27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

După 48 de ani de activitate, Alexandru Holboşan s-a pensionat.Cosmin Stoica, noul şef al Centrului Salvamont Câmpulung

Începând cu data de 1 martie, Alexandru Holboşan, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi salvatori montani din Argeş, dar şi din întreaga ţară, s-a pensionat, după 48 de ani de activitate, dintre care peste 20 de ani ca şef al Centrului Salvamont Câmpulung. De-acum, salvamontiştii musceleni sunt coordonaţi de medicul Cosmin Stoica, un profesionist desăvârşit, dedicat trup şi suflet menirii sale de a salva vieţi.

Salvamontist „veteran”, din 1969

Centrul Salvamont Câmpulung a fost înfiinţat în anul 1969, primul şef al formaţiei fiind inginerul Grabovski, de la ARO. L-a urmat apoi, timp de 20 de ani, medicul Victor Popa, cel care a pus bazele reale şi eficiente ale activităţii de prevenire a rătăcirilor şi accidentelor montane, prin efectuarea de marcări ale traseelor turistice. Începând cu anul 1997, şeful formaţiei devine Alexandru (Puiu) Holboşan, salvamontist „veteran” din 1969, un iubitor al muntelui care, de-a lungul anilor, s-a făcut remarcat nu numai prin aportul la acţiunile de salvare a turiştilor aflaţi la ananghie, ci şi prin eforturile depuse în cadrul activităţilor de prevenire a accidentelor montane, de marcare şi amenajare a traseelor şi obiectivelor turistice (Refugiul Iezer e unul dintre acestea), de reparare a stânelor şi participarea la acţiuni de ecologizare sau stingeri de incendii. De la 1 martie 2017, Alexandru Holboşan a rămas în cadrul structurii de la Câmpulung cu titlu onorific, fiind în continuare alături de tovarăşii săi ori de câte ori va fi solicitat. „Puiu Holboşan a fost şi va rămâne întotdeauna colegul nostru. Este veteranul nostru… La un moment dat, vine rândul fiecăruia, cum spunem noi pe munte, să facem un pas lateral-dreapta ca să înceapă să bată urme în zăpadă următorul, care stătea în spate. Colaborarea cu dumnealui a fost excelentă. Noi sperăm să rămână mai departe lângă membrii formaţiei Câmpulung şi să-i ajute cu ceea ce ştie. A fost unul dintre cei mai buni şefi de formaţie din Salvamontul românesc, sincer!”, crede şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

Medicul Cosmin Stoica, peste 20 de ani de Salvamont

Locul lui Alexandru Holboşan în fruntea formaţiunii Salvamont din Câmpulung a fost luat de medicul Cosmin Stoica. Acesta are o experienţă de salvator montan de peste 20 de ani şi s-a considerat că este omul potrivit pentru a-i îndruma pe salvamontiştii câmpulungeni în cadrul intervenţiilor viitoare. „A preluat toate îndatoririle pe care le-a avut Puiu şi va duce activitatea mai departe, sprijinit, de această dată, de trei angajaţi. Este un mare avantaj faptul că este medic, fiind singurul caz din ţară în care şef de formaţie este doctor. Formaţia din Câmpulung a mai avut şef de formaţie un medic, pe domnul doctor Victor Popa. Faptul că a fost ales Cosmin Stoica este un mare câştig nu numai pentru Câmpulung Muscel, dar şi pentru restul formaţiilor din Argeş.”, a mai precizat Ion Sănduloiu. Alexandru Holboşan se pensionase încă din anul 2015, însă, datorită experienţei pe care o avea, conducerea Salvamont Argeş a decis să-i prelungească contractul de muncă cu încă doi ani, în paralel cu decizia de pensionare. Apropiindu-se acum de 70 de ani, Puiu Holboşan lăsat locul altcuiva şi va presta o muncă de voluntariat, punând la dispoziţia salvatorilor montani toată experienţa sa. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!