11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

Ţâroiu încearcă să obţină de la Ministerul Dezvoltării cele 4 milioane de euro pentru Epurare şi aducţiunea de apă

Cele mai importante investiţii de viitor – viitor însemnând din 2018 încolo, 2017 fiind dedicat întocmirii documentaţiilor şi căutării finanţării – în domeniul infrastructurii de utilităţi sunt reabilitarea Staţiei de Epurare a municipiului şi a unui fir din cele două ale magistralei de apă, compromise din cauza vechimii şi a lipsei unor reparaţii capitale. Ambele propuneri, pentru includerea cărora în bugetul anului 2017, deocamdată, cu studiile necesare demarării lucrărilor, conducerea Edilului a depus stăruinţe cu finalitate pozitivă, de data aceasta, beneficiază de următoarele alocări: 150.000 de lei pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii şi proiectul tehnic al investiţiei de la Staţia de Epurare; 60.000 de lei pentru studiul de fezabilitate al conductei de aducţiune a apei brute în Staţia de Tratare din Calea Pietroasă. Ambele proiecte se pregătesc să ia calea Ministerului Dezvoltării, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, pentru a primi finanţare în baza Ordonanţei 28/2013 – Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Înainte, însă, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici actualizaţi din studii mai vechi, întocmite, dar nepuse în practică, dintr-o nepăsare soră cu inconştienţa a unor aleşi, pentru care apa şi canalizarea n-au constituit o prioritate.      

Epurarea, aproape 3 milioane de euro, un fir al magistralei de apă, 1 milion de euro              

La trei zile după ce a scăpat de corvoada dezbaterii publice a bugetului local, Executivul a sunat adunarea legiuitorilor municipali la o şedinţă de îndată, ca să aprobe startul a două investiţii a căror importanţă nu poate fi egalată de niciun alt proiect pe 2017 al primarului Liviu Ţâroiu. Prima hotărâre adoptată pe 23 martie a avut ca obiect principalii indicatori tehnico-economici actualizaţi ai investiţiei denumite „Reabilitarea Staţiei de Epurare (Linia Apei) în municipiul Câmpulung”.

Se pare că iniţiativa aprobării cu rapiditate a celor două documentaţii pentru a putea fi expediate finanţatorului Programului Naţional de Dezvoltare Locală a aparţinut conducerii societăţii Edilul CGA, care a insistat ca votul să se producă în cel mai scurt timp după dezbaterea publică a bugetului. Miercuri, 22 martie 2017, la două zile după şedinţa cu cetăţenii, Compartimentul Investiţii-Achiziţii a pregătit rapoartele care constituie temelia unui proiect de hotărâre, a pus şi primarul la treabă osul scribilor care i-au croşetat „expunerea” de motive, iar joi, pe 23 martie, consilierii au fost chemaţi la „muncă”. Adică să ridice mâna de două ori pentru documentele vitale unor investiţii de apă şi canalizare. 

Valoarea totală a modernizării Epurării se ridică la 13.290.861 lei sau 2.918.631 euro, din care construcţii + montaj, 11.422,024 lei sau 2.508.240 euro. Sumele precizate includ TVA. Durata de realizare a intervenţiilor de îmbunătăţire a manierei de funcţionare a Liniei Apei a fost estimată la 12 luni, iar debitul Staţiei de Epurare, la 400 l/s. 

A doua hotărâre a privit aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici actualizaţi ai investiţiei „Reabilitarea conductei de aducţiune a apei brute (DN800) din municipiul Câmpulung”. Valoarea totală a obiectivului este de 4.587.133 lei sau 1.007.320 euro, din care valoarea lucrărilor de construcţii + montaj se cifrează la 3.920.589 lei sau 860.949 euro. Sumele conţin TVA. Durata de realizare a fost stabilită la 24 de luni, pentru o lungime a conductei de aducţiune reabilitată de 3.940 metri.

