Optimismul organizatorilor Şezătorii „Învierea Tradiţiei”, programată a se desfăşura a doua de Paşti, pe 17 aprilie, a învins vremea taciturnă în care s-a consumat sărbătoarea Învierii Domnului la Dâmbovicioara. Gazdele, care au muncit serios atât la primenirea exterioară şi interioară a sediului Centrului de Informare şi Promovare Turistică al localităţii, cât şi la cooptarea deţinătorilor de pensiuni în realizarea celei mai gustate secvenţe a şezătorii – expoziţia culinară -, s-au declarat extrem de încântate de a avea oaspeţi cu sufletul deschis către ceea ce li se oferă. Mai cu seamă că li se oferă cu aceeaşi bucurie şi sinceritate toate aceste acţiuni succedate cu frecvenţa potrivită unei aşezări care luptă pentru recunoaşterea statutului de localitate turistică, aşa cum este, de altfel, în realitate, chiar dacă fenomenul este încă departe de ceea ce se întâmplă în zonele intens mediatizate la nivel naţional.
Că lucrurile simple au calitatea de a smulge zâmbete vizitatorului intrat în atmosfera tradiţională recreată prin intermediul evenimentelor din categoria „şezătorilor”, adunări cu joc, cântec, poveşti şi bucate cărora este imposibil să le rezişti, o demonstrează detaliile strecurate cu inspiraţie în decor. Aşa cum sunt ouăle „Cici” şi „Cipi”, „mascotele” de sărbătoare ale C.I.P.T. – dacă le putem spune aşa, folosind un termen la îndemâna generaţiei tinere -, care, împreună cu fetiţele Antonia Pantea şi Crenguţa Antone, au avut o misiune clară: de a invita lumea la o horă a satului. În ciuda ploii căzute cu repetiţie, curtea Centrului s-a umplut de veselie şi paşii voioşi ai participanţilor la şezătoare, care n-au aşteptat să fie poftiţi de două ori ca să intre în horă. Doar era petrecere însufleţită de bucuria de a fi împreună în cele mai importante zile ale creştinătăţii.
Cât despre expoziţia gastronomică, piesa de greutate a manifestării, alături de portul popular muscelean, s-a văzut munca colaboratorilor Centrului de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara de a contribui la reuşita evenimentului cu produse de calitate: ouă roşii, covrigi cu ou făcuţi în casă, prăjituri şi cozonac, peşte, drob şi o mie de sortimente din patria brânzei, şunculiţă şi cârnaţi, sarmale cu mămăliguţă, salate şi câte alte garnituri şi antreuri au înnebunit simţurile turiştilor, întâmpinaţi ca la români, cu pâine şi sare, care au petrecut o zi memorabilă la şezătoare. A fost o ocazie excelentă şi pentru patronii pensiunilor locale de a se face cunoscuţi, însăşi gazda, C.I.P.T. Dâmbovicioara, lăsând o frumoasă impresie vizitatorilor spaţiilor sale frumos decorate cu obiecte tradiţionale, pe care aceştia le-au admirat ori încercat.
Pe cale de consecinţă, au curs aprecierile la adresa fetelor care, împreună cu partenerul Asociaţia „Clubul Prieteniei”, s-au dedicat succesului acţiunii. „Felicitări, Raluca, pentru ceea ce faci şi cum promovezi această minunată zonă, cu oameni deosebiţi! Să fii sănătoasă!”, a transmis Constantin Bomboş. Raluca Busioc, care a cules urările în numele colegelor sale, a subliniat meritul echipei frumoase a cărei membră este. „La cât mai multe evenimente româneşti!”, este îndemnul mobilizator adresat iniţiatoarelor, care oferă astfel de momente nu cu eforturi puţine, după cum am precizat.
În numele Centrului şi al partenerilor săi, Raluca Busioc a ţinut să întoarcă mesajele de bine primite: „Mulţumim din suflet celor prezenţi, într-un fel sau altul, la Şezătoarea „Învierea Tradiţiei” – 17 Aprilie. Mulţumim proprietarilor de pensiuni care ne-au bucurat papilele gustative cu bunătăţile lor. Mulţumim doamnelor şi domnişoarelor din sat, care au fost încă o dată alături de noi. Mulţumim celor care au încredere că lucrurile evoluează doar dacă facem echipă. Mulţumim tuturor prietenilor care apreciază pe Facebook ceea ce organizăm cu drag pentru un viitor mai bun al turismului local. De aici, dintr-un colţ de Paradis, vă doresc sărbători cu linişte şi bucurie, alături de cei dragi!” Şi cum o lună ne mai desparte de Ziua Comunei Dâmbovicioara, ţinută tot într-o zi de sărbătoare, 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, invitaţia a fost lansată încă de pe acum. „E.M.”
Articolul următor