Muscelul a avut din nou reprezentare la “Te pui cu blondele?”, ediţia de miercuri, 15 februarie, prin câmpulungeanca Florentina şi lereşteanca Roxi, care n-a putut să repete figura frumoasă făcută în calitate de “blondă supremă”, când a reuşit performanţa de a nu fi eliminată până la sfârşitul emisiunii. Dar cel puţin a adus zâmbete pe feţele telespectatorilor, cu lipsa de inspiraţie manifestată în răspunsuri uşor amuzante, la întrebări simple. Cel mai longeviv show de cultură generală din România, difuzat de Antena 1, i-a avut invitaţi, într-o ediţie de colecţie, pe poetul Mircea Dinescu şi actorul Mircea Bendeac, de care s-a “zdrobit” armata de 50 de blonde, la finalul a două ore de confruntare. A fost o ediţie cu adevărat savuroasă, care a conţinut mărturisiri extraordinare despre Marin Preda şi Fănuş Neagu, o demonstraţie culinară, dublată de unele muzicale, dar şi vedete precum actorii Crina Matei şi Andrei Duban, Mihai Vasilache, solistul trupei Jukebox, Kamara, de la Alb Negru, Anisia Gafton, actriţă de stand-up comedy, rătăciţi printre blondele selectate pentru o seară cu totul specială, “Te pui cu Dinescu şi Bendeac?”
Câmpulungeanca s-a aflat pe traseul lui Dinescu, intrat între blonde, ca să împartă chiftelele
În timp ce tânăra cu origini lereştene, translator de profesie, a reuşit să zăbovească în platou trei sferturi din emisiune, mai mult cu noroc decât cu răspunsuri corecte, câmpulungeanca n-a trecut în cea de-a doua rundă nici de data aceasta. Dar măcar a mâncat o chiftea preparată la faţa locului de Mircea Dinescu, aflat în situaţia de a găti fără portocală. Neobişnuit pentru maestru, care a recunoscut că nu omite acest fruct din nicio reţetă. A făcut-o, totuşi, la ediţia de săptămâna trecută, când regalul de cultură generală a debutat cu delectarea nărilor şi a papilelor gustative ale pofticioşilor din platou. Poetul a fost provocat la o demonstraţie culinară de Kamara, care şi-a exprimat dorinţa de a primi ceva delicios de mâncare. “Pentru prima dată, voi găti chiftele fără portocală.”, a dezvăluit reţeta maestrul Dinescu, pentru realizarea căreia i s-au adus din culise ingredientele puse în bagaj de acasă. Mihai Bendeac, vegetarian convins, l-a întrebat dacă foloseşte carne. “Chiftele fără carne?”, s-a mirat colegul, care a enumerat, pentru Bendeac şi restul, ce intră în compoziţia unor chiftele boiereşti: ceafă de porc de la ţară, muşchi de viţel, ceapă, usturoi, coriandru, piper roşu şi busuioc. Şi puţină pâine înmuiată în lapte, material din care maestrul s-a oferit să pregătească nişte chiftele pentru camaradul care a scos carnea din meniu. De altfel, cei doi s-au şi contrat pe acest subiect: carnivori sau omnivori contra vegetarieni, în opinia lui Dinescu, vegetarienii fiind la fel de “vinovaţi”, întrucât consumă tot fiinţe vii, care sunt plantele. “Cheful” de la “Te pui cu blondele?” a avut un mic sfat pentru public şi anume: să nu respecte ce scriu cărţile de bucate în privinţa cantităţii de ceapă. Dacă reţeta prevede o ceapă, să se folosească trei-patru.
După ce chifteluţele au fost rumenite pe o parte şi pe cealaltă, operaţiunea de întoarcere fiind executată de poetul bucătar cu ajutorul cuţitului, au fost umplute din belşug cu busuioc uscat, scuturat dintr-un snop zdravăn. Primul care a încercat delicatesele când încă erau fierbinţi a fost chiar bucătarul. Gazda, Dan Negru, a anunţat că aşteaptă să se mai potolească dogoarea chiftelelor abia scoase din uleiul încins, în timp ce Kamara, următorul poftit să se înfrupte, a declinat oferta, pe motiv că nu mănâncă porc. Şi nici pui. Doar raţă cu portocală, moment în care Dinescu l-a invitat la un festin, la el acasă.
Cu farfuria împrăştiind o aromă irezistibilă, poetul a pătruns în mulţimea de blonde şi le-a servit pe fericitele care s-au aflat pe flancul drept. Printre acestea, şi câmpulungeanca Florentina, o brunetă costumată într-o salopetă roşie, care a savurat cu poftă chifteluţa, în timp ce colega din dreapta ei înghiţea în sec. După ce le-a dat fetelor să mănânce, Mircea Dinescu le-a stropit cu snopul de busuioc ca să se mărite cât mai curând.
Realizatorii emisiunii n-au avut, însă, parte şi de un răspuns corect din partea câmpulungencei, în contul chiftelei, fiind eliminată din nou, înainte de a trece în runda următoare.
