Aşa cum vă relatam în urmă cu câteva ediţii, cinci „stăpâni” de sclavi din Berevoeşti au fost condamnaţi pentru trafic de persoane în cadrul unuia dintre cele şase dosare constituite la Tribunalul Argeş. Printre cei condamnaţi se află şi un tânăr de 19 ani, care, până la această vârstă, are un trecut plin de violenţă. Este vorba de Ionuţ Cătălin Grancea, care a fost pedepsit pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane, alături de părinţii săi, Silvia şi Viorel Grancea, dar şi de alte rude, Ciprian Codruţ Onică şi Aurel Onică. Cei cinci inculpaţi au fost clasificaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Piteşti, pe familii şi pe numărul de victime exploatate. În cazul lor, Constantin Florian Bratu, Mircea Florin Dincă şi Constantin Cazan au fost cei trei bărbaţi pe care i-au ţinut cu forţa şi i-au pus la muncă.
Cătălin Grancea a bătut-o pe femeie când i-a reproşat furtul celor două telefoane
Pe parcursul procesului în care membrii familiei Grancea au fost acuzaţi de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat, multe detalii au ieşit la iveală în ceea ce-i priveşte pe cei aproape 40 de „stăpâni” de sclavi din Berevoeşti. Cele mai multe informaţii au făcut referire la Ionuţ Cătălin Grancea, cel mai tânăr din familie, în vârstă doar de 19 ani. În afară de referatul întocmit de către procurorii DIICOT Piteşti, în care apar mai multe date referitoare la caracterul violent al acestuia, s-au aflat detalii şi dintr-un alt dosar, de la Judecătoria Câmpulung, care, la momentul respectiv, era contestat la Curtea de Apel Piteşti.
În acest dosar, aparent banal, Cătălin Ionuţ Grancea a fost judecat pentru că a bătut o vecină, care a refuzat să facă sex cu el, asta după ce îi furase şi două telefoane mobile şi 155 lei.
Toate datele din rechizitoriu reconfirmă caracterul violent al lui Ionuţ Cătălin Grancea, precum şi faptul că familia Grancea primea ajutoare sociale. Concret, pe 14 iunie 2014, Ionuţ Cătălin Grancea a mers acasă la Maria Loredana Cotcodaru. Iată ce le-a declarat Grancea poliţiştilor: „M-am întâlnit cu vecina mea, Cotcodaru Maria, căreia i-am propus să facem sex. Mi-a spus că e de acord să merg la ea acasă să facem sex după ce i se va culca copilul”. Numai că atunci când a plecat, urmând a reveni peste câteva ore, Grancea a sustras două telefoane mobile şi 155 lei. Când a revenit după miezul nopţii, Maria Loredana Cotcodaru i-a reproşat furtul telefoanelor. Moment în care, spun procurorii, „Grancea Ionuţ Cătălin a devenit agresiv şi a lovit-o cu pumnii în cap şi torace, victima necesitând 14 zile pentru vindecare”. Audiată la Poliţie, Maria Loredana Cotcodaru a declarat că „Ionuţ Cătălin Grancea i-a rupt bluza şi că apoi şi-a desfăcut cureaua de la pantaloni”.
Pentru fapta sa, Ionuţ Cătălin Grancea a fost condamnat de Judecătoria Câmpulung. Hotărârea a fost redactată pe 12 aprilie 2016, iar adolescentul, pentru că era minor, a primit măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de patru luni. În această perioadă, i s-a impus să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională, iar, ca obligaţie, să nu se apropie şi să nu comunice cu victima, Maria Loredana Cotcodaru, sau cu membri ai familiei acesteia.
Tânărul, în solidar cu părinţii, Viorel şi Silvia Grancea, au fost obligaţi să plătească cheltuielile de spitalizare, de 453,56 lei, către partea civilă, Spitalul Municipal Câmpulung, dar să acopere şi prejudiciul de 155 de lei către Maria Loredana Cotcodaru. La toate acestea s-au adăugat şi 340 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat.
