19.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Ţâroiu şi-a prezentat realizările, la împlinirea unui an de mandat

Pe 24 iunie 2017, s-a împlinit un an de la preluarea oficială a conducerii Primăriei şi a majorităţii în Consiliul Local de către echipa PSD. La trei săptămâni distanţă de momentul „5 iunie 2016”, care a întrerupt păguboasa, destructiva chiar, continuitate liberală, primarul Liviu Ţâroiu depunea jurământul în faţa câmpulungenilor. 24 iunie reprezintă ziua învestirii în funcţii a aleşilor care au parcurs un sfert din mandatul 2016-2020. Împlinirea unui an de administraţie social-democrată, care a pornit la drum cu un handicap major – un municipiu înţepenit într-un proiect ratat -, a fost marcată luni, 26 iunie, printr-o conferinţă de presă susţinută de primarul Câmpulungului. Acesta a folosit prilejul întâlnirii cu ziariştii, pentru a prezenta un raport de activitate întreprinsă în anul scurs de când deţine cea mai importantă funcţie din administraţia publică locală. Sperăm că Liviu Ţâroiu n-a vorbit ca un politician atunci când şi-a exprimat, diplomatic, speranţa de a se revedea mai des cu jurnaliştii. Nu este prima dată când promite conferinţe de presă cu o frecvenţă mulţumitoare – pentru că o dată pe an nu are cum să fie considerată o relaţie constantă cu comunitatea, prin intermediul mass-media – dar motivează acesta lipsa invitaţiei la dialog adresată redacţiilor locale prin absenţa temelor într-o cantitate care să dea consistenţă discuţiei. Acum că s-au strâns subiecte, Liviu Ţâroiu a folosit ocazia aniversară a anului de mandat trecut deja, pentru a anunţa realizările Primăriei de când a preluat conducerea Câmpulungului. 

Agenda de lucru a administraţiei PSD între vara 2016 şi vara 2017

Pentru început, acesta a enumerat lucrările încheiate, după care s-a referit la cele în curs de execuţie şi la cele în curs de contractare, dar şi la licitaţiile care se pregătesc. Iată în continuare prezentarea acestuia:     

8„Am reuşit să finalizăm reţeaua de canalizare a apelor menajere pe străzile Gruiului şi Henry Richard.”

8„Am pus în funcţiune sursa de rezervă de alimentare cu apă a municipiului Câmpulung. În sfârşit, Câmpulungul are şi o variantă de rezervă. Ea este funcţională în fiecare minut, nu poate sta ca rezervă, ci trebuie să funcţioneze, ca să nu se nisipeze, cum s-a întâmplat cu cea veche.”

8„Am asfaltat câteva străzi: Mircea cel Bătrân, 1 Decembrie 1918, Doctor Nicolae Fălcoianu. Am realizat reabilitarea străzilor Grigore Alexandrescu şi Arhitect D.I. Berechet, în centrul Câmpulungului, care erau de multă vreme nereparate, cauză din care arătau destul de rău. S-a executat stabilizarea alunecării de teren pe strada Richard, o lucrare amplă, a cărei necesitate a fost impusă de o alunecare a terenului, cum avem, la această oră, pe altă stradă; de asemenea, şanţul de beton pe strada Târgoviştei.”

8„Am achiziţionat staţia de monitorizare a calităţii aerului, care va fi predată în curând Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, pentru administrare şi utilizare.”

8„Avem în execuţie lucrări pe DC 73, în zona Loturi (Îmbrăcăminte bituminoasă uşoară pe DC 43 Orăşel Minier – Valea Pechii – Loturi (DJ 738), km 5+280 – 5+760, L – 480 m, localitatea Câmpulung); strada va fi asfaltată în cel mult două săptămâni.”

8„Alte obiective în curs de execuţie: Amenajarea parcării pe strada Istrate Rizeanu; Reabilitarea străzilor Richard km 0+000 – km 0+688 şi Gruiului km 0+000 – km 2+426, după realizarea reţelei de canalizare; Extinderea reţelei de canalizare menajeră pe străzile Carpaţi, Ion Ţicăloiu şi Zăvoiului, proiect depus pe Ordonanţa 28, la Ministerul Dezvoltării, pentru care am obţinut întreaga finanţare, în cadrul P.N.D.L. 1 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), fiindcă P.N.D.L. 2 n-a fost încă publicat.”

