04/10/2024

Silviu Mănescu cere impozit minim pentru clinicile de sănătate şi instituţiile de învăţământ private

Ideea obţinerii unor facilităţi la plata impozitului l-a tentat şi pe doctorul Silviu Mănescu, ai cărui colegi de la PNL aproape că au protestat faţă de intenţia Primăriei de a scăpa de datornici din rândul privaţilor, acordându-le posibilitatea ştergerii penalităţilor şi a majorărilor de întârziere dacă plătesc integral debitele până la 15 ori 30 septembrie, rămâne de văzut ce termen limită va fi fixat într-un final. Medicul, care deţine o afacere cunoscută în domeniul medical, a avut o încercare eşuată de a obţine impozitul minim pentru clădirile în care se desfăşoară activitate medicală şi de învăţământ. Şi de cultură, a completat Sergiu Cicu. Înainte de a prezenta ce i-au răspuns subalternii lui Liviu Ţâroiu la cererea care îl favoriza şi pe el, ca posesor de clinică medicală, interesat să achite un impozit cât mai mic, vom preciza ce prevede hotărârea Consiliul Local, adoptată în şedinţa din 31 mai 2017, referitor la calculul impozitului/taxei pe clădirile deţinute de persoanele juridice. În norma locală recent adoptată au fost transpuse prevederi din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, care la articolul 460 stabileşte: 

1.Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08 %-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Se propune 0.1%.

2.Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2%-1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Se propune 1%.

3.Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.

4.În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial conform alin.(1), cu impozitul calculat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, conform alin.(2) sau (3). 

(…) 8.În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului/taxei pe clădiri este 5%, care se propune la nivelul cotei de 7.5% (5%+2.5%), prin aplicarea cotei adiţionale de 50% în baza art. 489 din Legea nr. 227/2015.

Pe Silviu Mănescu îl interesau clădirile nerezidenţiale, utilizate de firme. „Aş avea o propunere, dacă se poate din punct de vedere tehnic, atâta vreme cât spitalele, şcolile, aflate în clădiri deţinute de stat, nu plătesc impozit, ca măcar instituţiile de învăţământ, de sănătate şi de cultură din sectorul privat să primească minimum de impozitare, pentru că reprezintă o prioritate pentru ţară. Sunt foarte multe programe care sunt subvenţionate în scopul de a dezvolta aceste sectoare.”, a solicitat consilierul local PNL.

„Am avut şi noi în discuţie această analiză, a precizat primarul Liviu Ţâroiu. Am avut solicitări chiar din zona medicală. Sunt cabinetele medicilor individuali, dar sunt, totuşi, afaceri pe profit. Dacă am fi pe zona non-profit, cum este cultura…” „Eu nu zic să nu plătim impozit.”, a replicat liberalul. Ci să facem o diferenţă între ceea ce înseamnă comerţ, industrie şi producţie şi ce înseamnă servicii medicale.” „S-ar putea să fie diferenţa în favoarea serviciilor medicale. Adică o activitate de producţie să fie mai puţin profitabilă decât un cabinet medical.”, a continuat dialogul şeful Executivului. 

Pe Silviu Mănescu l-a lămurit că nu se poate directorul economic Violeta Iarca, realizând, prin răspunsul său, o introducere a următorului punct aflat pe ordinea de zi: sprijinirea agenţilor economici pe baza unei scheme de ajutor de minimis. „Persoanele juridice sunt constituite în baza a trei legi, Legea 31/1990 a societăţilor comerciale, OUG 44/2008, cu privire la persoanele fizice autorizate, liberii profesionişti ş.a.m.d. şi Legea 346/2002 pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în temeiul cărora acestea desfăşoară activităţi economice. Celelalte organizaţii, de tipul fundaţii, asociaţii, ONG-uri sunt înfiinţate pe Ordonanţa 26/2000. Drept urmare, toate persoanele juridice trebuie să se alinieze în faţa hotărârilor Consiliului Local şi a legislaţiei, care trebuie să aplice tratament legal între firmele care desfăşoară activităţi cu caracter economic. În privinţa persoanelor juridice, legislaţia ne permite să venim cu scheme de ajutor de minimis. Pentru persoanele juridice, nu se poate stabili decât acelaşi procent de impozit pentru clădirile nerezidenţiale. Nu putem să-i detaşăm decât dacă venim cu o schemă de ajutor de minimis, în conformitate cu Ordonanţa 77/2014 cu privire la ajutoarele de stat în domeniul ajutoarelor de minimis. Se pot face „n” scheme de ajutor de minimis. Pe platforme industriale se pot da reduceri de impozite. Pe parte de asistenţă medicală, dar trebuie gândite nişte scheme, astfel încât să fie legale.”, a conchis aceasta. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!