13 C
Campulung Muscel
13/10/2024

Fotbaliştii Mărgărin Blidaru şi Cristi Creţu, puşi de Liviu Ţâroiu să treacă la lupte pentru Clubul Sportiv Şcolar “Dinicu Golescu”

Dezavantajul de a avea prea mulţi sportivi în Consiliul Local conduce la discuţii excesive şi frământări de-o amploare pe care n-am sesizat-o la alte chestiuni care privesc întreaga comunitate, nu câteva sute de persoane practicante sau pasionate de o disciplină sportivă sau alta. Departe de a contesta importanţa unor subiecte precum cel ridicat de unul dintre cei trei profesori de Educaţie Fizică şi Sport din Legislativ, Cristi Creţu, care a luat cuvântul după fiecare intervenţie a primarului şi colegilor. Însă n-am sesizat să se dea de ceasul morţii pentru lucruri care ne privesc pe toţi câmpulungenii, aşa cum a făcut-o în ultima zi a lunii februarie, când a prezentat decizia Ministerului Educaţiei de a pune capăt funcţionării cluburilor sportive şcolare în subordinea liceelor şi colegiilor. Ca profesor la CSS „Dinicu Golescu”, speţa îl interesa direct, de aceea nu s-a mai oprit din vorbit şi din insistenţe la primar să facă ceva, urgent, pentru ca entitatea sportivă să nu treacă în „jurisdicţia” Piteştiului. Tema este serioasă şi îi afectează pe cei 182 de copii, familiile lor, cei cinci profesori şi şcoala în structura căreia, timp de 50 de ani, a funcţionat clubul şcolar. 

CSS “Dinicu” va fi al Piteştiului  

În momentul în care consilierii municipali au avut de aprobat structura reţelei şcolare valabile în anul de învăţământ 2017-2018, liberalul Cristi Creţu, cu o patimă nemaisesizată decât atunci când el şi colegii din mandatul trecut au sărit cu miliardele pe o obscură asociaţie, care a „împrumutat” echipa de fotbal de la „Dinicu Golescu”, a adus în atenţia Legislativului ceea ce pentru el părea urgenţa nr.1 a Câmpulungului. Pe 13 februarie 2017, de la Ministerul Educaţiei Naţionale a plecat o adresă destinată Inspectoratelor Şcolare, ale căror conduceri erau înştiinţate că, începând din anul 2017-2018, cluburile sportive şcolare nu mai au dreptul de a funcţiona ca structuri arondate unităţilor de învăţământ liceal sau colegial. Regula impusă de Minister viza doar şase judeţe în care mai este întâlnit acest fenomen, printre care şi Argeşul. La Câmpulung va avea de suferit Clubul Sportiv Şcolar al Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, înştiinţat la două zile după ISJ Argeş, pe 15 februarie 2017. Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar, întrunit în şedinţa din 20 februarie, a fost forţat să ia o hotărâre, care, susţine Cristi Creţu, elimină, după o jumătate de secol de existenţă, identitatea locală a Clubului Sportiv Şcolar „Dinicu Golescu”.

Strânşi cu uşa, inspectorul şef şi subalternii săi au găsit o soluţie, care, evident, n-avea cum să-i convină lui Creţu, deşi camaradul aflat în aceeaşi barcă, Mărgărin Blidaru, şi el profesor la CSS „Dinicu Golescu”, nu pare atât de afectat de varianta propusă de ISJ. Iar Inspectoratul propune Ministerului, căruia i-a şi expediat o adresă cu rezultatul găsit: clubul de la Câmpulung să devină structură a unui club sportiv şcolar care se va forma la Piteşti, cu identitate proprie, adică personalitate juridică. 

„Mai exact, Clubul Sportiv Şcolar Câmpulung nu va mai putea purta denumirea de club sportiv şcolar al municipiului Câmpulung, el devenind structură a Piteştiului. În acest moment, există 182 de copii care fac parte din acest club sportiv şcolar, toţi sunt copii ai municipiului Câmpulung. Mulţi dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a nu mai participa pe viitor într-un club care să reprezintă Piteştiul.”, s-a plâns Cristi Creţu. Lucru greu de crezut că se va întâmpla, dacă nu cumva vor fi îndoctrinaţi să renunţe.     

Ţâroiu vrea clubul şi nu prea 

Indiferent de forma în care şi-a îmbrăcat mesajul, care a sunat pe alocuri a uşor şantaj sentimental, se cuvine o încercare la Minister, pentru a se lămuri toată lumea dacă se mai poate face ceva. Deşi hotărârea a fost luată. Dar Creţu, cu aceleaşi argumente de natură emoţională, cum că CSS „Dinicu Golescu” va dispărea de pe harta Câmpulungului, a stăruit în aceiaşi termeni imperativi, din care să reiasă urgenţa demersului, ca Primăria şi Consiliul Local să înainteze un memoriu către Ministerul Educaţiei, pentru a permite clubului câmpulungean „să continue să existe cu identitate proprie şi să aibă personalitate juridică.” „Dacă acest lucru nu mai poate fi valabil pe lângă Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, aceşti copii să nu-şi piardă identitatea locală.”, a mai precizat Cristi Creţu.

