în cabină şi un altul care a fost aruncat la câţiva metri distanţă au decedat, iar alţi nouă au fost răniţi. O singură persoană a scăpat teafără din accident. După miezul nopţii, la Spitalul Municipal Câmpulung au ajuns ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, Mircea Duşa, secretar de stat în MApN, şi generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, pentru o „mai bună coordonare”. Deşi aceştia erau aşteptaţi la locul accidentului, nu au mai ajuns. „Din păcate, suntem prezenţi aici, deoarece un incident nefericit a generat o situaţie cu totul specială. Avem trei decedaţi şi nouă răniţi şi am venit să ne asigurăm că lucrurile merg bine din punct de vedere medical. Am mobilizat mai multe ambulanţe pentru a veni în ajutorul răniţilor şi, în curând, va ateriza un elicopter care-i va prelua pe cei care sunt într-o situaţie mai gravă. Vor merge la Spitalul Militar din Bucureşti şi vor beneficia de îngrijirile necesare. Evident, familiile celor care sunt decedaţi vor beneficia de toate drepturile prevăzute de lege şi lucrul acesta îl vom regla în zilele următoare. Este un eveniment trist şi nu am decât să transmit condoleanţe familiilor şi să le asigur că le vom acorda tot sprijinul.”, a declarat, la Spitalul Municipal, ministrul Adrian Ţuţuianu.
Răniţii au ajuns la spitale militare
Şase dintre victime au fost transportate cu ambulanţele la Spitalul Municipal Câmpulung, în timp ce alţi doi militari au ajuns la Spitalul Militar din Braşov, iar un altul, la Spitalul Militar din Piteşti. De la Câmpulung, cei şase răniţi, dintre care doi cu leziuni la coloana vertebrală, au fost transferaţi peste noapte la Spitalul Militar din Bucureşti. „La faţa locului au fost deplasate echipe din partea ISU, de descarcerare, împreună cu Salvamontul, Serviciul de Ambulanţă, SMURD, Jandarmeria Montană. A fost o intervenţie dificilă de descarcerare a celor, din păcate, decedaţi, din cauza poziţiei camionului. Avem la Câmpulung şase persoane, dintre care două pleacă cu elicopterul la Bucureşti, iar celelalte patru au plecat cu maşinile de multiple victime. O persoană a ajuns cu leziuni minore la Spitalul Militar Piteşti, iar două sunt la Spitalul Militar din Braşov. Echipele de intervenţie au fost şi din judeţul Argeş, şi din judeţul Braşov. Vom vedea, după investigaţiile din spital, ce alte leziuni pot să fie. La acest moment, sunt stabili şi nu prezintă probleme de risc vital. Totuşi, în cazul celor care pleacă cu elicopterul sunt suspiciuni de leziuni la nivelul coloanei vertebrale.”, a vorbit despre intervenţia dificilă din noaptea de joi, 29 iunie, spre vineri, 30 iunie, Raed Arafat.
Starea de sănătate a celor şase militari este bună
Conform comunicatului publicat pe site-ul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar „Dr. Carol Davila”, din evaluarea zilnică, clinică şi paraclinică, realizată de către echipa medicală multidisciplinară, constituită din medici specialişti în: Neurochirurgie; Chirurgie toracică; ATI; Ortopedie-Traumatologie, Oftalmologie; Imagistică medicală; Cardiologie şi experţi psihologi, a rezultat că starea generală de sănătate a celor şase militari, transferaţi în unitatea medicală din Capitală, este bună, pacienţii fiind echilibraţi hemodinamic şi respirator, conştienţi şi cooperanţi, orientaţi temporo-spaţial, fără semne de deficit motor.
