13 C
Campulung Muscel
21/09/2024

S-au trezit şi ai noştri! Câmpulungul aspiră la bani prin P.N.D.L. pentru patru proiecte

Cu mare greutate, s-a urnit şi municipiul nostru să ceară fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, ai cărui beneficiari sunt autorităţile administraţiei publice locale. Proiectele pentru care aleşii noştri au văzut în Ordonanţa 28/2013 – vestita ordonanţă, aflată pe buzele tuturor primarilor de comune – o oportunitate de finanţare, salvând astfel banii de la bugetul local, se aflau pe agenda municipalităţii de anul trecut. Primarul Liviu Ţâroiu a avut inspiraţia de a le expedia Ministerului Dezvoltării, care a alocat fonduri tuturor celor care au cerut, cu condiţia întocmirii unor proiecte corecte, complete şi pertinente. Înainte de asta, a avut nevoie de votul Consiliului Local, care, în toate cele patru cazuri pe care le vom prezenta în continuare, a trebuit să adapteze documentaţiile lucrate şi aprobate la nivelul cotei taxei pe valoare adăugată, care, de la 1 ianuarie 2017, este de 19% (pentru operaţiunile impozabile, care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse). Mai mare hârţogăria, căci de la 20% la 19% nu sunt cine ştie ce sume salvate, dar, în fine, ai noştri s-au conformat şi au refăcut cifrele şi hotărârile de Consiliu, pentru a le preda finanţatorului. Autorităţile câmpulungene au fost, oarecum, presate de îndeplinirea formalităţilor în cazul celor patru iniţiative care ţintesc banii de la Guvern, deoarece, potrivit legii în materie, „pentru obiectivele de investiţii nou propuse a fi incluse în P.N.D.L., solicitarea cuprinzând suma totală de la bugetul de stat, necesară realizării obiectivului de investiţii, trebuie transmisă la M.D.R.A.P.F.E. (n.r. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene) în termen de 30 de zile de la aprobarea Legii bugetului de stat.” Marţi, la întrunirea ordinară a Legislativului, ai noştri s-au achitat de sarcina conformării materialelor la noile cerinţe ale purtătorului de „pâine şi cuţit”.  

Reabilitarea clădirii Industrialului de Jos, 4,5 milioane lei 

Primul proiect aspirant la fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, inclus pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 28 februarie 2017, a Consiliului Local Câmpulung, vizează o investiţie de reabilitare a localului de jos al fostului Liceu Industrial. Un imobil deosebit, cu valoare arhitecturală, care face obiectul lucrării de „Modernizare, reabilitare şi recompartimentare interioară a clădirii Colegiului Tehnic Câmpulung, situată în strada Negru Vodă, nr.145”. Aleşii municipali au fost solicitaţi să aprobe documentaţia ca să poată fi cerute fondurile necesare realizării investiţiei de la Ministerul Dezvoltării, „administratorul” P.N.D.L. Mai exact, Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, Devizul General actualizat cu TVA de 19% şi indicatorii tehnico-economici: totalul investiţiei – 3.655.800 lei, fără TVA (4.533.190 lei, cu TVA); suprafaţa construită desfăşurată – 2.216,55 mp; durata de realizare – 10 luni. 

Cele două poduri, unul de 1,4 milioane lei, altul, de 2,8 milioane lei, aspirante la fondurile P.N.D.L.

Primarul nostru s-a răzgândit în privinţa sursei de finanţare a celor două poduri, a căror reabilitare a fost aprobată la finalul anului trecut. Lucrările nu vor fi susţinute din bugetul local, ci, dacă avem noroc şi Primăria prinde „trenul” fondurilor P.N.D.L., prin acest nesperat ajutor de la Guvern, de care au beneficiat până acum alţii mai grăbiţi decât câmpulungenii. Atât în cazul podului de pe Şoseaua Naţională, cât şi a celui din Tabaci, de pe strada General Iosif Teodorescu, consilierii municipali au actualizat cu cota de TVA de 19% indicatorii tehnico-economici, pe care îi aprobaseră pe 28 decembrie 2016, când TVA era 20%. 

Noile valori ale investiţiilor sensibil micşorate faţă de cele de acum două luni – mai mare deranjul, după cum spuneam, dar altfel se pierdeau şansele de a obţine banii – arată astfel: 

8Valoarea totală actualizată a investiţiei (INV): 1.440.060 lei, inclusiv TVA, din care: 

valoare actualizată Construcţii-Montaj (C+M): 1.193.180 lei, inclusiv TVA. 