Urgenţa adoptării celor două hotărâri de Consiliu a fost impusă de termenul de transmitere la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice, Fondurilor Europene a solicitării de finanţare prin PNDL a lucrărilor aferente celor două investiţii, pentru care era necesară aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici actualizaţi.     

Mihai Vasilescu: „Sunt proiecte complexe şi ar trebui să luaţi în calcul o colaborare cu firme specializate” 

În opinia primarului Liviu Ţâroiu, care va avea cu ce să se fălească dacă acest deziderat se îndeplineşte cu succes, adică va obţine cele 4 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării, sunt şanse mari de a prinde trenul fondurilor guvernamentale pentru cele două proiecte mari, cum Câmpulungul n-a mai văzut de foarte mult timp. „Conform legii şi hotărârii Ministerului Dezvoltării, în termen de 15 zile, sunt obligat să le dau hotărârea Consiliului Local, prin care am aprobat indicatorii tehnico-economici. Eu aş fi vrut să aştept – şi credeam că ne lasă un termen mai lung, de 30 de zile – să facem hotărârea de buget şi după aceea să întocmim hotărârea cu indicatorii tehnico-economici. Este păcat să pierdem o asemenea finanţare din cauza faptului că n-am făcut nişte proceduri ale noastre, ale Consiliului Local. Eu cred că o vom obţine. Este o finanţare foarte mare, de circa 16-17 milioane de lei, asta înseamnă 4 milioane de euro. Să încercăm să o obţinem. La fiecare avem studii de fezabilitate vechi. Le-am actualizat indicatorii tehnico-economici şi venim cu ei, ca să-i aprobăm. Dacă vor fi mai mici, nici un fel de problemă, dacă vor fi mai mari, vom suplimenta din bugetul local.”, a descris şeful Executivului procedura îndeplinită joi, 23 martie, la şedinţa de îndată.  

Potrivit primarului Liviu Ţâroiu, legat de magistrala de apă, intenţia este de reabilitare a unui fir din cele două ale reţelei principale, ca să existe o rezervă, în caz de probleme, cum s-au mai întâmplat. Asta înseamnă atât aplicarea metodei relining pe firul respectiv, cât şi încercarea de separare a tuturor vanelor dintre cele două fire. În privinţa Staţiei de Epurare, dacă, până la sfârşitul anului 2018, Linia Apei nu este reabilitată, municipalitatea va fi supusă unor sancţiuni foarte dure pentru deversarea în Râul Târgului a apelor reziduale. De aceea, zice primarul, forţează ca, până la sfârşitul anului, să ştie dacă este albă sau neagră. Staţia de Epurare a mai trecut printr-un proces de modernizare, care a privit doar Linia Nămolului, ceea ce înseamnă 30% din activitate. Linia Apei, adică 70%, a constituit încă un eşec al precedentei conduceri a municipiului, care, în loc să folosească banii existenţi la buget, dacă n-a fost în stare să acceseze finanţări externe, s-a ţinut de bancuri proaste gen „Kretzulescu”. Întrebat dacă reabilitarea Liniei Apei scapă partea sudică a municipiului de mirosurile infernale emanate de la Epurare, în principiu, susţine politicianul devenit primar, odată îndeplinită această investiţie, n-ar mai exista motiv de deranj al nărilor votanţilor de aici. 

La şedinţa de dezbatere a bugetului a existat o propunere pertinentă din partea preşedintelui Consiliului de Administraţie al Edilului, Mihai Vasilescu, de care primarul, conştient şi el că Investiţiile Primăriei sunt depăşite de problematica discutată şi aprobată, este obligatoriu să ţină cont. „După părerea noastră, sunt proiecte complexe şi ar trebui să luaţi în calcul o colaborare cu firme specializate sau cu firme care au mai făcut astfel de proiecte, deoarece timpul este foarte scurt şi importanţa realizării lor este foarte mare.”, a precizat Mihai Vasilescu, la întrunirea publică ce a precedat votul necesar transmiterii cererilor de finanţare la ministerul condus de Sevil Shhaideh.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!