10.2 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Unde ar trebui să presteze asistaţii social

Una dintre formalităţile îndeplinite an de an de aleşii municipali o reprezintă aprobarea Planului de lucrări de interes local, în baza căruia îşi fac orele de muncă în folosul comunităţii, în principal, asistaţii social. În mod normal, lor ar trebui să li se alăture şi cei ale căror amenzi sunt convertite, prin hotărâre judecătorească, în timp petrecut la coada măturii. Însă programul rezultat din colaborarea Serviciului Public de Asistenţă Socială cu Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat face referire doar la Legea 416/2001, privind venitul minim garantat, în care se arată că: „Primarii au obligaţia să întocmească un plan de acţiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă (…), să ţină evidenţa efectuării acestor ore şi să asigure instructajul privind normele de tehnică a securităţii muncii pentru toate persoanele care prestează acţiuni sau lucrări de interes local. Planul de acţiuni sau de lucrări de interes local se aprobă anual, prin hotărâre a Consiliului Local. În funcţie de solicitările venite din partea instituţiilor partenere în organizarea şi evidenţa orelor de muncă, planul poate fi actualizat pe parcursul anului şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local.”

Tot legea mai prevede că „pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore, apte de muncă, din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.” Odată întocmit raportul directorului Cătălin Bădiţă, celălalt şef de serviciu pus la muncă, pentru ca, la rândul său, să-i pună la muncă pe beneficiarii de ajutor social, a întocmit planul despre care face vorbire legea. 

Prea mult n-au transpirat subalternii lui Liviu Popescu în timpul acţiunii de redactare a documentului, întrucât lista este aceeaşi an de an. La fel şi calitatea prestaţiilor asistaţilor, total dezamăgitoare, care, Doamne fereşte, să se ia şi la angajaţii serviciului public cu care „muncesc” cot la cot. Este adevărat că nu se cunoaşte curăţenia nu numai din cauza superficialităţii cu care acţionează, dar au grijă beneficiarii activităţii de salubritate ca gunoiul să-şi reia locul în peisajul unei urbe pline ochi de îngălaţi, fie cu buletin de Câmpulung, fie navetişti din comunele muscelene, venit la shopping ori la instituţiile din municipiu, pentru avizarea unor acte. Cum sunt cele necesare menţinerii plăţii ajutorului social. 

Iată, în continuare, pe unde ar trebui să-i vedem pe nevoiaşii de carieră, dedicându-se sarcinilor de serviciu, impuse de acordarea venitului minim: =confecţionarea de prefabricate din beton (bolţari, bordură mare, bordură mică); =pietruiri şi balastări pe străzi nemodernizate: Valea Tiţii, Boboc, Nedeleşti, Plăieşi, Valea Ursului, Coasta Grui, Leculeşti, Livadie, Chilii, Rujoi, Pârșești, Fătulești, Giugești, Ocnei, Stănoi, Izlaz, etc.; =decolmatarea de canale şi şanţuri pluviale: str. Drada Fălcoianu, Drăceşti, Calea Pietroasă, Colonel Alexandrescu, Cepleanu, General Dragalina, Ion Antonescu, Calea Târgoviştei, Valea Româneştilor, etc.; =lucrări de defrişări de arbori şi arbuşti de pe acostamente: strada Doctor Fălcoianu, Colonel Alexandrescu, Ion Antonescu, Drăceşti, Ion Giurculescu, Richard, Boboc, Băloaica, Coasta Grui, etc; =executarea lucrărilor de deszăpezire şi combaterea poleiului, în perioada de iarnă, pe carosabil, trotuare şi parcări aflate pe teritoriul municipiului Câmpulung; =curăţirea la caseu a drumurilor de pământ, nisip, gunoi; =măturat, strâns gunoiul rezultat şi transportat la rampa de gunoi; =golit coşurile de gunoi de pe toate străzile şi aleile din municipiu; =colectarea gunoaielor şi a pet-urilor; =igienizarea albiei Râului Târgului.

„Beneficiarii ajutorului social sunt repartizaţi în echipe mixte, alături de salariaţii angajaţi pe perioadă nedeterminată, pentru a putea fi sub supraveghere şi coordonaţi corespunzător. Aceste echipe îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor trei compartimente funcţionale ale S.P.A.D.P.P.: Salubritate, Întreţinere Spaţii Verzi şi Întreţinere Drumuri şi Străzi.”, se precizează în documentul semnat de directorul Liviu Popescu. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!