-0.4 C
Campulung Muscel
10/12/2023

Cerul Lereştiului, înnegrit de o invazie de zburătoare

Nu cu mult timp în urmă, văzduhul, şi aşa înnegurat de vremea ceţoasă a unui februarie de iarnă autentică, s-a încărcat mai tare din cauza unor stoluri consistente de păsări. Stol, cu modestie spus, fiindcă de-abia se mai zărea cerul de întinderea neagră, înfricoşătoare, de înaripate gălăgioase, care au pus stăpânire pe aerul Lereştiului. Suflarea de zburătoare aproape că a recreat deasupra comunei vecine atmosfera tenebroasă din epopeea horror a lui Hitchcock, „Păsările”, de la turnarea căreia n-au trecut “decât” 54 de ani. A fost cât pe ce să prindă şi Oscarul pentru efecte vizuale speciale. La Lereşti, efectele speciale au fost cât se poate de reale, graţie valurilor de croncănitoare care s-au deplasat pe deasupra localităţii, fără a se statornici. Lumea le-a sesizat prezenţa în mai multe rânduri şi, cum era normal, şi-a pus întrebări. În primul rând, ce fel de păsări or fi, care să se deplaseze într-un număr dătător de emoţii. „Ce caută pe la noi? De unde vin? Încotro se îndreaptă? Numărul şi obiceiurile lor?”, sunt întrebări la care interlocutorii virtuali ai preotului Alexandru Pahonţu, de la Biserica Lereştii de Jos, au găsit posibile explicaţii.
    Unii dintre aceştia, printre care şi fostul primar, Dan Ion Berevoianu, au identificat în „negreala” care a acoperit zarea un posibil comportament al graurilor. „Lumea pe aici spune că ar fi pitulici!”, a replicat părintele, căruia îi aparţine subiectul propus a fi lămurit. „Nu exagerez, dar cred că sunt milioane. Zeci de milioane. Nu se văd toate în poză, pentru că sunt prea mici. La ora 17.00, acopereau tot cerul deasupra râului, iar Măgura era plină de puncte „ca de praf”, după cum relatează acesta. Personal, pot relata doar zgomotul apocaliptic.” Valentin Mihai a rămas la părerea că graurii sunt responsabili de întunericul dublat de larma asurzitoare reclamată. „Din câte ştiu eu, pitulicea este, într-adevăr, specie migratoare, dar perioada ei de migraţie începe undeva la sfârşitul lunii august şi nu formează stoluri aşa de mari. Graurii, însă, migrează spre România la începutul primăverii şi formează stoluri de sute de mii de indivizi, uneori, chiar şi un milion. Asta ştiu eu despre cele două specii şi de asta tind să cred că ar fi grauri!”, a precizat acesta.
    „Şi ce s-a întâmplat de trec pe aici? Mama Reta, bunica mea, mi-a spus că nu a întâlnit până acum un astfel de fenomen! Ştiam că este imposibil ca păsările să-şi schimbe ruta obişnuită şi totuşi…”, a venit replica celuilalt. „Nu ştiu să-ţi spun exact, în ultimul timp, se pare că mai multe păsări migratoare au început să-şi schimbe rutele de migraţie!”, şi-a susţinut teoria partenerul de dialog în mediul on-line al părintelui Pahonţu. 
    Restul s-au manifestat încrezători că, indiferent ce specie este păsăretul năvălit peste zonă, este doar în trecere şi nu se va pripăşi ca în producţia cinematografică a celebrului regizor despre care am pomenit la început.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!