25.5 C
Campulung Muscel
16/06/2025

Femeile, poftite la şezătoare la Tabăra Oratia

Doamnele de la Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara au impresionat din nou pe cei care le urmăresc activitatea de punere în valoare a frumuseţilor şi obiceiurilor locurilor, colaborând cu Asociaţia „Clubul Prieteniei” la organizarea Şezătorii „Femeia de lângă noi – între tradiţie şi har”, la Tabăra Oratia, de la Podu Dâmboviţei. Un eveniment cu poveşti, cântec şi joc, ţinut în cinstea femeii. Din „Lada cu zestre” au fost scoase la lumina zilei, în strălucirea Duminicii Ortodoxiei, frumoasele costume populare muscelene, păstrate impecabil, în ciuda vârstei venerabile. Minunatele cusături, atât de admirate de străini, poate, mai mult decât o fac românii, care nu le mai acordă atenţia cuvenită, în favoarea unor produse puţin dispus îndoielnice, de la magazinul chinezesc, au contribuit la atmosfera de sărbătoare, prin bogăţia culorilor şi firul scânteietor şerpuind vioi printre motivele tradiţionale. Bogată a fost şi masa pregătită pentru şezătoare, pe care s-au înghesuit platouri cu prăjituri de toate neamurile, brânzoaice şi câte alte bunătăţi preparate de gospodine în casă.     

Antonia, Alexia, Mirabela, Raisa, Natalia, cele mai mici gazde ale şezătorii, au îmbrăcat costume populare pe mărimea unor gâgâlici de grădiniţă, care le scoteau mai mult în evidenţă drăgălăşenia. Misiunea lor a fost una cu totul specială: să le ofere mamelor şi bunicilor gătite ca pe vremuri, la horă, mărţişoarele realizate în cadrul atelierului de cusut pe etamină. Astfel, doamnele au rămas, pe lângă amintirea unei zile petrecute la şezătoare, cu un simbol al primăverii lui 2017, care şi-a făcut o intrare nesperat de frumoasă şi de călduroasă. Ce-i drept, la margine de Muscel, nu s-a instalat cu drepturi depline, dar au încălzit începutul de martie organizatoarele unei frumoase acţiuni, care se cade a fi repetată, până când oamenii locului se vor obişnui să ţină tradiţii de mult uitate. 

Primarul şi slujitorul Bisericii le-au vizitat pe participantele care au respectat regula şezătorii, aceea de a veni la manifestare îmbrăcate în portul popular. Una mai încântătoare decât alta, indiferent de vârstă, sătencele de la Dâmbovicioara au primit din partea lui Dumitru Secăreanu, pe lângă urări şi felicitări, şi flori, cele mai potrivite pentru a răsplăti frumuseţea, hărnicia, răbdarea şi puterea femeii celebrate odată cu renaşterea naturii. Iar din partea părintelui, un cuvânt de îmbărbătare şi de apreciere a rolului lor în familie şi comunitate.   

Sala Taberei Oratia a răsunat de cântece populare interpretate “pe generaţii”, de la vârstnicele satului, păstrătoare ale obiceiurilor strămoşeşti, până la tinerele şi fetiţele de-o şchioapă, învaţăte astfel de mici cât de important este să ţii la moştenirea bunicilor. Evenimentul, prezentat sub forma unui fotoreportaj de două dintre persoanele implicate şi dedicate acestui fenomen al aducerii în actualitate a folclorului muscelean, sub toate formele sale de exprimare, Carmen Bîrloiu şi Raluca Busioc, a fost primit cu bucurie de cele care, momentan, au stat „pe margine”. Au fost unanim apreciate atât veşmintele populare, cât şi purtătoarele lor.                  

Un moment de bucurie pentru una dintre coordonatoarele C.I.P.T. Dâmbovicioara, Raluca Busioc, l-a constituit prezenţa învăţătoarei sale, Cornelia Vorovenci, doamna Neli, căreia îi datorează o parte importantă a pregătirii sale. Adina Ţigău, Rodica Busioc, Cosmina Jingoi, Maria Olteanu, Ionela Simon, Ştefana Lupu, Mirela Bârloiu, Mădălina Mazăre sunt doar câteva nume de participante la evenimentul de duminică. Mai spunem că preocuparea dâmboviciorenilor pentru păstrarea cântecelor şi dansurilor din bătrâni este reflectată de numărul mare de artişti, raportat la populaţia comunei, într-o scădere continuă: Grupul vocal „Podencele” (Lămâiţa Jinga, Ileana Bârloiu, Rodica Pârnuţă, Gica Bârloiu, Mădălina Voicu, Valentina Voicu, Steliana Jingoi, Elena Busioc, Ştefania Lupu, Viorica Secăreanu, Magdalena Bârloiu, Polina Bârloiu, Doina Bârloiu), Grupul vocal „Dâmbovicioara”, Ansamblul „Oratia” şi Ansamblul Şcolii Gimnaziale Podu Dâmboviţei. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!