Autorităţile locale au nevoie de un teren, pentru a le construi un drum celor 18 familii afectate de o alunecare a pământului pe 30 de metri, pe strada Băloaica, aflate în pericolul de a rămâne izolate
Nevoia le împinge pe autorităţile locale să cumpere un teren în cartierul Mărcuş, pentru a le asigura o cale de acces celor 18 familii afectate de o alunecare a solului pe strada Băloaica. Înainte de a cere Consiliului Local să aprobe tranzacţia, primarul a negociat cu proprietara şi a obţinut un preţ considerat de cumpărător foarte bun: 10.000 de lei pentru 1.100 de metri pătraţi de fâneaţă. Achiziţia care se pregăteşte a scos la iveală o situaţie specifică funcţionarismului greoi din România: administraţia publică locală nu poate cumpăra parcela necesară rezolvării unui caz de forţă majoră fără să contracteze un expert, care să stabilească valoarea bunului cu pricina. Procedură care ţine pe loc lucrarea urgentă, din cauza etapelor sale de durată: selecţia evaluatorului, întocmirea şi depunerea raportului de evaluare de către specialistul contractat, care lucrează în ritmul lui, nu în ritmul dorit de Primărie. Or lumea de pe Băloaica nu poate aştepta câteva luni, cât durează operaţiunea pur birocratică, mai cu seamă că, după vipia începutului de Cuptor, s-au produs intemperii care vor accentua prăpădul. Ca să le fie de folos cetăţenilor, consilierii municipali au acceptat cerinţa Executivului şi anume cumpărarea terenului din zona „La podişor” de la o localnică pe nume Valeria Ciobanu, dispusă să renunţe la cei 1.100 de metri pătraţi contra unei sume sub preţul pieţei. Numai că din evaluarea în privinţa căreia Executivul şi Legislativul s-au pus de acord că se va face – că s-o face după construcţia drumului, ca să fie la dosar… – s-ar putea să rezulte o valoare mai mare decât cea convenită de primar şi oamenii săi cu mărcuşeanca. Slavă Domnului că legea nu le şi obligă pe autorităţi să cumpere la preţul reieşit din evaluare, care se comandă şi se plăteşte pentru simplul fapt că este obligatorie, deşi edilii, în acest caz, n-au nevoie de ea, primând înţelegerea dintre cumpărător şi vânzător.
Deşi proprietara este dispusă să vândă la un preţ mic, Primăria este obligată să facă evaluare
Materialul de şedinţă, înaintat pentru studiu aleşilor locali, conţine, pe lângă documentaţia lucrată de subalternii primarului, un act care atestă calitatea de moştenitor al imobilului respectiv a Valeriei Ciobanu. Terenul a făcut parte din moştenirea lăsată fiicei şi nepoatei de fiică de Vasile Bulacu, decedat la începutul anului 2016. Fiica a primit de la tată integral suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi de fâneaţă în zona Băloaica din Mărcuş. La măsurători au reieşit 1.100 de metri pătraţi, pe care îi va cumpăra municipalitatea, ca să le facă drum cetăţenilor. Mai precis, terenul le este necesar executării lucrărilor de deviere a drumului în zona afectată de alunecarea pământului ce a distrus strada Băloaica pe o lungime de 30 de metri liniari. Ca să-i scoată din impas pe cetăţenii rămaşi fără posibilitate de acces, Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat a recomandat această variantă cu terenul procurat de la cetăţeana interesată să-l vândă. În caz contrar, vecinii posesori de gospodării aflate după zona afectată ar fi rămas izolaţi.
Hotărârea de Consiliu votată în cadrul şedinţei ordinare din 29 iunie 2017 a făcut referire şi la preţul asupra căruia cele două părţi s-au pus de acord, 10.000 de lei, pe care Liviu Ţâroiu l-a justificat astfel la întrunirea Consiliului Local de săptămâna trecută. „S-a întrerupt circulaţia, fiind afectate 18 familii, care nu au variantă de a ajunge acasă. Am găsit o soluţie într-o discuţie cu proiectantul drumului Băloaica, cu ADP, cu geologul şi, ca să putem rezolva problema mai repede, am luat legătura cu o cetăţeană din zona Mărcuş, care are un teren, pe care am putea să intrăm rapid, cu ADP, fără să mai facem proiect, să executăm un drum. Provizoriu sau definitiv. Urmează să luăm probe geo de teren, care ne vor da un răspuns. Este adevărat că, în principiu, am discutat cu omul şi preţul, care este 2 euro/mp.”, a explicat primarul, potrivit căruia în privinţa sumei de cumpărare rămânea de aflat şi părerea notarului, pentru a se edifica asupra preţului minim în zona D. Dar „notarii au preţuri mult mai mari de 2 euro. Dacă nu, vom consulta un evaluator, care ne va întârzia un pic, pentru parcurgerea tuturor procedurilor de achiziţie, evaluare, etc. După părerea mea, preţul pe care ni-l cere, de 10.000 de lei, la 1.100 mp, este foarte bun.”, a continuat acesta.
Întrucât în plen au fost şi opinii care au pus sub umbra îndoielii posibilitatea achiziţiei pământului fără evaluare, secretarul Nicolae Ghinea a asigurat că va fi respectată această fază. Deşi negocierea a avut loc şi a dat, potrivit secretarului, un preţ la jumătate. „S-ar putea să plătim mai mult dacă facem evaluare. Rămâne să vedem dacă este legal (n.r. efectuarea tranzacţiei fără raport de evaluare şi fără a merge pe tarifele practicate de notari), pentru că persoana respectivă a cerut un preţ foarte mic. Dar notarii încheie documentele.”, a adăugat Liviu Ţâroiu.
„Cumpărarea o faci prin negociere, a revenit în dialog secretarul Ghinea. De regulă, să ai la bază şi un raport de expertiză. Dacă expertul consideră un preţ mai mare, nu trebuie să-l luăm pe acela, dacă la negociere obţinem un preţ mai mic. Categoric, evaluarea o avem o vedere.” O piedică ce ar putea amâna parafarea vânzării-cumpărării, pe care autorităţile o vor rezolvată cât mai curând, ar putea fi aprobarea Direcţiei Agricole pentru scoaterea la vânzare a fâneţei, formalitate în absenţa căreia notarul nu poate încheia actele. Ţâroiu, însă, nu pare descurajat de hăţişurile birocratice descrise de colegi, bazându-se pe acordul persoanei. Altfel spus, se poate executa drumul, ca oamenii să aibă pe unde să circule, iar documentaţia se poate face pe parcurs. Până la urmă, cine controlează cronologia acţiunilor care încep cu sfârşitul şi se încheie cu începutul? Că doar nu este prima! Magda BĂNCESCU