Lereşteanca a crezut că Raj Kapoor a fost luptător, că sniţelul s-a inventat în Franţa şi că Nicolae Iorga este Petru “covrigarul”
Pe ultimul rând, cel al inteligentelor sau al inteligenţilor, dominat de “blonda supremă”, alta decât Roxi, din Lereşti, s-a aflat musceleanca de profesie translator, având în companie un avocat, un medic genetician, un inginer electronist, un karatist şi pe actriţa Crina Matei. Provocare uşoară pentru aceştia şi pentru invitaţii lui Dan Negru: “Cine este autorul volumului de poezii “Poemele luminii”: Nichita Stănescu, Lucian Blaga, George Bacovia sau Ion Barbu.” Roxi a ştiut că Lucian Blaga a scris versurile grupate sub acest titlu, care constituie materie de studiu în liceu.
Din acest punct, norocul a părăsit-o. A ţinut-o, totuşi, în concurs, în ciuda răspunsurilor greşite venite unul după altul, dramul de şansă de a nu fi aleasă de Dinescu şi Bendeac pentru a arăta cartonaşul decât la a cincea întrebare, când cei doi au văzut în musceleancă o “victimă sigură”. Mizând pe faptul că este translator, calitate în care a vizitat şi ceva ţări străine, Mircea Dinescu s-a ferit s-o nominalizeze pe Roxi pentru a arăta ce a scris la întrebarea: “În ce ţară trebuie să te duci ca să mănânci acest preparat gastronomic în locul din care provine?” Preparatul prezentat fiecărui concurent, ca să-l vizualizeze, era un şniţel vienez, care, la mama lui acasă, se serveşte în Austria. Mircea Dinescu a fost sigur că fetele mai plinuţe ştiau despre ce este vorba, aşa că… “să selectăm după kilograme, căci erbivorele nu ştiu.”
După două silfide scoase din concurs, care au crezut că şniţelul a fost inventat într-o bucătărie din Spania ori Turcia, maestrul a pus ochii pe fata aşezată lângă Roxi. Tot Roxana şi tot trasă prin inel, avocat de profesie. L-a indus în eroare mina posacă a concurentei, care a recunoscut că, deşi este slabă, este gurmandă. Astfel, răspunsul bun al avocatei a salvat-o pe Roxi, care scrisese “Franţa” pe cartonaş.
A doua întrebare, a doua stângăcie a lereştencei, scăpate, însă, din nou de a fi trimisă acasă, nerecunoscându-l în fotografia prezentată pe Nicolae Iorga. Ce-i drept, i-a derutat şi Dan Negru, dându-le ca indiciu un şir de covrigi. Nici Dinescu n-a ghicit legătura dintre Iorga şi covrigi, dându-şi cu presupusul că o fi vreo covrigărie pe strada Nicolae Iorga. I-a lămurit pe toţi prezentatorul: cu bancnota de un leu, pe care este imprimată figura marelui om politic, cumperi un covrig. Fetele au recunoscut că ele nu folosesc “mărunţişul”, ci cardul, aşa că exclus să ştie cine apare pe hârtia verde fără valoare. În capcana covrigului a căzut şi Roxi, care a crezut că domnul din imagine este “Petru”, cel care a împrumutat numele vestitei covrigării, care are punct de lucru şi la Câmpulung.
Următoarea capcană pe care n-a ratat-o a fost cea conţinută de “întrebarea vedetă”, adusă în platou de actorul Ion Dichiseanu: “În filmul “Toate pânzele sus”, Ismail avea o nevastă la Stambul. Înainte de a se chema Istanbul, sub ce nume era cunoscut acest oraş?” Roxi a scris, cum, probabil, ar fi fost tentaţi şi alţii, familiarizaţi cu trucurile celor de la “Te pui cu blondele?”, “Stambul”. Cerinţa nu avea nimic “necurat” în conţinut, Constantinopol fiind singura variantă corectă.
După seria de rateuri, care au atras atenţia celor doi invitaţi ai lui Dan Negru, şederea lui Roxi în concurs s-a încheiat odată cu întrebarea extrasă din piesa interpretată de alt colos al cinematografiei româneşti, Gheorghe Dinică, “Sunt vagabondul vieţii mele”. Comparaţia cu Raj Kapoor, cântată de maestru, a stat la baza întrebării: “Cine a fost Raj Kapoor?” Prima aleasă şi prima eliminată, Roxi, pentru care numele actorului comparat cu Rhett Butler al Indiei a sunat mai degrabă a luptător. Din acest punct, show-ul a continuat fără fata din Lereşti, care n-a avut o zi bună.
Surpriza pregătită de realizatorii emisiunii pentru maestrul Dinescu a constat în aducerea în platou a profesorului său de Matematică din liceu. Acesta a mărturisit că, la rândul lui, l-a avut profesor, în timpul facultăţii, pe musceleanul Dan Barbilian/Ion Barbu, din 1961, până în 1963, când poetul matematician s-a stins din viaţă. “E.M.”