„Marea” diferenţă faţă de Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii pentru „Reabilitarea podului de pe Şoseaua Naţională”, elaborată în noiembrie şi aprobată, împreună cu indicatorii tehnico-economici, în decembrie 2016, consta într-o sumă insignifiantă la valoarea totală, care, iniţial, a fost de 1.453.880 lei (cu TVA), din care Construcţii-Montaj: 1.203.210 lei. Şi pentru asta a fost nevoie de repetarea votului, la două luni distanţă de precedenta aprobare dată de Consiliu, pentru a putea transmite la M.D.R.A.P.F.E. solicitarea de finanţare prin P.N.D.L.

În cazul celuilalt pod, cel de pe strada General Iosif Teodorescu, sumele actualizate din aceleaşi considerente se prezintă astfel:     

8Valoarea totală actualizată a investiţiei (INV): 2.876.180 lei, inclusiv TVA, din care:

valoare actualizată Construcţii-Montaj (C+M): 2.367.870 lei, inclusiv TVA.

În decembrie, când proiectul a figurat prima dată pe ordinea de zi a Consiliului Local, valoarea totală a investiţiei a fost de 2.903.480 lei, inclusiv TVA, din care: Construcţii-Montaj: 2.387.760 lei, inclusiv TVA. 

Primarul caută tot la Guvern fonduri pentru lucrarea de asfaltare a străzii Gruiului, în valoare de 4,9 milioane lei 

Tot marţi, aleşii au adus la zi, adică la TVA de 19%, şi Devizul General al proiectului „Reabilitarea străzii Gruiului Km 0+000 – Km 2+426 + strada Henry Richard Km 0+000 – Km 0+688”. Consilierii au aprobat acest deviz prin Hotărârea nr.79/28.11.2016, însă a fost nevoie de actualizarea lui cu valorile rezultate după încheierea contractului de execuţie şi cota TVA de 19%: Valoarea totală actualizată a investiţiei (INV): 4.951.983 lei (inclusiv TVA), din care: valoare actualizată Construcţii-Montaj (C+M): 4.316.182 lei.

Lucrarea la care ne referim este legată de intenţia de pomină a primarului Liviu Ţâroiu de a începe, din luna octombrie a anului trecut, să cheltuiască din bugetul pe 2017! Somat cu executarea de câştigătoarea licitaţiei de asfaltare a străzii Gruiului, ţinută pe tuşă timp de un an, în care a fost împiedicată să-şi instaleze şantierul, o dată, pentru că pe drumul cu pricina se introducea reţeaua de canalizare, a doua oară, pentru că lipseau banii de asfaltare, Ţâroiu a pus ochii pe bugetul anului următor, ca să scoată cele 43 de miliarde de lei vechi, de care avea nevoie urgent. 

În luna octombrie a anului 2015, când lucrarea de canalizare nici măcar nu începuse, a ţinut licitaţia de asfaltare, câştigată cu „preţul cel mai scăzut” de SC Selca SA Piteşti, care a oferit suma de 4.787.620,44 lei, cu TVA.  

După un an, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrării scoase la licitaţie fără ei! Extrasele din devizele privind cheltuielile necesare realizării investiţiei pe Gruiului şi Richard, devize din proiectele tehnice întocmite de către SC CDLA ARG CONSULT SRL, indicau următoarele valori:

8Strada Richard: Total general (cu TVA): 1.544.081,01 lei: din care Construcţii+Montaj: 1.504.961,29 lei; 

8Strada Gruiului: Total general (cu TVA): 6.362.268,51 lei, din care Construcţii+Montaj: 6.225.050,97 lei;

Total investiţie: 7.906.349,52 lei, din care construcţii+montaj: 7.730.012,26 lei.

La licitaţie a rezultat, însă, suma de 4.787.620,44 lei. La un an şi jumătate de la stabilirea preţului lucrării de asfaltare a Gruiului, aleşii au actualizat documentaţia “ante-licitaţie” cu TVA de 19%, pentru a se putea obţine fonduri de la P.N.D.L.! Primarul Liviu Ţâroiu susţine, însă, că nu este nicio problemă cronologia din cale-afară de alambicată, căci se face modificarea sumelor în contract, în baza hotărârii Consiliului Local. 

Câmpulungul are, în prezent, un proiect aprobat prin P.N.D.L.: canalizarea pe străzile Carpaţi, Ion Ţicăloiu şi Zăvoiului. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!