Pentru că hotărârea Judecătoriei Câmpulung nu a fost definitivă, a fost contestată la Curtea de Apel Piteşti de către victima Maria Loredana Cotcodaru şi de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. La Curte, singura modificare a făcut referire la obligarea lui Ionuţ Cătălin Grancea la plata a încă 256,01 lei, cheltuieli de spitalizare către Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti şi, astfel, sentinţa a rămas definitivă.
La ancheta socială s-au găsit 14 persoane în două camere, dar nimeni nu a văzut vreun sclav
Ca urmare a dosarului penal deschis în toamna lui 2014, s-a făcut o anchetă socială acasă la familia Grancea, descoperindu-se că, la Gămăceşti, locuiau 14 persoane în două camere. În mod bizar, nimeni nu a văzut vreun sclav. Expertiza psihologică a stabilit că Ionuţ Cătălin Grancea are probleme de comportament din cauza carenţelor socio-educaţionale şi că a abandonat şcoala după clasa a III-a. Şi nu era pentru prima oară când se făcea anchetă la familia Grancea. După cum a scris săptămânalul „Jurnalul de Argeş”, în 2013, într-o plângere către Poliţia Schitu Goleşti, o familie din Gămăceşti reclama un abuz sexual săvârşit asupra copilului de cinci ani de către acelaşi Ionuţ Cătălin Grancea. În urma anchetei desfăşurate în Gămăceşti, în anul 2013, nu s-a descoperit niciun sclav.
Cătălin Grancea şi tatăl său băteau în mod regulat sclavii
Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT Piteşti, aşa cum relatează „Jurnalul de Argeş”, se vede cât se poate de clar că Ionuţ Cătălin Grancea şi tatăl său, Viorel Grancea, exploatau şi chinuiau persoane nevoiaşe: „Onică Aurel, Grancea Viorel, Grancea Silvia, Grancea Ionuţ Cătălin şi Onică Ciprian Codruţ au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, structurat pe baza relaţiilor de familie, pentru a acţiona în mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de persoane, prin recrutarea de victime în scopul exploatării acestora prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi/sau de lipsire de libertate”.
Au fost amintite două cazuri de sclavi exploataţi, în care se face referire la Ionuţ Cătălin şi Viorel Grancea. Primul este legat de un anume B.I.C., zis „Furculiţă”, racolat în septembrie 2015. Iată şi metodele prin care cei doi Grancea forţau victima să muncească: „Ameninţări repetate şi regulate şi lovituri aplicate victimei în mod repetat şi regulat cu palmele, pumnii, picioarele şi diverse obiecte contondente (furci şi topoare), persoana vătămată fiind adusă în stare de aservire şi lipsire de libertate, în condiţiile în care aceasta era supravegheată permanent de persoanele menţionate mai sus, nu primea de mâncare decât o pâine pe zi şi nu a fost remunerată pentru munca prestată”. Al doilea sclav exploatat de Ionuţ Cătălin Grancea şi tatăl său este o persoană recrutată în aprilie 2016 şi exploatată timp de două luni. Iar detaliile sunt din nou revoltătoare: „Victima a fost constrânsă de Onică Aurel, Furdui Georgiana, Grancea Viorel, Grancea Silvia şi Grancea Ionuţ Cătălin să efectueze zilnic, în mod forţat, diverse munci şi activităţi în gospodăria acestora (curăţenie în gospodărie, să taie lemne, să aibă grijă de animalele familiei şi să strângă mizeria (fecalele) din spatele casei, acolo unde membrii familiei îşi făceau nevoile), pe lângă faptul că era folosit şi ca şofer. Modalităţile de constrângere exercitate de către Viorel, Silvia şi Ionuţ Cătălin Grancea, metode prin care victima era forţată să presteze muncile respective, constau în ameninţări repetate şi regulate, persoana vătămată fiind adusă în stare de aservire şi lipsire de libertate, în condiţiile în care aceasta era supravegheată permanent de persoanele menţionate mai sus, era pusă să doarmă pe timpul nopţii astfel încât să nu poată părăsi de unul singur imobilul şi nu a fost remunerată pentru munca prestată.”