8„Avem lucrări în curs de contractare. Nu insistăm asupra a ceea ce am făcut în Grădina Publică, unde nu mai avem decât de cumpărat câteva obiecte de mobilier: mese de şah, mese de table şi umbrele pentru cei care vin să joace şah şi table în Grădina Publică. Sunt în curs de contractare două poduri: unul pe Şoseaua Naţională, celălalt pe strada General Iosif Teodorescu, pentru care sperăm să obţinem finanţarea prin P.N.D.L. 2. Oricum, avem prevăzute fondurile în bugetul local, în caz că nu vom fi finanţaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2.” 

8„Am reluat actualizarea Planului Urbanistic General şi a Regulamentului de Urbanism al municipiului Câmpulung, întrucât a expirat termenul contractului şi n-am făcut nimic cu cei dinainte. Este la fel de adevărat că nici nu le-am plătit nimic.”

8„O să începem lucrările pe Valea Ţiţei şi Valea Ursului, care sunt în curs de contractare, pe o lungime de 900 de metri, respectiv 750 de metri, în Mărcuş.”

8„Licitaţia este în derulare şi pentru Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie a investiţiei de reabilitare de străzi în municipiu. Urmează să facem documentaţia pentru străzi foarte dificile în cartierele mărginaşe şi anume: Drăceşti şi Boboc, la Mărcuş, Rujoi, Nedeleşti, Plăieşi, Livadiei, în zonele Valea Bărbuşii şi Valea Româneştilor. Şi, bineînţeles, Ion Ţicăloiu, care, după ce vom executa canalizarea, va trebui şi ea reabilitată. Este vorba despre tronsonul betonat, care face legătura între cele două drumuri judeţene care merg spre comunele Bughea de Sus şi Bughea de Jos.”

8„Este în curs de contractare şi studiul de fezabilitate pentru lucrarea de extindere a reţelei de apă pe străzile Grigore Alexandrescu şi Valea Bărbuşii.”

8„Este în plan extinderea reţelei de canalizare pentru Constantin Brâncoveanu, Petre Ţuţea, Valea Bărbuşii, Maramureş, Calea Pietroasă, Drăceşti, Calea Măgurii, zone care nu au niciun fel de canalizare.” 

8„Avem, de asemenea, D.A.L.I. pentru reabilitarea Staţiei de Epurare, proiect depus în baza Ordonanţei 28, la Ministerul Dezvoltării.”

8„Licitaţii în pregătire: amenajarea urbanistică a străzilor Negru Vodă şi Republicii, continuarea de la bulevard, până la „Dinicu Golescu”, la sensul giratoriu, şi pe o parte, şi pe cealaltă; construirea halei Pieţei Centrale, al cărei proiect, la fel, este depus la Ministerul Dezvoltării, pentru a fi finanţat prin Ordonanţa 28; amenajarea Pieţei Primăriei, pentru care, în această săptămână, vom primi documentaţia, pentru a o depune în vederea obţinerii avizului de la Monumente. Piaţa Primăriei va cuprinde şi parcările şi terasele până la BIG.”

8„Mai sunt obiectivele începute şi nefinalizate din vechiul proiect de reabilitare a centrului istoric şi a Parcului „Kretzulescu”: D.A.L.I. şi proiect tehnic pentru Băile şi Parcul „Kretzulescu”; D.A.L.I. pentru reabilitarea străzilor Negru Vodă şi Republicii (de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea, până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu); D.A.L.I. pentru amenajarea Pieţei Grui şi schimbarea destinaţiei; reparaţii capitale la clădirile municipiului, pentru care facem documentele necesare, în vederea renovării faţadelor tuturor imobilelor din centru care ne aparţin; D.A.L.I. şi proiect tehnic pentru reabilitarea spaţiilor pietonale pe strada Piaţa Jurământului; un studiu de fezabilitate pentru blocuri de locuinţe sociale. Noi considerăm că ne sunt necesare în jur de 100 de apartamente pentru a linişti lucrurile cu cei care n-au locuinţe şi cu evacuaţii.”