I.În cazul pacientului diagnosticat cu: Politraumatism prin accident rutier; Traumatism cranio-cerebral minor; Contuzie torace cu fracturi sternale fără deplasare, Traumatism vertebral toraco-lombar cu fracturi tasare T11, T12, fără semne neurologice, pacient internat în Secţia Clinică Chirurgie Toracică, după reexaminarea neurochirurgicală, diagnosticele suplimentare, asociate celor de la internare, sunt: Traumatism cranio-cerebral minor GCS 15p, plăgi contuze de scalp suturate, fracturi vertebrale ale corpurilor C7, T1, T2, T5, T8, T9, T10, T11, T12 amielice. Din punct de vedere oftalmologic, la nivelul ochiului drept, se menţin hematomul palpebral superior şi inferior, fără deviaţie strabică, şi hemoragia subconjunctivală în jumătatea temporală. În urma reexaminării cardiologice s-a recomandat monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, cu repetarea analizelor de sânge (enzime cardiace). I s-au efectuat manevrele chirurgicale pentru toaletarea şi pansamentul plăgilor. Dimineaţa şi seara, se realizează lavajul pleoapelor şi cel subconjunctival, cu aplicarea de pansamente la nivelul ochiului afectat (ochi drept). Pacientului i-a fost recomandat repausul la pat. Evaluarea psihologică a concis că pacientul nu are modificări psihoafective, recomandându-se consiliere de suport şi de întreţinere.
II.În cazul pacientului diagnosticat cu: Politraumatism prin accident rutier; Contuzie toracică uşoară; Traumatism vertebral cervico-toracic C7, C1; Contuzie abdominală; Contuzie minoră genunchi drept – pacientul este internat în Secţia Neurochirurgie; staţionar faţă de starea medicală prezentată pe 1 iulie 2017.
III.În cazul pacientului diagnosticat cu: Politraumatism prin accident rutier; Contuzie severă toracică cu fracturi costale C2, C3, C4, C5 stânga şi C10 dreapta, cu revărsat pleural bilateral; Traumatism vertebral lombar, cu fracturi apofize transverse L2, L3 şi L4 dreapta şi L1 stânga, fără semne neurologice; contuzie abdominală minoră – pacientul este internat în Secţia Neurochirurgie. După reexaminarea neurochirurgicală, diagnosticele suplimentare, asociate celor de la internare, sunt: Traumatism vertebral cervical cu hernie de disc C5-C6 şi contuzie medulară, fracturi apofize transverse L1 stânga, L2, L3, L4 drepte, fără semne şi tulburări neurologice. Imobilizare cu guler cervical. Fără indicaţie neurochirurgicală, în prezent. Pacientului i-a fost recomandat repausul la pat. Evaluarea psihologică a concis că pacientul nu are modificări psihoafective, recomandându-se consiliere de suport şi de întreţinere.
IV.În cazul pacientului diagnosticat cu: Politraumatism prin accident rutier; Traumatism cranio-cerebral minor nivel I; Traumatism sternal minor; Fracturi arcuri costale C3 anterior şi C4 posterior; Fractură luxaţie de pumn stâng cu fractură epifiză distal radius şi stiloidă ulnară cu deplasare; Fractură maleolă tibială stângă, cu deplasare; Plagă înţepată faţă anterioară 1/3 medie gambă dreaptă; Plăgi escoriate prespinale gambă dreaptă – pacientul este internat în secţia Ortopedie – Traumatologie. Evoluţie favorabilă a doua zi post-operator, cu reducerea edemului la locul intervenţiilor chirurgicale şi evoluţie locală favorabilă. S-a practicat toaleta locală şi pansamentul plăgilor chirurgicale şi al plăgilor escoriate. Evaluarea psihologică a concis că pacientul nu are modificări psihoafective, recomandându-se consiliere de suport şi de întreţinere.
Se continuă tratamentul analgezic, anticoagulant, antibiotic şi gastro-protector.
V.În cazul pacientului diagnosticat cu: Politraumatism prin accident rutier; Traumatism cranio-cerebral minor; Traumatism vertebral cervical C2, Contuzie genunchi drept; Contuzie minoră toraco-abdominală – pacientul este internat în Secţia Neurochirurgie. Stabil cardiorespirator, staţionar faţă de starea medicală prezentată pe 1 iulie 2017. În prezent, nu are indicaţii pentru intervenţia neurochirurgicală.