Referitor la clubul pe care, de la anul, îl va “aspira” capitala de judeţ, primarul Liviu Ţâroiu, trezindu-se la Primărie cu profesorii de la „Dinicu Golescu”, a luat legătura cu inspectorul şef. Însă nu acesta decide, ci Ministerul. „Nici eu nu sunt de acord să funcţionăm sub structura judeţului, a afirmat primarul, căruia, însă, nu-i convine să funcţioneze nici în structura Clubului Sportiv Municipal al Primăriei. Asta pentru că: „Dacă aducem toate finanţările ca să le susţină Consiliul Local, o să ajungem să nu mai facem nicio dezvoltare. Finanţăm toate ăstea şi „la revedere”! Avem varianta Clubului Sportiv Municipal, care este o variantă costisitoare. Chiar dacă va avea personalitate juridică, finanţarea să fie tot din partea Ministerului Educaţiei.”

Liviu Ţâroiu a făcut aceste precizări ca răspuns la sugestia voalată a lui Constantin Staicu, potrivit căruia trebuie să ai un „argument” când te duci la Minister şi Inspectorat, ca să pledezi pentru menţinerea clubului ca unitate independentă: componenta financiară, care este hotărâtoare, în opinia lui, completată cu „istoria sportivă a şcolii, resurse materiale, resurse umane, arii de selecţie, şcolarizare ş.a.m.d.” Şi, tot în opinia fostului director al Sportivului, „trebuie făcut tot ce este posibil ca această structură să rămână aici. (…) Dacă Primăria rezolvă partea de susţinere a clubului, prin hotărârea Consiliului Local, lucrurile se vor rezolva.” Însă primarul nu este de acord să pompeze fonduri într-o nouă povară pentru buget, când trebuie pornită o dată dezvoltarea municipiului, după care aşteaptă 30.000 de oameni.        

Blidaru nu împărtăşeşte patima lui Creţu

Totuşi, primarul, ca să nu lase impresia că stă cu mâinile în sân, le face pe plac lui Creţu şi celor de la „Dinicu”, deşi decizia s-a luat şi cu asta basta! „O să dau dispoziţia necesară domnului viceprimar, fiindcă este cadru didactic, ca să se ocupe special de această problemă şi, împreună cu domnul consilier Creţu, să ne reprezinte în discuţiile la Inspectorat şi Minister, ca să menţină această structură sportivă la nivelul Câmpulungului.”, a vorbit ca un adevărat politician Liviu Ţâroiu. 

Avem nişte îndoieli teribile că echipa formată din PNL-istul Creţu şi PSD-istul Blidaru va fi una închegată, după tentativele acestora de a se contrazice, chiar înţepa, tentaţie căreia nu i-a rezistat Cristi Creţu. Referindu-se la ei doi ca fiind direct interesaţi, a repetat „mai mult sau mai puţin”. Mai mult interesat era el, iar colegul social-democrat, din acelaşi partid cu inspectorul şi ministrul, mai puţin interesat.  

Viceprimarul Mărgărin Blidaru, profesor titular la CSS „Dinicu Golescu”, cel care a stârnit iritarea colegului de serviciu şi de Consiliu, cu remarca potrivit căreia „identitatea nu se pierde, decât denumirea „Câmpulung”, a informat că a existat propunerea lansată de Primărie Inspectoratului ca acel club sportiv cu personalitate juridică să fie înfiinţat la Câmpulung. Numai că la CSS „Dinicu Golescu” sunt cinci profesori, trei pe catedra de fotbal şi doi pe catedra de volei, iar la Piteşti sunt 18 profesori, fie ei şi cu jumătăţi de normă. Dar, cu toate aceste transformări iniţiate de Minister, catedrele nu vor fi desfiinţate. „E vorba de identitatea locală, nu de catedrele noastre. Identitatea acestor copii din Câmpulung şi comunele limitrofe va dispărea total. Este inadmisibil ca nişte copii care locuiesc şi se antrenează în Câmpulung să participe în competiţii pentru Piteşti! Dacă ai fi legitimat la un club din Piteşti, aş înţelege. Te duci de bună voie acolo.”, a explodat Creţu, auzindu-l pe Blidaru.

Se pare că tevatura care i-a încăierat pe ai noştri a fost generată de Piteşti, căci, la Câmpulung, lucrurile au fost clare. Finanţarea clubului sportiv a fost asigurată de Ministerul Educaţiei, prin Inspectorat, fără nicio contribuţie din partea Consiliului. „Problema a apărut la cei de la Piteşti, care, fiind un LPS-CSS (n.r. liceu cu program sportiv – club sportiv şcolar), aveau finanţare dublă. În sensul în care erau încadraţi, ca norme, şi la LPS, şi la CSS, cei de la LPS primeau finanţare de la Minister, prin Primării, iar la CSS primeau finanţare de la Minister, prin Inspectorat. De aceea s-a încercat despărţirea acestui fenomen sportiv.”, a încheiat Creţu. 

Ultimul bobârnac Creţu l-a primit de la secretarul Nicolae Ghinea, care, în timp ce liberalul repeta aproape obsesiv să se facă memoriul către superiorii din Educaţie, l-a pus să-şi facă singur hârtia, fiind şi sportiv, şi profesor, şi consilier local. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!