8„Încercăm un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea unei ramuri din cele două ale conductei de aducţiune de apă în Staţia de Tratare a Apei din Calea Pietroasă”.

8„Avem un studiu de prefezabilitate pentru amenajarea complexă a Râului Târgului, care a mai fost o dată în discuţie. Acum îl reluăm, ca să vedem ce se poate face pe această zonă, pe care n-am exploatat-o în niciun fel, nici turistic, nici ca agrement, nici ca dezvoltare economică. Mă refer la o centrală electrică.”

Ar mai fi de pregătit licitaţia şi pentru găsirea unui specialist, care să realizeze studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru „marea” investiţie propusă de grupul PNL, la constituirea bugetului local: execuţia unui teren de fotbal sintetic, pe care primarul Liviu Ţâroiu a omis-o în momentul prezentării achiziţiilor care se pregătesc la Primăria Câmpulung, dar aflată pe lista acestuia, pusă ulterior la dispoziţia presei. „Cam acestea sunt proiectele noastre aflate în derulare, în cursul acestui an, şi sperăm să reuşim îndeplinirea lor. Ne axăm, în mod special, pe D.A.L.I. şi proiecte, pentru ca, anul viitor, să putem să ne apucăm mai intens de lucru. Probabil că aţi văzut că am început să amenajăm izvorul din Parcul „Kretzulescu”, realizat printr-o sponsorizare din partea Holcim. Va respecta întocmai proiectul vechi, făcut pentru Parcul „Kretzulescu.”, a precizat Liviu Ţâroiu. 

Nouă proiecte aspirante la banii Ministerului Dezvoltării

Bilanţul acestuia a continuat cu solicitările Primăriei Câmpulung adresate Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, pentru a obţine finanţarea a nouă proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (Ordonanţa 28/2013): 

8Reabilitarea străzilor Richard km 0+000 – km 0+688 şi Gruiului km 0+000 – km 2+426: 4.747.723 lei (solicitare înaintată ministerului pe 7 martie 2017). „Sunt comentarii că noi am asfaltat deja Richard. Şi, pe bună dreptate, lumea va spune că s-au luat banii pentru asfaltare. Dar Richard este şi continuarea de la intersecţia Gruiului, spre Bughea de Jos.”, a clarificat de ce Richard figurează pe mai departe în planurile de asfaltare.

8Cele două poduri amintite mai înainte: pe strada General I.Teodorescu – 2.373.690 lei şi pe strada Şoseaua Naţională (DN 73, km 45+030) – 1.154.940 lei (solicitare înaintată ministerului pe 7 martie 2017);      

8Construirea halei Pieţei Centrale: 5.131.402 lei (solicitare înaintată ministerului pe 14 martie 2017); 

8Reabilitarea Staţiei de Epurare (Linia Apei): 12.545.293 lei (solicitare înaintată ministerului pe 17 martie 2017); 

8Reabilitarea conductei de aducţiune a apei brute (DN 800): 4.312.010 lei (solicitare înaintată ministerului pe 17 martie 2017); 

8Modernizarea stadionului de atletism al LPS: 8.712.099 lei (solicitare înaintată ministerului pe 17 martie 2017); 

8Modernizarea sălii de atletism a LPS: 1.914.333 lei (solicitare înaintată ministerului pe 17 martie 2017). „Sunt reabilitări, nu proiecte noi.”, a arătat primarul Ţâroiu.

8Modernizarea, reabilitarea şi recompartimentarea clădirii Colegiului Tehnic Câmpulung: 4.228.306 lei (solicitare înaintată ministerului pe 7 martie 2017);    

8Reabilitarea Liceului Tehnologic Auto: 9.527.863,75 lei (solicitare înaintată ministerului pe 14 martie 2017); „Este vorba despre continuarea vechiului proiect la Liceul Tehnologic Auto (fostul Liceu Minier). Aici, contractul a încetat, n-au mai fost finanţări de la Ministerul Educaţiei, nici din alte surse. Noi am zis că nu vom continua acel proiect dacă nu avem finanţare externă.”, a încheiat primarul Liviu Ţâroiu. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!