15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

De la mirişte, i-a ars şi gardul

În localitatea Davideşti, satul Conţeşti, a fost solicitat un echipaj cu o autospecială cu apă şi spumă de la pompieri. Militarii au stins un incendiu care a izbucnit la vegetaţia uscată, ce s-a extins şi la un gard de lemn din apropiere. După stingerea focului, pompierii au constatat că au ars aproximativ 5.000 de metri pătraţi de vegetaţie uscată şi un gard din lemn pe o lungime de 30 de metri.

Nu daţi foc pe vânt, ca să ardeţi resturile vegetale! 

Primăvara şi toamna, creşte numărul celor care dau foc miriştilor pentru curăţarea lor. La arderea uscăturilor trebuie să ţineţi cont de următoarele: adaţi foc doar când nu e vânt; aparcelaţi miriştea în suprafeţe de maximum 10 hectare, prin fâşii arate; aizolaţi zona de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; adaţi foc numai ziua; supravegheaţi focul până la finalizarea arderii şi stingeţi eventualelor incendii; apentru suprafeţe mai mici de 5 hectare, să aveţi substanţe şi mijloace de stingere necesare; aîn cazul suprafeţelor mai mari de 5 hectare, trebuie să aveţi un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare; ape terenurile în pantă, arderea miriştii se face începând din partea de sus a pantei. La arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale: anu daţi foc pe vânt; astrângeţi în grămezi mici vegetaţia uscată şi resturile vegetale, astfel încât arderea să poată fi controlată; adaţi foc în zone ce nu permit propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere etc.; acurăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; adaţi foc numai ziua; aasigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; asupravegheaţi permanent arderea; astingeţi bine focul înainte de a pleca; anu acoperiţi focul cu pământ! ISU Argeş va face în perioada următoare acţiuni de prevenire şi controale în localităţile unde s-a înregistrat un număr mare de incendii de vegetaţie. De asemenea, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Argeş nu va mai da bani fermierilor care produc intenţionat incendii.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!