VI.În cazul pacientului diagnosticat cu: Politraumatism prin accident rutier; Traumatism cranio-cerebral minor; contuzie toraco-pulmonară cu fractură de stern; Contuzie minoră abdominală; Policontuzii genunchi bilateral – pacientul este internat în Secţia Clinică Chirurgie Toracică. În urma reexaminării chirurgiei toracice, s-a constatat remisia hemoptiziilor, pacientul fiind în continuare monitorizat din punct de vedere respirator. Mobilizare moderată.
Toţi pacienţii sunt sub supraveghere medicală, urmând tratament pentru profilaxia durerilor, corticoterapie, antibioterapie, nutriţie enterală şi parenterală, stabilizarea parametrilor biologici şi asistenţă psihologică de suport şi întreţinere, fiind evaluaţi din punct de vedere neurologic, ortopedic, cardiologic, oftalmologic, neurochirurgical şi al chirurgiei toracice, în evoluţie. În funcţie de starea de sănătate a fiecăruia dintre pacienţi, vor fi stabilite etapele tratamentului medical şi începerea programului de recuperare neuromotorie. Pacienţii beneficiază de suportul acordat de către familie.
„Starea tehnică a autocamionului a fost corespunzătoare la plecarea în misiune”
La plecarea în misiune, camionul se afla într-o stare tehnică bună, susţin reprezentanţii Batalionului 30 Vânătorii de Munte „Dragoslavele”, care au demarat o anchetă. Cei trei militari decedaţi aveau 32 de ani, 38 de ani şi 40 de ani, iar doi dintre ei fuseseră în misiuni în Afganistan. Din păcate, au supravieţuit gloanţelor şi bombelor talibanilor, însă au căzut la datorie în propria lor ţară, omorâţi de un vehicul vechi de zeci de ani, cu contribuţia, cel puţin morală, a celor care ne guvernează. „La nivelul unităţii şi la nivelul Ministerului Apărării Naţionale se vor constitui comisii de cercetare, care vor stabili cauzele acestui nefericit eveniment. Starea tehnică a autocamionului a fost corespunzătoare la plecarea în misiune. Pe parcursul cercetărilor, vă vom ţine la curent cu celelalte elemente ale anchetei. Nu cunosc care a fost vechimea acestui camion. Ele sunt camioane din dotarea batalionului, au executat misiuni, nu au fost probleme până acum. Şoferului i s-au asigurat toate condiţiile pentru a efectua misiunea. Nu au fost probleme din acest punct de vedere şi nu acuza oboseală. În momentul producerii accidentului, ceilalţi militari, aşa cum au fost instruiţi, au trecut imediat să-i ajute pe colegii lor din camionul răsturnat. Au coborât după ei şi au acordat primul ajutor, atât cât au putut, până la sosirea ambulanţelor.”, ne-a declarat lt.col. Gabriel Biţă, ofiţerul de presă din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”.
Cine au fost militarii decedaţi
Plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma, caporalul clasa a III-a George Emilian Catană şi caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader sunt militarii decedaţi în urma accidentului survenit pe 29 iunie la Valea Urdii. Mihai Ionuţ Toma avea 38 de ani, era necăsătorit, dar avea o relaţie solidă şi un băieţel pe care-l adora. A iubit foarte mult armata şi şi-a slujit ţara cu dăruinţă şi devotament, fiind unul dintre militarii de referinţă ai unităţii de vânători din Câmpulung. Era veteran al teatrelor de operaţii, cu două misiuni executate în Afganistan, fiind angajat al MApN din 2002. Caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader avea 32 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Executase o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, fiind angajat al MApN din 2008. Caporalul clasa a III-a George Emilian Catană avea 40 de ani, era angajat al MApN din 2002. Era căsătorit şi avea un copil. Vineri, la ora 8.30, au fost organizate în unităţile militare din ţară, inclusiv la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, ceremonii de comemorare a militarilor decedaţi în tragicul accident. Pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale, ceremonia a fost transmisă în direct, însoţită de mesajul: „Nu vă vom uita niciodată!”.