Deşi proiectul de hotărâre supus atenţiei aleşilor municipali, la întrunirea ordinară a lunii februarie, făcea referire la un singur reprezentant al Consiliului Local în Comisia de Lucru privind Strategia de Dezvoltare Locală a municipiului Câmpulung pentru perioada 2016-2020, aceştia au decis, dintr-un orgoliu politic, să desemneze trei. Aceştia vor colabora cu persoanele desemnate, prin dispoziţie, de Liviu Ţâroiu, din aparatul de specialitate al primarului, în comitet şi cu prestatorul de servicii, adică firma care a câştigat contractul pentru realizarea documentului vital pentru orice localitate, punându-le la dispoziţie specialiştilor informaţiile şi datele necesare întocmirii documentaţiilor. Prestatorul despre care vorbesc oamenii primarului este firma Andralex Project Company SRL, din Piteşti, căreia, pe 28 decembrie 2016, i s-a atribuit contractul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Locală a municipiului Câmpulung, la preţul de 17.000 lei (3.747,5476 euro).
Cornel Băjan a propus şi supleanţi, bănuind că unii nu se vor duce la şedinţe
La şedinţa Consiliului Local, din 28 februarie 2017, au existat trei propuneri de reprezentanţi ai Legislativului municipal în comisia de lucru la Strategie din partea tuturor formaţiunilor politice intrate în forul decizional al municipiului. PNL l-a propus pe Silviu Mănescu, PSD pe Nicolae Dumitrescu şi ALDE pe Manuel Zenovie. Îngrijorat la gândul că partidele îi vor înghesui şi pe alţii în comitetul de lucru, unde ai noştri trebuie să dea o mână de ajutor, nu să-l sufoce pe câştigătorul contractului, primarul Liviu Ţâroiu a intervenit, tăind pofta de nominalizări a politicienilor din Consiliu: „Haideţi să ne oprim la trei şi, cu ce avem noi, din partea Primăriei, cred că sunt suficienţi.” Îndemnul n-a ţinut şi la colegul Cornel Băjan, care a ştiut ce vorbeşte, chit că ceilalţi s-au grăbit să-i taie sonorul. „V-aş propune să puneţi şi câte un supleant la fiecare ca, în varianta în care titularul nu se duce, să fie cineva care să-l înlocuiască.”, a fost recomandarea de bun simţ a lui Cornel Băjan, peste care a sărit toată lumea, cum că este comisie de lucru, unde prezenţa nu este obligatorie. Şi, în plus, poate să participe toată lumea, idei să fie.
Cornel Băjan, însă, avea dreptate, cerând şi nişte supleanţi, ştiind, probabil, meteahna celor trei de a nu participa, în general, la acţiunile Primăriei. Medicul Silviu Mănescu lucrează în Capitală, iar Nicolae Dumitrescu, şef la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Argeş, la fel ca Manuel Zenovie, şeful Îmbunătăţirilor Funciare Argeş, îşi desfăşoară profesia la Piteşti şi au timpul limitat pentru responsabilitatea încredinţată de colegi. Dar să zicem că pentru o asemenea misiune vor găsi loc în program şi nu va fi cazul de înlocuitori.
Reamintim că aleşii au aprobat, pe 31 octombrie 2016, elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Câmpulung, pentru perioada 2016-2020, „document-cadru, ce reprezintă viziunea pe termen lung asupra dezvoltării locale, în care cinci domenii de acţiune strategică (dezvoltare urbană şi infrastructură de transport, mediu şi energie, turism, dezvoltare economică, resurse umane, inclusiv sănătate, sport şi cultură) merg mână în mână şi se sprijină reciproc.”, după cum precizează raportul întocmit de Compartimentul Programe-Prognoze al Primăriei Câmpulung.
Potrivit sursei citate, “Strategia va trebui să atingă următorul set de obiective: =să realizeze un audit actual al organismului urban Câmpulung, cu un diagnostic care să identifice atât disfuncţionalităţile urbane, cât şi elementele de potenţial, ce pot reprezenta resurse pentru o viitoare dezvoltare; =să contureze o viziune strategică de dezvoltare a municipiului, alături de o misiune ce va descrie direcţiile majore de acţiune, în vederea îndeplinirii obiectivelor strategice; =să fie în deplin acord cu politica europeană privind dezvoltarea urbană a oraşelor din statele membre şi să speculeze avantajele competitive pentru o polarizare coerentă a teritoriului pe care îl influenţează municipiul; =să stabilească un set fundamental de teme şi obiective strategice, traduse în obiective sectoriale, cu ţinte clare şi indicatori măsurabili; =să realizeze un plan de acţiune coerent şi concret, care să identifice şi să desemneze proiecte necesare pentru îndeplinirea viziunii şi a obiectivelor strategice; =să ordoneze priorităţile de intervenţie, pe mai multe etape programatice de planificare.
În baza diagnosticului şi a elementelor de potenţial reperate, abordarea strategică va contura o viziune strategică pentru Municipiul Câmpulung, pentru momentul de referinţă 2020. Direcţiile majore de acţiune vor fi prezentate în strategie distinct şi vor stabili care sunt intervenţiile prioritare pentru o dezvoltare competitivă a Municipiului Câmpulung.
Se vor stabili o serie de teme strategice, traduse în obiective strategice, structurate prin obiective sectoriale monitorizabile şi măsurabile, prin setarea unor valori-ţintă. Planul de Acţiune (Portofoliul de proiecte) va conţine un număr de programe şi proiecte punctuale, care vor contribui la realizarea valorilor-ţintă şi a obiectivelor mai-sus menţionate.
Planul de Acţiune (Portofoliul de proiecte) va fi însoţit de un plan de finanţare, care va identifica şi propune atât sursele de finanţare a investiţiilor în cadrul proiectelor descrise, cât şi recomandări privind structurile instituţionale, dar şi categoriile de public cointeresate (cetăţeni, mediul de afaceri, turişti).
Va fi inclus şi un plan de monitorizare a progreselor proiectelor implementate în atingerea valorilor-ţintă desemnate şi vor fi identificate, de asemenea, beneficiile intervenţiei integrate descrise în proiectele listate de Planul de Acţiune.
Strategia de Dezvoltare Locală a Municipiului Câmpulung va realiza o analiză a situaţiei existente, multi-sectorială, din punct de vedere economic, social, cultural, al mediului înconjurător, învăţământ, sănătate, infrastructură, etc., care să fundamenteze diagnosticul zonei de acţiune – Municipiul Câmpulung şi va contura direcţiile majore de acţiune şi dezvoltare durabilă ale Municipiului Câmpulung pentru următoarea perioadă.”