Anul trecut, ca urmare a măsurilor impuse autorităţilor locale de către reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, veniţi în control, aleşii de la Schitu Goleşti au adoptat o hotărâre privind stabilirea amplasamentului a 7 hidranţi. Şeful S.V.S.U. din comună, Gheorghe Nicoară, a explicat astfel necesitatea achiziţionării şi amplasării unor hidranţi supraterani pe teritoriul localităţii: „În bugetul acestui an, s-au alocat 10.000 lei, cu care se pot achiziţiona 7 hidranţi la preţul de 200 euro, conform ofertei din S.E.A.P., sumă care nu include şi montajul acestora.” Propunerea sa adresată Consiliului Local, în ceea ce priveşte amplasamentul hidranţilor care urmau a fi cumpăraţi, a arătat astfel:
8În partea de Sus a satului Loturi, în dreptul proprietăţii Şerban;
8În satul Valea Pechii, zona Valea Florii, în dreptul proprietăţii Banzea;
8În satul Schitu Goleşti – punct intrare Uliţa Eroilor;
8În satul Schitu Goleşti – punct Drum Avicola;
8În satul Lăzăreşti – punct Biserica „Adormirea Maicii Domnului”;
8În satul Lăzăreşti – zona drum Capu Piscului, în faţa proprietăţii Dobre;
8În satul Lăzăreşti – zona Cătun Rudărie.
„Harta” hidranţilor propusă aleşilor de şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Schitu Goleşti a fost aprobată de aceştia la şedinţa din 30 august 2016.
Subiectul a revenit pe ordinea de zi a întrunirii din 31 ianuarie 2016, odată cu „Raportul de evaluare a capacităţii de apărare împotriva incendiilor”, susţinut în plen de şeful S.V.S.U. Schitu Goleşti. Primarul a informat Consiliul Local despre achiziţionarea a 8 hidranţi, în cele din urmă, în 2016, operaţiunea de montare fiind programată pentru acest an.
„Sistemul de alertare, sirena veche, de la Şcoala cu clasele I-VIII Schitu Goleşti urmează a intra într-un program de modernizare, prin conectarea la sistemul de alarmare al ISU Argeş. Această operaţiune constă în montarea unui sistem de automatizare, conexiunea făcându-se prin internet.”, a informat Legislativul Gheorghe Nicoară. El a mai atenţionat Consiliul Local că cetăţenii din comună incendiază vegetaţia în zona Coasta Mare şi Loturi. “Operaţiunea se face necontrolat, ajungându-se în anumite situaţii la alertarea ISU Câmpulung, pentru stingerea incendiilor. Cetăţenii nu ţin cont de faptul că pentru aceste operaţiuni trebuie obţinute avize de lucru cu foc.”, a adăugat acesta.
Potrivit consilierului Ion Solomon, ar trebui obţinut acordul tuturor proprietarilor de terenuri pentru incendierea controlată a terenurilor, ca să se evite extinderea focului şi crearea unor situaţii neplăcute. „Vă rog să aveţi în vedere şi să cooptaţi în echipa de pompieri voluntari şi băieţi tineri!”, a fost apelul consilierului Florian Pătraşcu. „Locuitorii din Rudărie aduc gunoi din tot satul, pe care îl incendiază prin zona Lunca Bughii. Ar trebui făcută curăţenie în zonă, după care să se desemneze un responsabil, care să se ocupe de păstrarea curăţeniei. Totodată, vă aduc la cunoştinţă că beneficiarii de ajutor social care refuză un loc de muncă nu mai pot beneficia de ajutor social. O să verific la A.L.O.F.M. Câmpulung cum stau lucrurile.”, a revenit în discuţie Ion Solomon.
„Într-adevăr, au apărut unele modificări ale Legii nr.416, în sensul în care, dacă un beneficiar de ajutor social refuză de trei ori o ofertă de muncă, i se eliberează un document care atestă acest aspect, iar persoana respectivă nu mai beneficiază de ajutor social.”, a confirmat primarul Vasile Tudorel Miriţă. În completarea celor afirmate, viceprimarul Iulian Duţă şi-a informat colegii consilieri că nu a rezolvat încă chestiunea autorizării privind securitatea la incendiu a Şcolii din Rudărie, care are nevoie de aviz tehnic. „În cursul anului 2016, au fost efectuate acţiuni de informare a cetăţenilor comunei, prin care le-au fost aduse la cunoştinţă pericolele care pot apărea atât la incendierea necontrolată a păşunilor, cât şi în cazul izbucnirii unor incendii cauzate de întreţinerea defectuoasă a coşurilor de fum.”, a conchis şeful S.V.S.U., Gheorghe Nicoară.